Mentinerea preturilor la energie in 2010 este un basm


ghidelectric.ro
Joi, 18 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Mentinerea preturilor la energie in 2010 este un basm


Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, grup de utilitati care va ajunge anul acesta la afaceri de peste un miliard de euro, spune ca nu vede nicio imbunatatire in ceea ce priveste consumul de energie si de gaze naturale in Romania.

energie

"Am inregistrat o scadere abrupta a volumelor de energie si de gaze comercializate in primele noua luni ale anului. Vorbim de circa 15% pe partea de gaze naturale si de circa 6% pe partea de energie, scaderi cauzate mai ales pe segmentul clientilor industriali. Nu vedem nicio imbunatatire. Productia industriala este inca la un nivel mic si in timp ce alte tari incep sa-si revina, in Romania inca lipseste un program de stimulare. Romania a ignorat criza", spune Hajdinjak, care crede ca totusi ar putea exista anumite semnale pozitive abia in a doua jumatate a anului viitor, scrie Ziarul financiar.

Intre timp, E.ON Romania continua sa se restructureze atat pentru a face fata scaderii vanzarilor, dar mai ales pentru a deveni mai eficienta. E.ON Romania regrupeaza de la inceputul acestui an activitatile de distributie si furnizare de gazelor naturale si de energie electrica rezultate din restructurarea fostelor Distrigaz Nord, respectiv Electrica Moldova. E.ON a intrat pe piata locala in 2005 prin intermediul proceselor de privatizare.

"Noi din 2005 am inceput sa ne restructuram. Ne gandeam la acel moment ca facem acest lucru pentru a fi mai competitivi, dar se pare ca acum acest lucru se dovedeste a fi mai mult pentru a face fata crizei. Anul acesta prin intermediul programelor de plecari voluntare au plecat 1.150 de angajati si am ajuns la 7.800 la nivelul E.ON Romania. Incercam sa evitam programele de disponibilizare cat de mult putem si ne propunem ca pana la sfarsitul anului sa nu avem mai mult de 200 de disponibilizari", spune Hajdinjak. Tinta finala este de 6.500 de angajati pana in 2012, dar acest numar poate varia, scrie Ziarul financiar.

"Am incercat sa facem outsourcing pe anumite arii de activitate, cum ar fi citirea contoarelor, dar piata nu ne-a ajutat si astfel nu am gasit acest gen de servicii", mai spune Hajdinjak. Directorul E.ON Romania mai spune ca bugetul de investitii pentru anul acesta al companiei a fost redus la 60% din ceea ce era planificat pentru 2009, pana la 250 de milioane de lei, din care majoritatea banilor s-au dus in retelele de distributie.

E.ON Romania si-a diminuat si bugetele de investitii anuntate pentru anul 2012 atat pe partea de gaze naturale, cat si pe cea de energie electrica. "Vom aloca circa 60-65 de milioane de euro pe an", a mai precizat Hajdinjak.

E.ON Romania cere majorarea pretului la energie cu 12% si a celui la gaze naturale cu 15% de la 1 ianuarie 2010, acestea fiind doar majorarile pe care compania le solicita pentru recuperarea investitiilor in retelele de distributie. Investitiile in retelele de gaze si de energie se recupereaza de catre operator prin tarifele stabilite de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), tarife care ar trebui sa acopere aceste investitii, informeaza Ziarul financiar.

"Este o problema foarte mare, cu un efect urias asupra consumatorilor captivi, populatia inclusiv. Noua lege prevede ca pot primi gaze din productia interna acei consumatori care au un consum orar de minim 5.000 de metri cubi, fata de 30.000 de metri cubi pe ora, cat era prevazut in ordonanta initiala care a fost aplicata in perioada iunie-octombrie. Practic, aria consumatorilor industriali se mareste substantial, gazul intern va fi folosit pentru alimentarea acestora, in timp ce pentru consumatorii captivi vor fi necesare mai multe gaze din import. Acest lucru inseamna gaze mai scumpe, facturi mai mari pentru captivi", spune Frank Hajdinjak.

"Trebuie sa gasim o solutie, altfel murim. Ceea ce se spune legat de mentinerea preturilor la energie si gaze de anul viitor este un basm. Toti jucatorii ar iesi din piata daca acest lucru se intampla. Presiunea este uriasa", mai spune Hajdinjak, adaugand ca E.ON Romania va fi profitabila anul acesta, dar castigurile sunt mult sub nivelul asteptat de actionari.

Primii pasi pentru energie verde
• E.ON Romania analizeaza mai multe proiecte eoliene in zona Moldovei.
• Startul primelor proiecte va avea loc anul viitor, capacitatea instalata fiind de circa 70-100 MW.
• Aceste proiecte ar putea intra in faza de productie in 2011.
• E.ON Romania analizeaza si posibilitatea de a cumpara unele proiecte de la anumiti dezvoltatori.
900 de consumatori iliciti de energie in Bacau
• E.ON a demarat un program de identificare a consumatorilor iliciti de energie in Bacau.
• Din octombrie, compania a identificat 900 de astfel de cazuri.
• Energia consumata ilicit era de aproximativ 8% din consumul total al Bacaului.
• Masura va fi extinsa si in alte zone din regiunea Moldovei.


Sursa: Ziarul financiar

 
19/11/2009 - Acest articol a fost citit de 2916 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 48 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Compania de transport de energie electrica,...
Fuziuni si privatizari pe piata de energie in 2010
Statul ar trebui sa fie un supraveghetor in...
Va avea loc o decizie privind modificarea...
Investitiile din energie electrica aduc turisti
Stirile urmatoare
Hidrocentrala de la Movileni a inceput sa...
Nu avem finantare suficienta in domeniul energetic
Regulament pentru informarea consumatorilor de...
Profituri mici pentru producatorii de energie...
Hidroelectrica doreste sa construiasca doua...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric