Tranzistor unipolar


ghidelectric.ro
Miercuri, 30 Septembrie 2020
Ne gasiti si pe:            

Tranzistor unipolar


Transistor unipolar, tranzistoare unipolare, TEC, FET

Tranzistorul FET Tranzistorul cu efect de cimp (prescurtat TEC; in engleza field effect transistor, FET) este un dispozitiv electronic semiconductor folosit pentru a comanda intensitatea curentului electric dintr-un circuit.

Functionarea lui se bazeaza pe modificarea conductibilitatii unui canal realizat dintr-un material semiconductor prin aplicarea unui cimp electric.

Intrucat conductia electrica este asigurata de un singur tip de purtatori de sarcina asemenea dispozitive se numesc si tranzistoare unipolare.

Variatia conductibilitatii canalului, accesibil prin terminalele numite sursa si drena, se realizeaza prin aplicarea unei tensiuni intre un terminal numit poarta sau grila si substratul dispozitivului si astfel modificarea dimensiunii transversale a canalului semiconductor sau a concentratiei de purtatori din acesta.

Exista mai multe tipuri de tranzistoare unipolare, in functie de modul de realizare a grilei.

Cele mai frecvente configuratii sunt:

    * o jonctiune invers polarizata, in tranzistoarele numite TEC-J sau JFET (J inseamna jonctiune), unde curentul de grila are valori de ordinul zecilor de nanoamperi;
    * o grila izolata, in tranzistoarele TEC-MOS sau MOS-FET (MOS denumeste structura metal-oxid-semiconductor), cu un curent de grila de ordinul zecilor de picoamperi.

In raport cu tranzistoarele bipolare, tranzitoarele cu efect de cimp au avantajul unei impedante de intrare mari, intrucit curentul de grila este mult mai mic.

In plus, tehnologia de fabricatie este mai simpla si in circuitele integrate ocupa o arie mai mica.


Sursa: Wikipedia
 
19/05/2008 - Acest articol a fost citit de 7469 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 341 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "T"
Stirile anterioare
Tranzistor
Stirile urmatoare
Tranzistor bipolar
Telecomunicatii
Transmisiune digitala
Tensiunea electrica
Tigara electronica
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: Kronos | eOrion ro | Rocco Piese
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric