MRU-200 – Aparat pentru masurarea rezistentei dinamice a prizei de pamant cu metoda impulsului


ghidelectric.ro
Marti, 30 Mai 2023
Ne gasiti si pe:            

MRU-200 – Aparat pentru masurarea rezistentei dinamice a prizei de pamant cu metoda impulsului


MRU-200 este noul aparat de masura a rezistentei dinamice a prizei de pamant, proiectat si produs de compania poloneza Sonel.

ronexprim MRU-200 – Aparat pentru masurarea rezistentei dinamice a prizei de pamant cu metoda impulsului

Este un instrument foarte performant, dedicat utilizatorilor care trebuie sa realizeze multe masuratori in conditii diferite, deseori dificile.

Instrumentul pune la dispozitia utilizatorului un numar mare de functii de masura, incluzand metodele clasice de masura a rezistentei statice a prizei de pamant  (masurarea cu 3 sau 4-tarusi, 3 tarusi si un cleste de curent, 2 clesti de curent),  precum si  metoda unica a masurarii rezistentei dinamice a prizei de pamant.  Un mare avantaj al  acestui aparat o reprezinta posibilitatea de a face masurari suplimentare ce ajuta la diagnostricarea sistemului (masurarea curentului efectiv folosind clestele de curent; testarea continuitatii cablurilor nulului de protectie si a legaturilor de echipotential).  Mai mult decat atat, la fiecare functie de masura este memorat automat un set complect de date suplimentare (valoarea tensiunii si frecventei  semnalului de interferenta, valoarea rezistentei electrozilor suplimentari si a erorii de masura cauzate de rezistenta acestora,  etc.).  Avand in vedere numarul de functii de masura disponibile in acest instrument, utilizatorul poate selecta practic orice metoda de masurarea a prizei de pamant in orice conditie si in orice loc din lume.

Masura rezistentei dinamice a prizei de pamant prin Metoda Impulsului

Categoric, posibilitatea de a efectua masurarea rezistentei dinamice a prizei de pamant folosind metoda impulsului este ceva nou, unic, oferit doar de instrumentul Sonel MRU-200. Aceasta metoda este destinata diagnosticarii parametrilor dinamici ai sistemelor de protectie impotriva trasnetului.

O diferenta esentiala ce trebuie luata in considerare in timpul analizei parametrilor sistemului de legare la pamant a sistemelor de paratrasnet, fata de protectia clasica la soc electric, este faptul ca in timpul socului electric curentul prezent in sistem are o frecventa relativ mica (50 Hz, 60 Hz), pe cand in sistemele de protectie impotriva fulgerelor sistemul este lovit de un puls foarte rapid ce creste considerabil componenta inductiva a electrodului de impamantare. In acest caz, doar acea parte a electrodului de impamantare ce se afla in contact direct cu locul unde a lovit fulgerul, va fi folosita efectiv pentru disiparea curentului provocat de fulger.

Aceasta este o diferenta esentiala: astfel un electrod de impamantare caracterizat de o rezistenta statica mica ce garanteza o buna protectie de baza poate sa nu asigure parametrii minimi acceptabili necesari sistemelor de protective impotriva fulgerelor. Aceasta situatie este des intalnita in cazul sistemelor de prize de pamant distribuite, a caror rezistenta dinamica poate fi de cateva ori mai mare decat rezistenta statica a acestora.

Masuratoarea prin metoda impulsului pusa la dispozitia utilizatorului de catre MRU-200 este efectuata in conformitate cu definitia din standardul IEC 61024-1 (Protectia structurilor impotriva trasnetului. Principii generale). Aceasta procedura va permite  determinarea valorii de rutina (stabilita practic), de ex. rezistenta dinamica (Rd), care este egala cu raportul valorilor maxime de tensiune si curent. In conformitate cu standardul, resistenta dinamica este o valoare de rutina deoarece valorile maxime de tensiune si curent apar in mod frecvent la momente de timp diferite. Prin urmare, rezistenta  dinamica este considerata un indicator bun al eficientei sistemelor de legare la pamant in cazul structurilor de conditii periculoase sau a celor ce necesita protectie speciala.
Fig. 1. Procedura implica producerea unui efect electric cu o forma comparabila cu cea a pulsului fulgerului. Doua numere definesc parameterii pulsului: timpul de front T1     si timpul de coada T2

Procedura implica generarea unui impuls electric similar cu cel al  pulsului fulgerului.  Doua numere definesc parameterii pulsului: timpul de front (T1) si timpul de coada (T2) (vezi Fig. 1). Instrumentul MRU-200 permite selectia a 3 forme de impuls: 10/350μs, 8/20 μs si 4/10μs.  Conform cu standardul  IEC 61312-1:2001 (Protectia structurilor impotriva trasnetului. Principii generale) forma pulsului de 10/350μs este tipica primei lovituri de trasnet. Aceeasi forma a impulsului este definita in standardul EN 62305-1:2006 Protectia impotriva trasnetului. Principii generale).

Metoda impulsului poate fi folosita, de asemenea, pentru masurarea rezistentei de dispersie a pilonilor linilor de transport de inalta tensiune. Acest sistem a fost dezvoltat pentru a permite determinarea rezistentei de dispersie a intregului pilon (stalp), inclusiv a sistemului metalic al inelului si rezistenta soclului pilonului. Mai mult decat atat poate fi folosit pentru testarea rezistentei de dispersie a pilonilor liniilor aeriene de inalta tensiune cand acestea se afla sub tensiune spre deosebire de metoda traditionala unde folosind metoda celor 3-poli  era necesara deconectarea de la retea a linilor de inalta tensiune.  La metoda de masura conventionala 3-poli rezistenta bazei pilonului este ignorata, rezultand astfel o suprevaluare a valorii reale.

Instrumentul MRU-200 poate masura rezistenta dinamica a prizei de pamant folosind metoda 4-tarusi. Contrar aparentelor, acesta este un avantaj esential deoarece aceasta metoda asigura minimizarea contributiei indepentei sondelor de test: pentru impulsul de test folosit de aceasta metoda, impedanta poate depasi 0.5 Ω intr-un conductor lung de 2.2m. Cu un  impuls asa scurt, folosind orice alta metoda de masura decat cea de 4-poli inseamna ca rezultatul va contine o eroare considerabila datorata impedantei conductorului ce conecteaza terminalele instrumentului cu obiectul masurat.
Fig. 2. Principiul de masura a rezistentei de dispersie a prizei de pamant folosind metoda impulsului.

Fig. 3. Ecran mare pentru afisarea parametrilor masuratorii precum si informatii suplimentare, care ajuta la evaluarea rezultatelor. Memoria instrumentului permite salvarea tuturor rezultatelor (inclusiv a informatiilor suplimentare).

O importanta inovatie o constituie bobina speciala cu cablu ecranat ce este folosita pentru masurarea rezistentei dinamice a prizei de pamant folosind metoda impulsului. Aceasta bobina cu cablu lung de 50 m inclusa in accesoriile standard livrate cu instrumentul, asigura interferente minime ale campului electromagnetic aparut in urma folosirii unui semnal de test pe durata masuratorii de forma impulsului.

Alte functii

Sonel MRU-200 este bine protejat la posibilele erori de operare cauzate de utilizator, cu protectie la tensiuni de pana la 250 Vrms. Prin urmare, conectarea accidentala la priza de 230 V nu va defecta instrumentul.

Usurinta in utilizare a lui MRU-200 face din acesta un tester remarcabil.  Gratie ecranului grafic de mari dimensiunii (240x160  pixeli, 4 nivele de gri), toate mesajele si comenzile pot fi vizualizate ca test (nu ca simboluri); aceasta inseamna ca utilizatorul le poate intelege si fara a fi necesara prezenta manualului de utilizare.

Unul din butoane este dedicat functiei de ajutor (help), cu scheme on-line de conectare in circuit, scheme specifice fiecarei functii de masura.

Comparat cu alte instrumente de pe piata, instrumentul de masura a rezistentei de dispersie a prizei de pamant MRU-200 este remarcabil fiind echipat cu multe functii ce permit utilizatorului alegerea optima a metodei de masura, selectia acesteia fiind usoara conform cu oricare conditie din teren, inclusiv testarea eficientei sistemelor speciale de protectie.  Instrumentul beneficiaza de un design nou, este usor de utilizat, si este livrat cu un kit de accesorii standard considerabil. Este cu siguranta un instrument remarcabil si il recomandam tuturor celor ce au nevoie de un potential de masura extins combinat cu o mare siguranta in masuratori. Termenul de garantie al instrumentului este de 36 luni.

Pentru alte detalii vizitati site-ul : Aparate de masura si control.

Comenteaza aici

 
29/04/2011 - Acest articol a fost citit de 6670 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 132 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Ronexprim"
Stirile anterioare
Ronexprim va invita la RAILF 2011
Stirile urmatoare
Nou de la Ronexprim - Clesti Ampermetrici Fluke
Nou de la Ronexprim- Fluke 190 II -104
Aparat pentru masurarea prizelor de pamant...
Testere multifunctionale pentru instalatii...
Nou de la Ronexprim - Fluke 190-204
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| Alo Deces| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | dentalexcellence.ro | www h2on ro | focusrent ro | melkior | https www funerarii bucuresti ro | https hbsontime com | buy4baby ro | www quickshop ro | www ezera ro | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | essalian.ro |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric