Automatizare pompe electrice pentru apa


ghidelectric.ro
Vineri, 29 Martie 2024
Ne gasiti si pe:            

Automatizare pompe electrice pentru apa


Automatizarea pompelor aflate la distanta mare fata de rezervorul in care pompeaza apa

Rezervor Apa, Put, Tablou Echipat, Tablou Vedere Frontala
Rezervor
 
Tablou de comanda

Generalitati

Un sistem de alimentare cu apa se compune, in general, dintr-un rezervor colector (castel de apa, situat in apropierea utilizatorului) si una sau mai multe pompe situate in zona unei surse de apa (puturi, lacuri, etc). Apa este pompata de aceste pompe si printr-un sistem de conducte este trimisa spre bazinul colector. De cele mai multe ori pompele se afla la o distanta suficient de mare care nu permite sa fie legate prin cablu de comanda cu bazinul colector. Acest lucru face imposibila comanda lor prin metoda clasica. Astfel a aparut necesitatea ca pompele sa fie comandate prin unde radio sau, mai nou, prin GSM.

Schema de principiu
Sesizor nivel montat in rezervorul castelului functionare curenta
Sesizor nivel de rezerva (backup) montat in rezervorul castelului
Cabluri de legatura intre sesizor nivel si tablou comanda
Tablou comanda + comunicatie GSM (montat in zona castelului de apa)
Tablou pentru alimentarea si comanda pompelor + comunicatie GSM (montat in casa putului)
Cablu alimentare pompa
Cablu de comanda pentru pompa nr.2

Functionare
Senzorul de nivel masoara nivelul din rezervorul castelului si transmite prin cablurile de comanda nivelul masurat cutiei de comanda. Aici semnalul este transmis prin GSM tabloului de alimentare si actionare pompa. In acest tablou exista aparatajul de protectie (sigurante trifazate automate prevazute cu protectie magnetotermica si protectie diferentiala, releu termic), aparataj pentru protectia climaterica (thermostat, rezistenta de incalzire si ventilator) cat si aparatajul de comanda (convertor de frecventa) pentru pornirea pompe.

La umplerea bazinului senzorii de nivel prin releul de nivel, transmit un semnal tabloului de comanda aflat in apropierea bazinului iar acest semnal prin echipamentzul de comunicasie GSM este transmis tabloului de alimentare si pornire pompa, situat la o distanta de 5km de bazin comandand oprirea pompei.

Pompa sta in aceasta stare pana cand apa din bazin scade sub nivelul de minim.

Echipamentul de comunicatie face ca tabloul de comanda si tabloul de alimentare si pornire pompa sa comunice in permanenta.

Schema a fost astfel realizata incat exista posibilitatea unor comenzi manuale, locale sau de la distanta.

Sisteme de siguranta:
1. Sensizor de nivel de rezerva pentru masurare nivel rezervor.
2. Posibilitatea electrica de a bloca o vana electrica care sa nu permita scaderea apei sub un anumit nivel (de exemplu pentru a exista in permanenta in rezervor o cantitate minima de apa pentru incendii sau alte utilizari).
3. In tabloul de comanda situat in castelul de apa la cota 0 exista un comutator care permite selectarea regimului automat sau manual pentru actionarea pompelor cat si butoane pentru pornirea manula a pompelor.
4. In tabloul de alimentare si actionare pompe situate in casa putului exista un comutator care permite selectarea regimului automat sau manual pentru actionarea pompelor cat si butoane pentru pornirea manuala a pompelor.
5. In tabloul de alimentare si actionare pompe situate in casa putului exista o
protectie electronica care masoara in permanenta curentul absorbit de motorul pompei. La functionarea pompei in gol (fara apa) curentul scade si dupa timpul reglat este deconectata pompa evitand functionarea in gol (fara apa).

Tablourile sunt climatizate (sunt prevazute cu termostat, rezistenta de incalzire, ventilator, etc.)

Date tehnice
1. Distanta dintre pompe si castelul de apa aproximativ 5km
2. Putere pompa, 10kw
3. Tablou de alimentare si actionare pompe:
- Cutie metalica 800x600x300mm
- Echipament de protectie (sigurante, disjunctoare, relee termice – Schneider)
- Echipamente de comanda (contactoare, butoane, chei – Scheneider)
- Convertor de frecventa, ALTISTART 32A, 400V – Scheneider
- Echipament de semnalizare (lampi de semnalizare – Scheneider)
- Echipament de comunicatie GSM - Siemens

Mai jos prezentam principalele caracteristici ale softstareterului cat si schemele de principiu. Mentionam ca SOFTSTARTERUL ALTISTART 48 este insotit de Ghidul de exploatare unde se prezinta toate datele tehnice pentru montare, exploatare ti intretinere.

Sofstarterele sunt echipamente electronice care comanda pornirea si oprirea motoarelor electrice prin aplicarea unei tensiuni a retelei de la 0 la 100% intr-un timp care poate fi reglat. Astfel motorul porneste fara socuri. Sofstarterele se compun, in principal, din contactoare statice, care permit comutarea rapita si controlata eliminandu-se curentii si tensiunile periculoase.

Demarorul ATS 48 este un controller cu 6 tiristoare care realizeaza pornirea progresiva a motorului pana la atingerea vitezei nominale si decelerarea controlata, dar nu da posibilitatea ca motorul sa functioneze la alte viteze. Este solutia cea mai economica si mai performanta pentru controlul cuplului la accelerarea si la decelerarea motorului.

Demarorul asigura protectia motorului si a instalatiei, ca si functia de comunicatie cu sistemele de automatizare complexe. Aceste functii sunt puse in valoare in aplicatii care cuprind centrifuge, pompe, ventilatoare, compresoare, conveiere, intalnite in constructii, industria alimentara sau in industria chimica. Utilizarea demarorului are efecte benefice atat asupra agregatelor, prin reducerea solicitarilor mecanice tranzitorii, cat si asupra instalatiei electrice, prin micsorarea curentului si a caderilor de tensiune la pornirea motoarelor.

Schema folosita in cazul electropompei de 10kw este cu contactor cu bypass, astfel dupa pornirea motorului contactorul KM2 isi inchide contactele suntand circuitele de forta a demarorului.

Demarorul permite: trei posibilitati de pornire trei protectii integrate si trei tipuri de opriri:
- oprire directa (libera, ca atunci cand se comanda cu un contactor),
- oprire decelerata prin controlul cuplului. In acest caz demarorul aplica motorului un cuplu de frinare progresiv, evitand o franare brusca. Se recomanda pentru aplicatiile unde sunt actionate pompe electrice.
- oprire dinamica, se aplica in cazul utilajelor care au o inertie importanta, motorul genereaza un cuplu de franare dinamic.

Protectia motorului pompei este asigurata de un intreruptor magnetotermic, de tipul MTH 20 – 25 de productie Telemcanique.

Aceste dispozitive asigura trei functii integrate intr-un singur aparat: asigura protectia la scurtcircuit ( intrerupator automat ), protectia termica ( releu termic reglabil ) si comanda (butoane de oprire si pornire).

Sistemul de comunicatie GSM este e fabricatie SIEMENS si este compus din : modemul de comunicatie, automatul programabil, sursa de alimentare cu energie si antena magnetica. Acest sistem de comunicatie functioneaza pe metoda GPRS.

Serviciul de transfer pe pachete de date (GPRS) este o metoda noua de transfer de date adaugata serviciului GSM care permite ca informatia sa fie trimisa si primita de-a lungul unei retele de telefonie mobila. Vitezele maxime teoretice pana la 171.2 kilobiti pe secunda (kbps) sunt obtinute cu ajutorul GPRS-ului folosind opt cai de acces in acelasi timp.

Acest fapt face ca GPRS-ul sa fie de trei ori mai rapid decat viteza de transmisie posibila pe retelele de comunicatii din ziua de astazi si de zece ori mai rapid decat serviciile de transfer de date rapid (CSD) pe retelele GSM. GPRS faciliteaza conectarile imediate adica informatia poate fi trimisa sau primita imediat ce apare o necesitate.

Nu este nevoie de conectare prin dial-up.

De aceea ne referim cateodata la utilizatorii GPRS ca fiind "intotdeauna conectati". Viteza este una dintre avantajele GPRS-ului in momentul in care este comparat cu CSD. Viteza mare si conectarea imediata este o trasatura foarte importanta pentru aplicatiile in timp critic.

Tablou de comanda:
- Cutie metalica 600x500x250mm
- Echipament de semnalizare (lampi de semnalizare – Scheneider)
- Echipament de comunicatie GSM - Siemens
- Echipamente de comanda (contactoare, butoane, chei – Scheneider)
- Echipament de protectie (sigurante, disjunctoare, relee termice – Schneider)
- Releu nivel – Schneider
- Sonde nivel – Schneider

Cabluri pentru alimentare si comanda.

Cablu coaxial
Masurarea nivelului in rezervorul castelului se face printr-un releu de nivel cu sonde coaxiale. Masurarea se face prin masurarea rezistivitatii lichidului (a apei). Sondele de nivel sunt conectate prin cablu coaxial la releul de nivel. Acesta masoara in permanenta rezistivitate dintre cei doi senzori.

Date economice
Se pot face unele calcule economice, estimative, pentru a calcula economia de energie care se realizeaza cu acesta automatizare.
- Debit pompa = 30mc/h
- Volum bazin = 500mc
- Consum de apa orar = 20 mc/h
1. Fara automatizare, pompa functioneaza non stop.
Consumul de energie zilnic: Wa = PN x t = 10 x 24 = 240kwh
Consum de energie lunara: Wl = Wa x 30 = 240 x 30 = 7200kwh

2. Cu automatizare, pompa functioneaza cel mult 6 ore/zi
Consumul de energie zilnic: Wa = PN x t = 10 x 6 = 60kwh
Consum de energie lunara: Wl = Wa x 30 = 60 x 30 = 1800kwh

3. Rezulta o economie de energie lunar: DWl = 7200 – 1800 = 5400kwh


Ing. Sorin MORANCEA
Melior Electroinstal SRL Hunedoara
0788.572.476; moranceas@yahoo.com

Sursa: SC MELIOR ELECTROINSTAL SRL HUNEDOARA
 
25/03/2008 - Acest articol a fost citit de 18071 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 434 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Contacte electrice la poduri rulante
Stresul electromagnetic
Stirile urmatoare
Alimentarea fara intrerupere a consumatorilor
Centralele electrice cu poluare redusa
Emisiile campurilor electromagnetice generate...
Electricitate direct din caldura
Captarea fulgerelor
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric