Cat trebuie sa platim pentru un certificat energetic?


ghidelectric.ro
, 25 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Cat trebuie sa platim pentru un certificat energetic?


Obligativitatea acestui document va duce la o mai buna informare a potentialilor cumparatori. Reversul: ingreunarea tranzactiilor imobiliare si cresteri nefundamentate de preturi.

certificat energetic

Certificatul energetic pentru cladiri va redeveni obligatoriu din martie 2010, in cazul in care Guvernul aproba ordonanta propusa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Costurile pentru obtinerea acestuia sunt de 100-300 de euro, informeaza Ziarul de Cluj.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Ea este exprimata prin consumul total anual de energie, respectiv consumul de caldura pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, potrivit MDRT.

Certificatele includ date privind eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta ridicata, la G - scazuta). Certificatul contine si recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice, este valabil 10 ani si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Primul efect vizibil va tine de viteza derularii tranzactiilor, crede Carmen Miron, director de vanzari al agentiei imobiliare Edil.

"Va lua mai mult timp sa se incheie tranzactiile, pana se obisnuieste lumea cu noul sistem. Suma platita pentru certificat nu e foarte mare. Totusi, vor fi si proprietari care vor incerca sa profite de aceste certificate si sa ceara preturi mai mari, dar nu exista fundament real. Cladirea este aceeasi", a subliniat Miron, potrivit Ziarul de Cluj.

"Cumparatorul va sti mai exact ce cumpara, va avea date despre constructie si poate sa realizeze care sunt beneficiile ulterioare. O parte din viciile ascunse ale constructiilor se elimina. Certificatul energetic va duce la apropierea de un pret real, pentru ca e firesc ca pretul locuintei sa tina cont si de costurile de intretinere si confortul termic", considera Sanda Moldovan, presedintele filialei Cluj a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare.

"Vanzatorii vor incerca sa modifice preturile, dar nu au un motiv real sa creasca pretentiile pe motiv ca au de obtinut un certificat energetic. Acesta costa 100-300 de euro, nu foarte mult in raport cu valoarea unei locuinte", a completat Moldovan.

Pentru un apartament de doua camere un certificat energetic costa 1.000 de lei. Pretul se calculeaza fie in functie de suprafata desfasurata a imobilului, fie tinand cont de suprafata anvelopei (placa de pe sol, pereti exteriori, tavan), explica Simion Ariesan, auditor energetic.

"Certificatele se fac pentru imobilele care se vand, se inchiriaza sau se reabiliteaza. Principalul efect este ca omul stie clar ce cumpara, pana acum nu se prea cerea acest certificat", a spus Ariesan. Universitatea Tehnica din Cluj (UTCN), ce organizeaza trei tipuri de cursuri in acest domeniu, primeste mai multe cereri decat locurile disponibile, scrie Ziarul de Cluj.

"Numarul de solicitari este foarte mare, nu pot fi acoperite. O serie are 70-80 de cursanti, iar cererile sunt peste 100 de fiecare data. Absolvirea acestui curs este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru a deveni auditor. Mai sunt etape pentru a primi acreditarea", a precizat Catalin Popa, purtatorul de cuvant al UTCN. Potrivit MDRT, la finalul anului trecut, lista auditorilor atestati in judet cuprindea 30 de persoane.

Cele mai multe cladiri vechi din Romania sunt incadrate in clasele C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an, au precizat oficialii MDRT.

Sursa: Ziarul de Cluj

 
08/02/2010 - Acest articol a fost citit de 4728 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 116 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Documentatii tehnice"
Stirile anterioare
Intrerupatoare automate : ce trebuie sa stim...
Securitatea electrica in spitale
Contactorul CONTACTRON 4 in 1 de la Phoenix...
CONTACTRON
Principiile si practicile folosite in...
Stirile urmatoare
Tehnici de masura si control de ultima generatie
Incalzire prin pardoseala
Consumati eficient energie
Cum functioneaza senzorii inductivi?
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric