Ajutor de stat pentru investitii in energie verde


ghidelectric.ro
Joi, 13 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Ajutor de stat pentru investitii in energie verde


Pentru valorificarea surselor de energie regenerabile, a fost pusa la punct schema transparenta de ajutor de stat regional pentru investitii, denumita Schema de ajutor de stat regional privind valorificarea resurselor de energie

In conformitate cu Harta nationala a ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2007-2013, intreg teritoriul Romaniei este eligibil pentru ajutor de stat regional potrivit prevederilor art. 83 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene.

De asemenea, schema este elaborata in conformitate si cu Programul operational sectorial „Cresterea competitivitatii economice” si cu Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Scopul il constituie sprijinirea finantarii acordate operatorilor economici pentru realizarea investitiilor initiale pentru producerea de energie electrica si termica din surse regenerabile.

Utilizarea surselor de energie alternative este prevazuta de domeniul major de interventie 2, „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi” din cadrul axei prioritare 4, „Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice” a POS CCE.

Sursele regenerabile sunt o prioritate a UE

Potrivit politicii energetice a UE, ponderea surselor regenerabile de energie trebuie sa creasca de la 7%, in 2005, la 20% din totalul consumului final de energie al UE, pana in 2020. Pentru a duce la indeplinire angajamentele asumate si pentru a valorifica potentialul surselor regenerabile de energie al Romaniei, Strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie prevede, pentru perioada 2003-2010, punerea in functiune de capacitati noi de producere a energiei din surse regenerabile cu o putere instalata totala de aproximativ 441,5 MW (energie electrica), respectiv 3.274,64 mii tep (energie termica), iar pentru perioada 2011-2015, instalarea unei puteri totale de 798,0 MW (energie electrica), respectiv 3.527,7 mii tep (energie termica).

Bugetul alocat este de 200 de milioane de euro

Bugetul total estimat alocat schemei este de 200 de milioane de euro, pina la sfarsitul anului 2012, suma din care 170 de milioane reprezinta fondurile europene nerambursabile asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, la care se adauga aproximativ 30 de milioane de euro cofinantare asigurata de la buget.Valoarea maxima a finantarii nu trebuie sa depaseasca 50% din totalul cheltuielilor eligibile. In cazul intreprinderilor mici, aceasta valoare se majoreaza cu 20%, si cu 10% pentru intreprinderile mijlocii.

Diferenta pana la valoarea totala a proiectului se acopera de catre beneficiar. Acesta trebuie sa aduca o contributie financiara de cel putin 30% din costurile eligibile, fie din resurse proprii, fie surse atrase, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui ajutor public.

Schema nu se aplica proiectelor ale caror costuri totale depasesc 50 milioane euro. Numarul estimat al proiectelor este de aproximativ 300, ceea ce inseamna aproximativ 700.000 euro pe proiect.

Cine poate beneficia de aceasta schema de ajutor de stat

Schema de ajutor de stat se adreseaza operatorilor economici, intreprinderi mari, mijlocii si mici, inclusiv microintreprinderi, din toate sectoarele economice, cu exceptia situatiilor care realizeaza investitii initiale in oricare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

In cadrul acestei scheme, nu se acorda sprijin financiar pentru urmatoarele obiective:


    * sustinerea financiara a activitatilor de export catre terte tari sau catre State Membre, legata direct de cantitatile exportate, de crearea si functionarea unei retele de distributie sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;

    * utilizarea preferentiala a produselor nationale in detrimentul produselor importate;

    * achizitionarea de echipamente de transport in sectorul transportului.

De asemenea, in cadrul acestei scheme nu se acorda sprijin financiar pentru proiectele de investitii cofinantate din Programul Operational Regional si Programul National de Dezvoltare Rurala.

Articol complet in Cum primesti ajutor de stat pentru investitii in energie verde pe Finanicarul.COM
 
01/08/2008 - Acest articol a fost citit de 5305 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 119 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Reciclare telefoane uzate
Infiintarea Agentiei de Eficienta Energetica si...
Colectare de aparatura electrocasnica Sector 2,...
Colectare deseuri electrice Craiova
Potentialul eolian al Dobrogei
Stirile urmatoare
Energia alternativa chineza
Centrala solara la inaltime
Centru pentru energii neconventionale Bucov,...
Colectare electrocasnice vechi in Bucuresti,...
Centrale electrice solare performante
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric