Electronica


ghidelectric.ro
Sambata, 20 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Electronica


Istorie electronica

Electronice componente Electronica reprezinta o disciplina cu caracter tehnic si stiintific, care se ocupa cu studiul sistemelor fizice neliniare electric (dispozitive electronice) si al circuitelor care includ aceste elemente (circuite electronice).

De asemeni se mai poate defini ca electronica este o ramura tehnica bazata pe comportarea, propietatile si controlul electronilor. Este considerata o parte a electrotehnicii, tehnicile electronice aplicandu-se in foarte multe domenii de activitate cum sunt comunicatiile, industria, apararea si ...distractiile.

Echipamentul electronic se foloseste in sistemele electrice industriale si chiar in centralele electrice. Ca o concluzie, electronica este omniprezenta in viata de zi cu zi.

Si totul a pornit de la o descoperire a lui Edison in 1883, care a observat ca in anumite conditii curentul electric ar trece prin vid.

Experimenteaza acest lucru folosind o lampa electrica vidata (bec), in care a introdus un electrod de metal (o placa metalica) si observa ca daca devenea electric pozitiv fata de filamentul lampii, aparea un curent electric ce strabatea spatiul vid dintre filament si electrod.

Aceasta eliberare a electronilor dintr-un material sub actiunea caldurii se numeste emisie termoelectrica.

In conditiile de vid, electronii eliberati de filamentul incazit care nu pot fi captati de mediul oferit, formeaza un nor numit sarcina spatiala. Aceast nor trebuie sa fie cat mai dens si in acest scop se folosesc metale bogate in electroni liberi cum ar fi nichelul oxidat.

Experienta a aratat ca nu este nevoie ca filamentul sa fie si emitor de elctroni liberi si ca poate exista o placa numita catod care poate fi incalzita de acesta. Captarea lor va fi facuta de o alta placa, electric pozitiv numita anod. Aceasta este de fapt lampa numita dioda. Si de aici diversificarea lor in functie de cerinte: triode, pentode, etc.

A urmat apoi aplicatiile: tuburile electronice, sufletul electronii si care au dainuit o "eternitate" de circa 50 de ani, detronate de semiconductoare de tot felul pana la circuite integrate.

Descoperirea tuburilor electronice au facut sa se dezvolte o noua industrie, industria electronica. Datorita ei filmul a inceput sa "vorbeasca", radioul sa aduca ultimile stiri in casa, oamenii sa comunice la distanta, doctorul sa "vada" interiorul pacientului, imaginile sa fie transmise la distanta cu ajutorul televiziunii, a aparut calculatorul si multe altele cu folosinta industriala.


Apoi tuburile electronice au fost detronate de semiconductoare (diode si tranzistoare) care datorita marimilor constructive reduse au micsorat si usurat produsele, radio, televizoare, instalatii de sunet, computere, aparatura medicala si multe altele.

Dar si ele semiconductoarele au inceput sa piarda teren in fata "copiilor" lor circuitele integrate. Aparitia lor a dus la ceea ce se numeste microelectronica.

Toate aparatele tind sa devina miniaturale, cu un consum electric neglijabil, foarte usor transportabile si menevrabile.

Comparatia intre primul calculator cu tuburi electronice (care erau de tipul miniatura - circa 3,5 cm inaltime, 1,2 cm diametrul tubului) care ocupa o cladire destul de mare, pana la calculatorul ce-l avem in fata, drumul nu a fost atat de lung cat a fost plin de "intoarceri" rapide de situatii in domeniul electronicii. Noile descoperiri s-au succedat asa de repede la un moment dat, incat dupa nici un an de la aparitia sa pe piata devenea vechi, perimat moral. Iar ascendenta continua...



Sursa: Wikipedia
 
19/05/2008 - Acest articol a fost citit de 4250 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 96 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "E"
Stirile anterioare
Efectul fotoelectric
Electron
Stirile urmatoare
Electrotehnica
Electromagnetism
Energia electrica
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric