Sarcina electrica


ghidelectric.ro
Joi, 18 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Sarcina electrica


Sarcini electrice

Sarcina electrica este o proprietate fundamentala a particulelor subatomice, care le determina acestora interactiunile electromagnetice. Materia incarcata electric este influentata de campul electric, si in acelasi timp produce camp electric.

Interactiunea dintre o sarcina in miscare si un camp electromagnetic este sursa fortei electromagnetice, care este una dintre cele patru forte fundamentale.

Sarcina electrica este caracteristica unor particule subatomice, si este cuantificata cand este exprimata ca multiplu al asa-numitei sarcini elementare e. Electronii, prin conventie au sarcina -1, iar protonii au sarcina opusa, +1. Quarkurile au o sarcina fractionara, de −1/3 sau +2/3. Antiparticulele echivalente acestora au sarcina egala si de semn opus.

In general, particulele cu sarcina de acelasi semn se resping, iar cele de semne opuse se atrag. Acest fenomen este descris de legea lui Coulomb, care afirma ca modulul fortei de respingere este proportional cu produsul celor doua sarcini, si scade proportional cu patratul distantei.

Sarcina electrica a unui obiect macroscopic este suma sarcinilor electrice ale componentelor ce il constituie. Adesea, sarcina electrica neta este zero, deoarece numarul de electroni din fiecare atom este egal cu numarul de protoni si astfel sarcinile acestora se anuleaza reciproc.

Situatiile in care sarcina neta este nenula sunt denumite electricitate statica. Mai mult, chiar si cand sarcina neta este zero, ea poate fi distribuita neuniform (de exenplu din cauza unui camp electric extern), atunci spunandu-se despre material ca este polarizat), iar sarcinile legate de polarizare sunt numite sarcini legate (iar sarcinile in exces aduse din exterior se numesc sarcini libere).

O miscare ordonata a particulelor incarcate intr-o anumita directie (in metale, aceste particule sunt electronii) este cunoscuta sub numele de curent electric.

Natura discreta a sarcinii electrice a fost propusa de Michael Faraday in experimentele sale de electroliza, apoi demonstrata direct de Robert Millikan in experimentul cu picatura de ulei.

Unitatea de masura in sistemul international pentru sarcina electrica este coulombul, care reprezinta aproximativ 6.24 × 1018 sarcini elementare (egale cu sarcina unui singur proton sau electron).

Coulombul este definit ca fiind cantitatea de sarcina care trece prin sectiunea transversala a unui conductor electric prin care trece un amper timp de o secunda. Simbolul Q este adesea folosit pentru a nota cantitatea de sarcina electrica.

Sarcina electrica poate fi masurata direct cu un electrometru, sau indirect cu un galvanometru balistic.

Formal, sarcina electrica a unui corp trebuie sa fie multiplu de sarcina elementara e (sarcina este cuantificata), dar deoarece este o cantitate macroscopica, cu multe ordine de marime mai mare decat sarcina elementara, poate lua paractic orice valoare reala.

Mai mult, in unele contexte are sens sa se vorbeasca de fractiuni din sarcina, ca in cazul incarcarii unui condensator.

Sursa: Wikipedia
 
19/05/2008 - Acest articol a fost citit de 9498 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 230 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "S"
Stirile urmatoare
Sistemul International
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric