Principalii jucatori din piata de energie, Electrica si Petprod isi vad afacerile diminuate


ghidelectric.ro
Joi, 28 Martie 2024
Ne gasiti si pe:            

Principalii jucatori din piata de energie, Electrica si Petprod isi vad afacerile diminuate


Al doilea mare consumator de energie din tara, combinatul ArcelorMittal Galati, a cerut curent mai ieftin si l-a obtinut de la singurul capabil sa i-l dea - Hidroelectrica.

energie

Perdantii afacerii sunt furnizorii de pana la sfarsitul anului 2009, socie­tatea de stat Electrica si compania privata Petprod. In 2010, cotele de piata ale acestora vor fi serios zdruncinate pentru ca ArcelorMittal era principalul lor client, informeaza Financiarul.com.

Compania de stat Electrica si furni­zo­rul privat Petprod, detinut de omul de afaceri Jack Cutisteanu, au pierdut pentru acest an contracte in valoare cumulata de 70 mil. euro dupa ce combinatul siderurgic Arce­lorMi­ttal Galati a decis sa apeleze la curentul ieftin de la Hidro­elec­trica. Potrivit directorului de furni­za­re al companiei de stat, Ioan Silvas, afa­cerile de furnizare de electricitate ale Elec­trica au scazut cu 30% in urma pierderii clie­ntului de la Galati, ceea ce inseamna venituri mai mici cu 30 mil. euro.

Pana la finele lui 2009, Elec­trica vindea o cantitate de 600 de mii de MWh, la un pret de 181 de lei pe MWh. Restul de pana la 2,2 mil. MWh, cat reprezenta consumul de curent al Ar­ce­lorMi­ttal pana la declansarea crizei econo­mi­ce globale, era asigurat de Petprod. Con­tractul ArcelorMittal-Hidroe­lectri­ca, semnat pentru o cantitate de 1,7 mil. MWh, la un pret de 138 de lei pe MWh, a vaduvit Petprod de o afacere esti­ma­ta la 40 mil. euro, valoare echi­va­lenta pentru un milion de MWh, scrie Financiarul.com.

Electrica si Petprod detin 7% si, respectiv, 5% din piata de furnizare autohtona de elec­tricitate, potrivit datelor publicate pentru luna octom­brie 2009 de catre Autoritatea Nationala de Re­gle­mentare in domeniul Energiei (ANRE). Di­rec­torul societatii, Ioan Folescu, admite ca Elec­trica va pierde din cota de piata si spune ca va incerca sa mai recupereze terenul pierdut prin atragerea de alti clienti.

„E o piata libera. In­cercam sa in­che­iem contracte cu alte com­panii mai micute, nu de talia combinatului de la Galati”, a spus aces­ta. Reprezentantii Electrica sustin ca relatia cu ArcelorMittal nu a disparut complet pentru ca vor continua sa ofere servicii de echilibrare. In schimb, Petprod a anuntat ca va scoate la van­zare in urmatoarele doua zile pe bursa de ener­gie OPCOM o cantitate totala de electricitate de 320 de mii de MWh la un pret de 13 mil. euro.

Contractul ArcelorMittal-Hidroelectrica a fost incheiat la finele anului trecut, dupa ce combinatul galatean, detinut de omul de afaceri indian Lakhsmi Mittal, a cerut pe bursa de ener­gie un pret de 138 de lei pe MWh, cel mai mic din ultimii trei ani de pe piata libera, scrie Financiarul.com.

Hidroelectrica, vaca de muls a „baietilor des­tepti”, a raspuns prompt, fiind prima oara in trei ani in care isi face  simtita prezenta pe res­pec­tiva piata. Mai-marii Ministerului Eco­no­miei sustin ca afacerea e o forma de ajutor dat combinatului, aflat in dificultate.

Sursa: Financiarul.com

 
12/01/2010 - Acest articol a fost citit de 2917 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 31 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Statul acorda indienilor de la ArcelorMittal...
Google trader de energie electrica
Cresc tarifele pentru Transelectrica
Doua proiecte de explorare si modernizare...
Lipsa de investistii ridica pretul la energie
Stirile urmatoare
Nuclearelectrica si General Electric vor semna...
Schneider Electric si Alstom isi fac un fond de...
Italienii de la Enel n-au investit nimic, iar...
Divergente provocate de o factura la curent
Electrica doreste afaceri de 5 mld. lei in 2010
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric