ghidelectric.ro
, 13 Octombrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Electron


Electronii

Electron in atomul de hidrogen Electronul este o particula subatomica fundamentala care are sarcina electrica negativa.

Este un lepton de spin ½ care participa la interactiunile electromagnetice, masa acestuia fiind de aproximativ 1/ 1836 din proton.

Impreuna cu nucleii atomici (protoni si neutroni), electronii formeaza atomii.

Interactiunea lor cu nucleii adiacenti este principala cauza a legaturii chimice.


Istorie


Numele de electron vine de la cuvantul grecesc chihlimbar.


Acest material a jucat un rol esential in descoperirea fenomenelor electrice. Grecii antici stiau, de exemplu, ca daca o bucata de chihlimbar este frecata cu o bucata de blana, provoca o sarcina electrica pe suprafata acestuia, care apoi putea crea o scanteie cand era adus aproape de un obiect legat la sol.

Electronul ca o unitate de sarcina in electro-chimica a fost sustinut de G. Johnstone Stoney in 1874, care a inventat si termenul electron in 1894.

In aceasta lucrare a fost facuta o estimare a volumului actual al celei mai uimitoare unitati fundamentale a electricitatii, pentru care am indraznit sa sugeram numele de electron.

- Stoney, George Johnstone (Octombrie 1894). "Of the "Electron," or Atom of Electricity". Philosophical Magazine.

In timpul anilor 1890, un numar de fizicieni au afirmat ca electricitatea poate fi conceputa ca fiind formata din unitati individuale, carora li s-au dat diferite nume, dar ele nu au fost realmente confirmate convingator.

Descoperirea electronului ca fiind o particula subatomica a fost facuta in 1897 de J.J. Thomson la Laboratorul Cavendish la Universitatea Cambridge, in timp ce acesta studia tuburile cu raza catodica.

Un tub cu raza catodica este un cilindru de sticla sigilat in care doi electrozi sunt separati in vid. Cand este aplicat voltaj intre electrozi, sunt generate raze catodice ceea ce face ca tubul sa straluceasca. Prin acest experiment, Thomson a descoperit ca sarcina negativa nu putea fi separata de raze (prim aplicarea magnetismului), si ca razele nu pot fi refractate de un camp electric.

El a dedus ca aceste raze, mai degraba decat unde, erau mai degraba particule incarcate negativ, pe care le-a numit “corpusculi”(electroni). El le-a masurat proportia masei sarcinii electrice si a descoperit ca este de peste o mie de ori mai mica decat cea a unui ion de hidrogen, sugerand ca fie erau foarte incarcati electric, fie aveau o masa foarte mica.

Experimentele ulterioare ale altor oameni de stiinta au confirmat concluzia din urma. Proportia masei sarcinii electrice a fost si la ei independenta de alegerea materialului catodelui si a gazului din tubul cu vid.

Acesta l-a facut pe Thomson sa realizeze ca ele sunt universale printre toate celelalte materiale.

Sarcina electrodului a fost atent masurata de R. A. Millikan in experimentul lui numit picatura de ulei in 1909.

Legea periodica afirma ca proprietatile chimice ale elementelor se repeta periodic si este fundamentul tabelului periodic al elementelor. Legea in sine a fost explicata initial de masa atomica a elementului. Desi tabelul periodic al elementului prezenta si cateva anomalii, s-au facut eforturi pentru a le explica cat mai bine. In 1913, Henry Moseley a introdus conceptul numarului atomic si a explicat legea periodica din perspectiva numarului de protoni al fiecarui element. In acelasi an, Niels Bohr a demonstrat ca electronii sunt de fapt cei care formeaza tabelul. In 1916, Gilbert Newton Lewis a explicat relatia chimica a elementelor prin interactiuni electronice


Clasificare

Electronul face parte din clasa particulelor subatomice numite leptoni, despre care se crede ca sunt particule fundamentale.

Ca aproape toate particulele, electronii se pot comporta ca niste unde. Acest lucru este numit dedublarea particulelor de unde, cunoscut mai mult sub numele de complementarietate inventat de Niels Bohr, si poate fi demonstrat prin experimentul despicatura dubla.

Antiparticula electronului este pozitronul, care are mai degraba sarcina pozitiva decat negativa.

Cel ce a descoperit pozitronul, Carl D. Anderson, a propus ca electronii standard sa fie numiti negatoni, si sa se foloseasca termenul generic de electron pentru a descrie atat varianta cu sarcina pozitiva cat si cea negativa. Astazi, aceasta utilizare este rar intalnita.


Sursa: Wikipedia
 
19/05/2008 - Acest articol a fost citit de 5273 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 184 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "E"
Stirile urmatoare
Efectul fotoelectric
Electronica
Electrotehnica
Electromagnetism
Energia electrica
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric