Electromagnetism


ghidelectric.ro
Joi, 30 Mai 2024
Ne gasiti si pe:            

Electromagnetism


Definitie Electromagnetism

Electromagnetismul este acea ramura a fizicii care studiaza sarcinile electrice si magnetice, campurile create de acestea (electric si magnetic), legile care descriu interactiunile dintre acestea.

Ramurile principale ale electronagnetismului sunt:

    * Electrostatica, care se ocupa cu studiul sarcinilor electrice aflate in repaus si al campurilor generate de acestea.
    * Electrodinamica, care se ocupa cu studiul sarcinilor aflate in miscare, precum si al campurilor generate de acestea.
    * Magnetismul, care se ocupa cu studiul campului magnetic.

Istoric

Desi grecii antici cunosteau proprietatile electrostatice ale chihlimbarului, iar chinezii puteau face magneti bruti din pietre magnetice (cca 2700 i.Hr.), pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea nu s-au realizat experimente asupra fenomenelor electrice si magnetice documentate.

In 1785 fizicianul francez Charles-Augustin de Coulomb a fost primul care a confirmat pe cale experimentala faptul ca sarcinile electrice se atrag sau se resping pe baza unei legi similare cu cea a gravitatiei.

Matematicienii Simeon Denis Poisson si Carl Friedrich Gauss au dezvoltat o teorie cu privire la distribuirea arbitrara a sarcinilor electrice.

O particula incarcata cu o sarcina pozitiva atrage o particula incarcata negativ, tinzand sa accelereze spre aceasta.

Daca aceasta intampina rezistenta din partea mediului prin care trece, viteza sa se micsoreaza iar mediul sufera o incalzire.

Posibilitatea de a mentine un flux electric ce ar continua sa conduca particulele incarcate cu sarcini a fost observata de fizicianul italian Alessandro Volta in 1800. Clasica teorie a unui circuit simplu presupune ca cele doua borne ale unei baterii sa fie incarcate cu sarcini diferite, ca o consecinta a proprietatilor interne ale acesteia.

Cand cele doua borne sunt conectate printr-un conductor, particulele incarcate negativ vor fi "impinse" spre borna pozitiva iar acest proces va incalzi firul, acesta opunand rezistenta miscarii. Cand particulele ajung la borna pozitiva, bateria le va forta in interior spre borna negativa, invingand fortele de rezistenta formulate in legea lui Coulomb.

Fizicianul german Georg Simon Ohm a descoperit existenta unei constante a conductorului, ca proportie intre intensitatea si rezistenta acestuia.

Legea lui Ohm nu este universal valabila in fizica, ci mai degraba descrie caracteristicile unel clase limitate de materiale solide.

Primele concepte asupra magnetismlui bazate pe existenta a doi poli magnetici au aparut in secolul XVII si in mare parte datorita experimentelor lui Coulomb.

Prima legatura intre magnetism si electricitate a fost facuta prin intermediul experimentelor fizicianului danez Hans Christian Oersted, care in 1819 a descoperit ca un ac magnetic poate fi deviat cu ajutorul unui conductor sub tensiune electrica.

La o saptamana de la aflarea acestei descoperiri, cercetatorul francez Andre Marie Ampere va demonstra ca doi conductori purtatori de curent electric se vor comporta ca si cei doi poli ai unui magnet.

In 1831 fizicianul si chimistul englez Michael Faraday a descoperit ca un curent electric poate fi indus intr-un fir si fara conectarea acestuia la o baterie, fie prin miscarea unui magnet, fie prin plasarea altui conductor cu un curent variabil in vecinatatea conductorului in care se doreste generat curentul.

Legatura dintre electricitate si magnetism poate fi cel mai bine redata in termeni asociati campului magnetic sau fortei ce va actiona intr-un anume punct asupra unei sarcini electrice.

Sarcinile electrice stationare produc campuri elctrice; curentii – sarcini electrice mobile – produc campuri magnetice.

Aceste descoperiri au fost redate intr-o forma precisa de catre fizicianul englez James Clerk Maxwell care in descompunerea ecuatiilor diferentiale care ii poarta numele a gasit relatia dintre locul si perioada schimbarii campurilor electrice si magnetice intr-un anumit punct si respectiv sarcina si densitatea curentului in acel punct.

In principiu, aceste ecuatii permit determinarea intensitatii campului oriunde si in orice moment printr-o cunoastere a sarcinilor electrice si a curentilor.

Un rezultat neasteptat obtinut prin descoperirea acestor ecuatii a fost intuirea unui nou tip de camp magnetic, care se propaga cu viteza luminii sub forma undelor electromagnetice. In 1887 fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a reusit sa genereze asemenea unde, punand astfel bazele transmisiilor de radio, radar, televiziune si altor forme de telecomunicatii.

Proprietatile campurilor magnetice si electrice ale acestor unde sunt similare cu cele ale unei sfori lungi, intinse, al carei capat este miscat foarte repede in sus si in jos.

In orice punct ales, sfoara va fi observata ca osciland cu aceeasi frecventa si respectiv cu aceeasi perioada ca si sursa. Punctele alese de-a lungul sforii la diferite distante de sursa vor ajunge in punctul maxim pe axa verticala intr-un sistem cartezian la momente diferite in timp.

Viteza cu care se propaga miscarea verticala de-a lungul sforii din analogia precedenta se numeste viteza undei electromagnetice in cazul acesteia, ea fiind o functie de spatiu, masa si tensiune electrica. Un instantaneu asupra sforii (dupa ce a fost in miscare) va arata puncte avand aceeasi dispunere si miscare, separate de o distanta numita lungimea de unda. Aceasta este egala cu viteza undei raportata la frecventa.

Marimi si unitati

 

 

Simbol marime

Marimea electrica

Unitatea de masura (UM)

Simbol UM

Transformare in UM fundamentale

I

Intensitatea curentului electric

amper

A

A = W/V = C/s

q

Cantitate de electricitate

coulomb

C

A·s

U

Diferenta de potential; Forta electromotoare

volt

V

J/C = kg·m2·s−3·A−1

R, Z, X

Rezistenta, Impedanta, Reactanta

ohm

Ω

V/A = kg·m2·s−3·A−2

ρ

Rezistivitate

ohm metru

Ω·m

kg·m3·s−3·A−2

P

Putere electrica

watt

W

V·A = kg·m2·s−3

 

 

C

Capacitate electrica

farad

F

C/V = kg−1·m−2·A2·s4

1 / farad

F−1

V/C = kg·m2·A−2·s−4

ε

Permitivitate

farad pe metru

F/m

kg−1·m−3·A2·s4

χe

Susceptibilitate electrica

(adimensional)

-

-

G, Y, B

Conductanta, Admitanta, Susceptanta

siemens

S

Ω−1 = kg−1·m−2·s3·A2

σ

Conductivitate

siemens pe metru

S/m

kg−1·m−3·s3·A2

H

Camp magnetic, Intensitatea campului magnetic

amper pe metru

A/m

A·m−1

Φm

Flux magnetic

weber

Wb

V·s = kg·m2·s−2·A−1

B

Densitatea fluxului magnetic, Inductie magnetica, Forta campului magnetic

tesla

T

Wb/m2 = kg·s−2·A−1

 

Reluctanta

amper pe weber

A/Wb

kg−1·m−2·s2·A2

L

Inductanta

henry

H

Wb/A = V·s/A = kg·m2·s−2·A−2

μ

Permeabilitate

henry pe metru

H/m

kg·m·s−2·A−2

χm

Susceptibilitate magnetica

(adimensional)

-

-

 


Sursa: Wikipedia
 
01/06/2008 - Acest articol a fost citit de 7263 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 145 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "E"
Stirile anterioare
Electrotehnica
Electronica
Efectul fotoelectric
Electron
Stirile urmatoare
Energia electrica
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric