Ion Lungu: In energie, ar trebui sa nu se mai iroseasca timpul asa cum s-a facut in 2009


ghidelectric.ro
Vineri, 29 Martie 2024
Ne gasiti si pe:            

Ion Lungu: In energie, ar trebui sa nu se mai iroseasca timpul asa cum s-a facut in 2009


Pentru jucatorii din energie anul 2010 nu va aduce nici cresteri spectaculoase ale consumului, nici demararea marilor proiecte de investitii si nici relaxarea finantarilor, crede Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade.

energie Ion Lungu, care se ocupa practic de tot ce inseamna tranzactii cu energie in CEZ Romania, structura care cuprinde mai multe companii organizata dupa ce grupul ceh de utilitati ceh a preluat controlul asupra fostei Electrica Oltenia in 2005, crede ca unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie facute anul acesta pentru piata energiei este implementarea deciziilor anuntate, dar amanate atatia ani, scrie Money.ro.

"Desi s-a vorbit de restructurare atata timp prin infiintarea celor doua companii energetice, nu s-a facut nimic. Aspectele netransparente ale pietei care tin de comercializarea energiei au fost mentinute. Nu as putea spune ca acesta a fost cel mai greu an din ultimii 10 de exemplu pentru ca sistemul energetic a fost in siguranta, dar cu certitudine a fost unul dificil prin lipsa de fonduri si de strategie", a precizat Lungu, care este si presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).

Anul trecut, Ministerul Economiei a initiat o noua strategie privind reorganizarea sistemului de productie de energie prin infiintarea a doua companii energetice nationale, abandonand astfel un plan dezbatut timp de aproape doi ani care viza infiintarea unui singur asa-zis campion national. Desi companiile trebuia sa fie gata pana la sfarsitul anului trecut, ruperea coalitiei de guvernare si alegerile prezidentiale au amanat acest proiect, mentinand astfel starea de incertitudine asupra modului in care vor fi reorganizate cele mai importante companii energetice din Romania, informeaza Money.ro.

Lungu nu crede ca anul acesta va incepe vreun proiect major in ceea ce priveste producerea de energie electrica, chiar daca si CEZ impreuna cu Termoelectrica sunt implicati in realizarea unui proiect de 400 MW in valoare de 400 de milioane de euro la Galati. In afara de CEZ, italienii de la Enel, germanii de la E.ON si GDF SUEZ (Franta) au memorandumuri de intelegere semnate cu statul roman pentru construirea unor noi unitati de productie.

"In 2010, fata de anul trecut este posibil sa existe o crestere usoara a consumului de energie electrica, dar aceasta nu va fi spectaculoasa. De asemenea, nu cred ca vom vedea inceperea vreunui proiect major in ceea ce priveste producerea de energie electrica. Vom avea poate intentii de investitii mai bine analizate", este de parere Lungu, scrie Money.ro.

Anul trecut, pe fondul reducerii activitatii industriale, consumul de energie a scazut cu circa 8-9%, cele mai grele luni fiind cele de la inceputul lui 2009. In ultimul trimestru al anului, consumul de energie a inceput sa-si revina, in luna decembrie volumele consumate fiind similare cu cele din 2008.

Lungu afirma ca anul acesta unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie realizate pentru segmentul energetic este punerea in aplicare a reformelor anuntate, astfel incat sa nu se mai piarda inca un an fara sa se intample nimic, asa cum a fost cazul in 2009, scrie Money.ro.

"Sper ca acest an, 2010, sa-i determine pe multi sa gandeasca mai profund. Cred ca anul acesta ar trebui sa fie unul de pregatire temeinica, astfel incat sa nu se mai iroseasca timpul, asa cum s-a facut in 2009. Nu cred ca vor exista imbunatatiri pe partea de finantari", spune el.

CEZ are in Romania afaceri de peste 300 de milioane de euro, fiind de la intrarea pe piata locala unul dintre cei mai agresivi investitori din domeniul energetic romanesc. Printre proiectele de anvergura se numara parcul eolian de la Fantanele si Cogealac care va fi finalizat in 2011, pana in prezent 40 din cele 240 de tubine cate vor fi in final fiind deja montate. In total, CEZ va investi 1,1 miliarde de euro pentru dezvoltarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, circa o treime din aceasta suma urmand sa revina firmelor romanesti implicate in acest proiect. CEZ mai face pate din echipa de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, proiect estimat la 4 mld. euro.

Sursa: Money.ro
 
18/01/2010 - Acest articol a fost citit de 3044 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 47 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
In cel mult trei ani, becul lui Edison ar putea...
Un nou motor electric de la Mercedes-Benz
Vom avea becuri aprinse de lumina spatiala
Automatizari industriale pentru recuperare a...
Solutia completa pentru aplicatii in spitale...
Stirile urmatoare
Ce trebuie sa stiti despre becurile cu halogen
Ministerul Economiei vrea sa infiinteze un...
Tipuri de motoare electrice
ICPE: Fulgere pe cale artificiala
Cata energie produce si consuma Romania
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric