Principiile si practicile folosite in proiectarea circuitelor digitale


ghidelectric.ro
Marti, 25 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Principiile si practicile folosite in proiectarea circuitelor digitale


Materialul din carte este adecvat pentru cursurile introductive de proiectare a circuitelor digitale din programa facultatilor de electrotehnica, automatica sau electronica

Documentatii tehnice, circuite digitale  
Titlu carte:  Circuite digitale
Autor: John F. Wakerly
952 pagini
Pret fara TVA: 99 lei
Carte disponibila la Editura Teora

Despre carte


Cartea de fata se adreseaza tuturor celor ce doresc sa proiecteze si sa construiasca circuite digitale.

Cei ce studiaza calculatoarele fara a fi insa familiarizati cu conceptele fundamentale ale electronicii sau pur si simplu fara a fi interesati de comportarea din punct de vedere electric a dispozitivelor digitale pot omite capitolul 3; restul cartii a fost scris astfel incat sa fie cat mai independent posibil de acel material.

Pe de alta parte, oricine poseda cunostinte fundamentale de electronica si doreste sa si le imbunatateasca pe cele de electronica digitala poate face acest lucru citind capitolul 3..

Desi nivelul cartii este introductiv, materialul continut depaseste cu mult volumul de predare al unui curs introductiv obisnuit. Fara indoiala, unii vor folosi lucrarea de fata la cursurile pentru avansati si de laborator.

Daca posedati cunostintele de baza, sectiunea cea mai importanta si mai placuta din carte se gaseste in paginile referitoare la limbajele descriptoare de echipamente ABEL si VHDL, unde veti descoperi ca orele de progra­mare chiar au ajutat la pregatirea dumneavoastra pentru a proiecta echipamente electronice.

O alta modalitate de a folosi cartea aceasta este studiul individual, daca lucrati ca proiectant de circuite digitale, apartinand deci uneia din urmatoarele doua categorii:

Incepator Daca de-abia ati inceput sa lucrati in proiectarea de circuite digitale, iar la scoala ati urmat un curs foarte „teoretic“ de proiectare a circuitelor logice, trebuie sa va concentrati asupra capitolelor 3, 5, 6 si 8 ... 11.

Profesionist cu experienta Daca aveti experienta, este posibil sa nu aveti nevoie de tot materialul referitor la „practica“, insa principiile din capitolele 2, 4 si 7 va pot ajuta sa va puneti ideile in ordine. Exemplele din capitolele 6, 8 si 9 va vor oferi clarificari suplimentare si consideratii asupra diverselor metode de proiectare. In fine, descrierile si exemplele in limbajele ABEL si VHDL, presarate in capitolele 4 ... 9, pot servi drept o prima prezentare sistematica a proiectarii cu HDL.

 

Din Cuprins


Capitolul 1 - Introducere- prezinta cateva definitii de baza si expune orientativ criteriile dupa care subiectele din carte sunt considerate importante sau neimportante.

Capitolul 2 - Sisteme de numeratie si coduri numerice este o introducere in sistemele de numeratie si codurile binare.

Capitolul 3 - Circuite digitale-  prezinta „tot ceea ce ati dori sa stiti despre“ functionarea circuitelor digitale, cu un accent special asupra caracteristicilor electrice externe ale dispozitivelor logice. Se porneste de la cunostinte de electronica de baza, ca tensiunea, curentul si legea lui Ohm.

Capitolul 4 - Principiile proiectarii circuitelor logice combinationale- expune principiile proiectarii circuitelor logice combinationale, inclusiv algebra de comutatie si analiza, sinteza si minimizarea circuitelor combinationale. La sfarsitul capitolului sunt prezentate prezinta ABEL si VHDL.

Capitolul 5- Metode de proiectare a circuitelor logice combinationale incepe cu o discutie asupra standardelor pentru documentatia sistemelor digitale, probabil chestiunea cea mai importanta pentru viitorii proiectanti, cu care ei fac primii pasi in meserie. Apoi sunt prezentate dispozitivele logice programabile (PLD), evidentiindu-se capacitatea acestora de a implementa functii logice combinationale. In restul capitolului sunt descrise functii logice combinationale uzuale si aplicatii ale lor. Pentru fiecare functie sunt descrise blocurile structurale MSI standard, programe ABEL pentru implementari cu PLD si modele VHDL.

Capitolul 6 - Exemple de proiectare a circuitelor combinationale este o culegere de exemple de proiectare a unor circuite combinationale de dimensiuni mai mari. Pentru fiecare exemplu se prezinta modul de realizare cu blocuri structurale MSI (daca este cazul), cu ABEL si PLD, sau cu VHDL, caz in care dispozitivele folosite pot fi CPLD sau FPGA.

Capitolul 7- Principiile proiectarii circuitelor logice secventiale expune principiile proiectarii circuitelor logice secventiale incepand cu circuitele latch si bistabile (CBB). Principalul subiect tratat in capitol este analiza si proiectarea automatelor de stari sincronizate cu semnal de tact. Dar pentru cei mai curajosi, capitolul contine si o prezentare a circuitelor de mod fundamental, ca si analiza si proiectarea circuitelor secventiale cu reactie. Capitolul se incheie cu sectiuni referitoare la facilitatile oferite de ABEL si VHDL pentru proiectarea circuitelor secventiale.

Capitolul 8 - Metode de proiectare a circuitelor logice secventiale se refera in intregime la proiectarea practica a circuitelor secventiale. Ca si in capitolul 5, se pune accentul pe functiile uzuale si se dau exemple cu blocuri structurale MSI, ABEL si PLD, VHDL.

Capitolul 9 - Exemple de proiectare a circuitelor secventiale este o culegere de exemple de proiectare a automatelor de stari si a unor circuite secventiale de dimensiuni mai mari. Fiecare exemplu este tratat atat in ABEL, in vederea implementarii cu PLD, cat si in VHDL, pentru implementarea cu CPLD sau FPGA.

Capitolul 10 -    Memorii, CPLD si FPGA -face o prezentare a dispozitivelor de memorare, a CPLD si a FPGA. Ca memorii sunt prezentate memoriile cu acces numai pentru citire si memoriile cu citire-scriere statice si dinamice, atat din punctul de vedere al circuitelor interne, cat si din cel al comportarii functionale. Ultimele doua sectiuni descriu arhitecturile de CPLD si FPGA.

Capitolul 11- Chestiuni practice suplimentare- discuta cateva subiecte concrete diverse, de interes pentru proiectantii de circuite digitale.
 
14/08/2008 - Acest articol a fost citit de 5168 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 103 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Documentatii tehnice"
Stirile anterioare
Cartea Compresia semnalelor
Teoria supraconductibilitatii multi-banda
Aplicatiile GIS in producerea, transportul si...
Analiza numerica a campului de microunde
Stirile urmatoare
CONTACTRON
Contactorul CONTACTRON 4 in 1 de la Phoenix...
Securitatea electrica in spitale
Intrerupatoare automate : ce trebuie sa stim...
Cat trebuie sa platim pentru un certificat...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric