Subventii pentru sursele alternative de energie


ghidelectric.ro
Marti, 15 Octombrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Subventii pentru sursele alternative de energie


Programele guvernamentale pentru utilizarea resurselor de energie

Preocuparile pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera se globalizeaza.

Programele guvernamentale pentru utilizarea resurselor de energie "verzi" prevad alocarea de fonduri, atat de la bugetul de stat, cat si prin schema de tranzactionare a certificatelor verzi. La acestea se adauga surse alocate prin fondurile structurale oferite de Uniunea Europeana.

Cea mai mare parte a acestor eforturi financiare este suportata de consumatorii finali, care platesc tarife majorate.

Utilizarea surselor de energie regenerabile pentru productia de electricitate depinde, in cazul sistemelor eoliene, de asigurarea unei capacitati de reglaj corespunzatoare. Transelectrica a anuntat ca Sistemul Energetic National poate sa accepte, fara investitii suplimentare, conectarea unei puteri maxime instalate de 1.500 MW. Aceasta datorita puterii limitate a agregatelor din centralele hidroelectrice care pot fi pornite rapid in cazul in care turbinele eoliene se opresc. 

Puterea este calculata in functie de rezerva de apa ce poate fi stocata in lacurile de acumulare. Centralele eoliene, a caror functionare este influentata de conditiile meteorologice, au nevoie ca, in momentul opririi, sa fie suplinite rapid de alte unitati de producere a electricitatii, pentru a nu perturba functionarea sistemului.

Conditii pentru autorizarea fermelor eoliene

Pana in prezent, avizele pentru racordarea la SEN a centralelor eoliene era acordata dupa principiul "primul venit, primul servit".

Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, a anuntat ca de-acum inainte se va conditiona avizul de racordare pentru investitorii care detin sau construiesc unitati de reglaj.

El nu a precizat daca aceasta cerinta este obligatorie pentru investitorii in parcuri eoliene. Urmeaza sa fie stabilite criteriile pe baza carora se vor acorda avize de racordare la retea a centralelor eoliene, de Transelectrica impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor si ANRE. In Germania, de exemplu, pentru un MW instalat intr-o centrala eoliana trebuie sa-i corespunda 0,9 MW de reglaj intr-o unitate clasica pe baza de gaze naturale ce poate fi pornita rapid.

Pentru conditiile din Romania este posibil sa fie suficienti doar 0,5-0,6 MW de reglaj pentru un MW produs de energia eoliana, a adaugat Opris.

Pana in prezent, ANRE a avizat constructia unor parcuri eoliene de 300 MW (aproximativ jumatate din puterea unui reactor nuclear de la Centrala de la Cernavoda), in Dobrogea, din care, in acest an ar putea fi conectati la SEN 250 MW.

Fonduri totale de 700 milioane euro pana in 2010

Subventiile de care beneficiaza producatorii de energie din surse regenerabile sunt consistente. Pentru perioada 2008-2010, statul acorda 500  de milioane de euro. Pentru acest an, prin sistemul de alocare de certificate verzi sunt alocati 130  de milioane  de euro.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat saptamana trecuta ca va inainta un proiect de hotarare de guvern prin care sa se aloce un certificat verde pentru fiecare MWh produs in centrale eoliene, trei certificate verzi pentru un MWh obtinut din energie solara si un certificat pentru doi MWh la microhidrocentrale (centrale cu o putere instalata sub 10 MW). Certificatele se tranzactioneaza pe platforma OPCOM.

Articol complet Financiarul
 
04/04/2008 - Acest articol a fost citit de 10183 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 236 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Solutii alternative pentru energie verde
Centrala solara electrica de 2,5 MW
Enel a preluat Blue Line
Colectare deseuri echipamente electrice si...
Colectarea deseurilor de echipamente electrice...
Stirile urmatoare
Deseuri electrice Mures
Deseuri electrice Arad
Deseuri electronice si electrocasnice colectate...
Rezultatele programului Marea Debarasare in...
Rezultatele programului Marea Debarasare in Salaj
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric