Prima celula solara realizata in intregime din carbon


ghidelectric.ro
Sambata, 20 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Prima celula solara realizata in intregime din carbon


Cercetatorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat o celula solara realizata in intregime din carbon. Aceasta este alcatuita din materiale care contin nanotuburi de carbon si molecule cu atomi de carbon pe fiecare nod, de forma unor mingi de fotbal.

celule solare din carbon

In plus, pentru a oferi o alternativa promitatoare pentru materialele din ce in ce mai scumpe folosite in celulele solare traditionale, prototipul este realizat din materiale de carbon, care pot fi acoperite pe suprafete dintr-o solutie, prin reducerea costurilor de productie si oferind un potential de acoperire a celulelor solare flexibile pe ferestrele cladirilor si automobilelor.

 

Absolvent al Stanford, Michael Vosgueritchian, care este co-autor al studiului, spune ca, in timp ce alte grupuri au sustinut ca au dezvoltat celule solare din carbon, componenta „carbon” a fost limitata la stratul activ din mijloc. Pe de alta parte, toate elementele din celula dezvoltata la Stanford, inclusiv electrozii, sunt facute din materiale de carbon.

 

In loc de materialele conductoare scumpe, precum argintul sau oxid de indiu-staniu, folosite in electrozii din celulele solare din siliciu, cercetatorii de la Stanford, condusi de profesorul Zhanan Bao, folosesc nanotuburi din carbon, care imbunatatesc impresionant conductivitatea electrica si proprietatile de absorbtie a luminii.

 

Stratul activ de celule solare dezvoltat de echipa de la Stanford, este alcatuit din materiale care contin nanotuburi de carbon si „buckyballs”, care sunt molecule cu atomi de carbon pe fiecare nod, de forma unor mingi de fotbal.

Prototipul realizat de Stanford poate pretinde o eficienta de laborator de mai putin de 1%, care este de departe mai putin decat eficienta observata la celulele solare traditionale din siliciu. Cu toate acestea, Bao spune, „cu materiale mai bune si cu tehnici de prelucrare mai bune, ne asteptam ca eficienta sa creasca destul de repede.”

 

Principala problema a acestui prototip este ca absoarbe lumina in partea infrarosie apropiata spectrului. Pentru a imbunatatii eficienta, echipa Stanford face experimente cu nanomateriale din carbon, care pot absorbi lumina intr-o gama mai larga de lungimi de unda, inclusiv spectrul vizibil.

 

In ciuda ineficientei comparativ cu celulele solare traditionale, exista unele conditii in care celulele solare din carbon sunt mai performante decat cele obisnuite. Deoarece materialele realizate din carbon raman stabile de temperaturi de aer de cca. 593 grade, acestea pot functiona in conditii extreme.

 
05/11/2012 - Acest articol a fost citit de 2593 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 114 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Chinezii intra pe piata energiei verzi din Romania
Au inceput pregatirile pentru constructia celui...
Noi nanocristale permit panourilor solare sa...
Parc solar pe acoperisul magazinului Selgros...
Energie regenerabila prin osmoza
Stirile urmatoare
Primele turbine eoliene din lemn au inceput sa...
Brasovul, orasul cel mai eficient din punct de...
RoEnergy - Timisoara 2012: un targ cu vanzari,...
Un nanomaterial care ar putea imbunatatii...
Energia regenerabila este fiabila, sustine un...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric