Centrale electrice solare performante


ghidelectric.ro
Joi, 25 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Centrale electrice solare performante


Companiile americane vor construi in curand doua centrale solare de energie electrica, a caror putere insumata va depasi 800 megawatt intr-o zi insorita

Aceasta reprezinta mai mult de 12 ori cantitatea de energie electrica livrata de cea mai puternica centrala solara prezenta.

De remarcat ca aceasta constructie va fi efectuata pentru compania Pacific Gas & Electric. Aceasta s-a obligat prin contract cu statul american sa genereze, pana in anul 2010, peste 20% din energia sa din surse regenerabile de energie. Aceeasi companie asteapta ca noua centrala solara sa produca energie electrica la preturi competitive cu celelalte surse neconventionale de energie, cum ar fi morile de vant.

Noua centrala electrica solara se va intinde pe aproape 40 de kilometri patrati si, pe o vreme insorita, va genera 800 megawatt. Desigur insa, cum nu toate zilele din an vor fi insorite, energia totala livrata va fi in medie de 3 ori mai putina decat o termocentrala de aceeasi putere. Pentru comparatie, centralele romana si iugoslava de la Portile de Fier cumuleaza impreuna 2660 megawatt.

Prima centrala solara va fi construita in San Luis de catre compania americana OptiSolar, care foloseste panouri solare cu un strat subtire special de material activ. Ea va genera 550 megawatt. Cea de-a doua centrala solara va genera 250 megawatt si va fi construita in apropierea primei locatii, de catre compania SunPower Corporation. Aceasta va folosi o tehnologie bazata pe siliciu si va avea panouri solare care se orienteaza automat in directia Soarelui. Pe de alta parte, cei de la OptiSolar au ales pentru o tehnologie ieftina, cu panouri fixe.

Cu totalul de 800 de megawatt, cele doua centrale vor depasi cu mult cea mai mare centrala instalata in Statele Unite, care genereaza 14 megawatt, pentru baza americana Nellis Air Force din Nevada. O alta centrala care foloseste oglinzi pentru concentrarea radiatiei solare, a fost tocmai construita tot la Nevada, avand 64 de megawatt. In Europa, centrale similare au fost construite in Spania (23 de megawatt) si in Germania (40 de megawatt).

Este interesant ca cele doua companii constructoare nu au anuntat pretul de constructie, sau al energiei solare care va fi livrate. Desigur, nimeni nu se asteapta ca acest pret sa fie scazut, insa s-ar putea ca acesta sa fie unul dintre cele mai scazute preturi de pe piata energiei solare. In acest moment, pretul energiei solare este intre doua si cinci ori mai mare decat al energiei obtinute pe cale obisnuita, in functie de locatie si perioada zilei cand este livrata.

De notat ca constructia noii centrale electrice pe energie solara este impulsionata de cresterea pretului energiei furnizate de combustibilii fosili. Cu cat pretul acestora creste, cu atat centralele pe energie solara devin mai competitive. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa ne facem griji ca, odata cu epuizarea combustibililor fosili, nu vom mai avea surse de energie, ci ca, in timp, trebuie sa ne obisnuim cu pretul foarte ridicat al energiei pe care o vom folosi.

La urma urmei, energia solara pe care Soarele o pune la dispozitie este mai mult decat suficienta pentru acoperirea nevoii intregii omeniri. Recent, comisia europeana a anuntat un proiect foarte ambitios, care presupune acoperirea cu panouri solare, pana in anul 2050, a unei suprafete din Sahara de marimea Republicii Moldova. Aceasta ar asigura necesarul de energie al intregii Europe, de ordinul a 100 gigawatt.

In plus, cercetari constante in tehnologia celulelor solare arata ca eficienta acestora poate fi imbunatatita. Recent, cercetatorii de la Departamentul American pentru Energii Neconventionale au anuntat un nou record mondial, obtinand o valoare de 40,8% pentru eficienta celulelor solare.

Articol de Cristian Presura, www.stiinta.info
 
01/09/2008 - Acest articol a fost citit de 6386 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 151 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Colectare electrocasnice vechi in Bucuresti,...
Centru pentru energii neconventionale Bucov,...
Centrala solara la inaltime
Energia alternativa chineza
Ajutor de stat pentru investitii in energie verde
Stirile urmatoare
Colectare electrocasnice Bucuresti in septembrie
Energie termica si electrica din biogaz
Proiecte eoliene intre 50 si 100 MW finantate...
Deseuri electrice Timisoara
Subventii pentru energie regenerabila
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric