O noua taxa in factura de energie electrica


ghidelectric.ro
, 10 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

O noua taxa in factura de energie electrica


Stiati ca odata cu plata facturii la energie electrica, populatia achita catre CEZ si o taxa de cogenerare, de 2-4 lei pe luna sau chiar mai mult? Cu cat consumul este mai mare, cu atat creste taxa, care este si purtatoare de TVA.

centrala_electrica

De cateva luni incoace, orice consumator de energie electrica plateste catre furnizorul de curent electric o taxa numita „de cogenerare“, care apare distinct pe factura sub denumirea de „contributie cogenerare“. Taxa a fost stabilita de statul roman, se aplica de la 1 aprilie 2011, si este obligatorie pentru oricine este conectat la energie electrica. Adaptat la regiunea noastra geografica, fiecare consumator trebuie sa achite lunar catre CEZ - furnizorul de electricitate care activeaza in partea de sud a tarii - circa 0,02 lei pentru fiecare kilowat consumat. In medie, o gospodarie din Romania consuma 100 de kWh pe luna, ceea ce inseamna ca taxa de cogenerare este de 2 lei, la fiecare factura emisa de CEZ Vanzare. Taxa creste odata cu consumul. De exemplu, cine a utilizat 223 de kWh, sa zicem, plateste sub forma noii taxe 4,13 lei pe luna, plus TVA de 0,99 lei. In total, 5,12 lei. Intr-un an, familia luata ca exemplu achita 61,44 lei sub forma noii taxe pe energie, scrie Gazeta de Sud.

Milioane incasate pe luna


Dar cum aproape fiecare locuinta este conectata la energie electrica, intr-o luna se aduna sume de milioane de lei. Reprezentantii CEZ au precizat, la solicitarea GdS, ca intr-o singura luna, taxa de cogenerare incasata a ajuns la 3,7 milioane de lei, desi suma facturata populatiei a fost 4,8 milioane de lei. Numai din Craiova se colecteaza lunar peste o jumatate de milion de lei, mai exact 0,6 milioane de lei, informeaza compania.


Platiti penalitati daca nu achitati taxa


Consumatorii nu prea au incotro. Cei care nu platesc aceasta taxa vor achita penalitati catre furnizorul de electricitate, potrivit legislatiei in vigoare. „In conformitate cu prevederile articolelor 5 si 6 ale Ordinului ANRE nr. 12/2011 «Pentru aprobarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta si a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia», consumatorii de energie electrica din Romania au obligatia sa achite contravaloarea sumelor facturate de catre furnizorul cu care au incheiat contractul de furnizare de energie electrica, la aceleasi termene si conditii cu cele prevazute in contractele incheiate intre parti, sa plateasca penalitati pentru intarzierea la plata a facturilor emise de catre furnizorul cu care au incheiate contracte de furnizare de energie electrica, inclusiv pentru suma calculata pentru contributia de cogenerare (...)“, sustin reprezantantii CEZ. Compania vireaza sumele in contul Companiei Nationale de Transport a Energiei Electrice - Transelectrica, iar de acolo, banii se impart producatorilor autorizati sa-i foloseasca, potrivit unei scheme de sprijin stabilite de stat, scrie Gazeta de Sud.


Cine se foloseste de taxa pe „lumina“


Se invoca reducerea poluarii din sistemul energetic, dar acest proces se face tot pe spinarea populatiei, statul spunand ca aceste norme au fost agreate de Uniunea Europeana. De „minunata“ taxa beneficieaza producatorii de energie electrica si termica, a caror productie se realizeaza in sisteme de cogenerare de inalta eficienta. Sistemul de sprijin pentru acesti producatori se face pe spinarea populatiei. Cu alte cuvinte, noi, toti, platim pentru ca producatorii de energie electrica sau termica sa-si gestioneze mai eficient resursele. Potrivit HG nr. 1.215/2009, ei beneficiaza de acesti bani doar daca ii cer de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Beneficiari pot fi complexurile energetice si altii care produc energie in conditiile legii si o „livreaza efectiv in retelele electrice ale Sistemului Electroenergetic National“, se arata in actul normativ citat. Si Complexul Energetic Craiova (CEN) beneficiaza de taxa de cogenerare. „Toti cei care produc in sistem de cogenerare de inalta eficienta beneficiaza de aceasta schema. Chiar s-a stabilit un pret al energiei electrice produse in cogenerare. Noi am considerat ca este in avantajul societatii. Sa vedem cum ne va ajuta pe viitor aceasta schema“, a spus directorul CEN Craiova, Constantin Balasoiu.
Banii din taxa trebuie utilizati de producatori pentru a reduce poluarea si pentru a diminua consumul de resurse in procesul de producere a energiei, respectiv pentru a incuraja utilizarea resurselor regenerabile, potrivit legislatiei in vigoare. In realitate, schema de sprijin financiar mascheaza problemele din sistemul energetic si reprezinta o modalitate de rezolvare a lor, mai ales a celor legate de alimentarea centralizata cu energie termica. Taxa de cogenerare poate reprezenta o alternativa la sistemul clasic de acordare a subventiilor de la stat pentru diversi producatori de energie, sistem care nu se mai practica in prezent, scrie Gazeta de Sud.


Definitia cogenerarii


„Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie, randamentul fiind mai mare cu 20% fata de productia dintr-o singura sursa“, potrivit Hotnews. Cogenerarea permite scaderea consumului de gaz prin inlocuirea acestuia cu alte resurse regenerabile.


Energia va fi mai scumpa


Pe langa faptul ca taxa de cogenerare a scumpit factura de energie electrica, de anul viitor, aceasta va fi și mai „umflata“. Vom plati mai mult la energia electrica, pentru ca in 2012 acciza aferenta va fi mai mare deoarece va fi calculata la un curs leu/euro mai ridicat decat este cel pentru anul 2011.


Sursa: Gazeta de Sud

 
14/11/2011 - Acest articol a fost citit de 4986417 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 4 (data de 52 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Consumul de energie electrica a crescut cu 4,3%
Am exportat mai multa energie electrica
Pretul energiei electrice ar putea creste in...
General Electric, rezultate financiare foarte...
Electrica va produce energie verde incepand cu...
Stirile urmatoare
Statia de transformare de la Dorohoi a fost...
Pe ce se cheltuiesc banii companiilor de stat...
Electroputere ramane concentrata pe echipamente...
Putem crea lumina fara consum de energie!
Forum energetic international la Chisinau
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric