Publicarea informatiilor privind reciclarea deseurilor electrice


ghidelectric.ro
Sambata, 15 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Publicarea informatiilor privind reciclarea deseurilor electrice


Sulfina Barbu ii cere ministrului Mediului socoteala privind reciclarea deseurilor electrice

Monitorizare reciclare deseuri electronice Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului i-a transmis o scrisoare deschisa ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi prin intermediul careia ii solicita publicarea informatiilor referitoare la colectarea, depozitarea si reciclarea deseurilor provenite din aparatura electrica.


Redam textul integral al scrisorii:

"Domnule Ministru,

Potrivit legislatiei in vigoare, la data de 30 aprilie 2008 producatorii de aparatura electrica, electrocasnica si electronica trebuiau sa inainteze Agentiei Nationale de Protectia Mediului un raport care sa contina:

a) date privind cantitatile de echipamente electrice si electronice introduse pe piata;

b) cantitatile, numarul si categoriile de deseuri de echipamente electrice si electronice care au fost colectate prin toate mijloacele si refolosite, reciclate si recuperate;

c) greutatea sau numarul deseurilor de echipamente electrice si electronice colectate si exportate.

Conform articolului 9 din Ordinul Ministrului nr. 1223 din 29/11/2005, "organizatiile colective autorizate transmit pe suport hartie si in format electronic Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului datele referitoare la echipamentele electrice si electronice si deseurile de echipamente electrice si electronice pentru agentii economici pentru care au preluat responsabilitatea, pana cel tarziu la data de 30 aprilie, pentru anul precedent".

In acelasi act normativ se precizeaza ca autoritatea competenta – respectiv Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – trebuie sa faca o sinteza a datelor obtinute de la producatori si de la organizatiile colective, sinteza ce va fi publicata pe internet, pentru a asigura liberul acces al publicului la aceasta informatie.

Ca fost Ministru al Mediului si, deci, in calitate de observator avizat al activitatii ministerului pe care il conduceti, va solicit sa comunicati cetatenilor daca raportarea prevazuta de lege si despre care se aminteste mai sus s-a facut, pana la data de 30 aprilie 2008.

De asemenea, va solicit sa dati publicitatii datele desprinse din aceasta raportare, pentru ca cetatenii Romaniei sa poata intelege clar cum au fost folosite sumele pe care ei le-au platit sub forma "taxei verzi" (timbrul verde) pentru colectarea, depozitarea si reciclarea/refolosirea DEEE (deseuri provenite din produse electrice, electronice si electrocasnice).

Apreciem de asemenea ca aveti obligatia sa obtineti informatia de la organizatiile colective constituite si sa faceti publica suma pe care trebuie sa o plateasca populatia sub forma acelui “timbru verde”, atunci cand achizitioneaza produse electrice si electronice. Pana in acest moment, aceasta informatie este necunoscuta.

Campania electorala pentru alegerile locale nu poate fi folosita drept scuza pentru intreruperea activitatii firesti a Executivului, iar in aplicarea legii nu pot fi folosite jumatatile de masura! Daca atentia opiniei publice este acum focalizata pe procesul electoral, asta nu inseamna ca celelalte domenii de activitate trebuie date uitarii. Iar asigurarea unui mediu sanatos de viata pentru cetatenii Romaniei este un subiect vital si continuu!

Din calculele noastre reiese ca anul trecut nu s-au colectat mai mult de aproximativ 100 gr de DEEE/cap de locuitor. Aceasta in conditiile in care tinta era de 3 kg/cap de locuitor.

Daca 2007 era inca perioada de tranzitie pentru Romania, 2008 este anul in care trebuie sa raportam Comisiei Europene ce am facut in acest domeniu. Iar tinta clara este de 4 kg DEEE/ cap de locuitor. Suntem foarte departe de aceasta realizare!

Iata de ce, ca specialist in domeniul protectiei mediului si ca fost ministru in Guvernul Romaniei, am motive de ingrijorare. Iar in calitate de contribuabil sunt indreptatita sa primesc o explicatie, impreuna cu toti cetatenii Romaniei, cu privire la destinatia banilor platiti pe "taxa verde"!

Prin urmare, domnule ministru, va solicit publicarea imediata a informatiilor referitoare la colectarea, depozitarea si reciclarea deseurilor provenite din aparatura electrica, electronica si electrocasnica, in vederea unei informari corecte si transparente a cetatenilor acestei tari!"


Sursa: Agentia Independenta de presa Amos News
 
09/06/2008 - Acest articol a fost citit de 3423 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 85 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Centrale eoliene pentru Electrica
Rezultatele programului Marea Debarasare in Salaj
Rezultatele programului Marea Debarasare in...
Deseuri electronice si electrocasnice colectate...
Deseuri electrice Arad
Stirile urmatoare
Doar 14% din transporturi utilizeaza energia...
Program reciclare Electrolux
Campania Ziua Verde in orasul tau!
Electricitate din surse regenerabile la Petrom
Energia eoliana germana
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric