INS: Continua diminuarea numarului autorizatiilor de construire


ghidelectric.ro
Vineri, 23 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

INS: Continua diminuarea numarului autorizatiilor de construire


In aprilie 2012, autoritatile locale din intreaga tara au eliberat 3.083 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale in scadere cu 1,9% fata de luna martie a acestui an si cu 2% raportat la perioada similara din 2011, informeaza INS.

autorizatii de construire

"Datele aferente intervalului 1–30 aprilie 2012 arata faptul ca s-au acordat 3.083 autorizatii de construire pentru edificarea cladirilor rezidentiale, din care 987 pentru mediul urban si 2.096 pentru cel rural, ceea ce inseamna un regres de 1,9% comparativ cu luna martie a.c. Astfel, avand in vedere structura acestora, circa 68% dintre permisele respective sunt pentru zona rurala. Cele mai accentuate scaderi fata de cele 31 de zile anterioare – evidentiate din analiza distributiei in profil regional – s-au inregistrat in cinci regiuni de dezvoltare, astfel: Vest (-53 autorizatii), Nord-Vest (-34 de permise), Centru si Sud-Est (+12 autorizatii fiecare) si Sud-Vest Oltenia (-5 permise). In schimb, cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (+25 autorizatii), Sud-Muntenia (+23 permise) si Nord-Est (+7 autorizatii)", subliniaza specialistii INS.

 

Din punct de vedere al evolutiei reflectate potrivit unei baze anuale de comparare, situatia autorizatiilor de constructii din aprilie 2012 arata ca, fata de aceeasi luna a anului precedent, s-a remarcat o scadere mai putin semnificativa pe plan national (-62 de autorizatii pentru mediul rezidential), reflectata mai pronuntat in trei regiuni de dezvoltare, respectiv Nord-Vest (-101 permise), Nord-Est (-82 autorizatii) si Centru (-3 permise). Totusi, in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (+56 de autorizatii), Sud-Muntenia (+31 permise), Sud-Vest Oltenia (+18 autorizatii), Sud-Est (+10 permise) si Vest (+9 autorizatii) s-au remarcat anumite majorari, insa de amploare redusa. In ceea ce priveste strict edificarea de unitati locative unifamiliale (reflectate drept locuinte), in martie 2012 s-au eliberat autorizatii pentru un numar de 4.003 imobile, numarul acestora fiind mai mare cu 7,87% comparativ cu aprilie 2011 (cand s-au consemnat documente avizate pentru 3.711 unitati).

 

Totusi, se constata o continuare a trendului de scadere a suprafetei utile a acestora, de la 542.780 mp la 537.319 mp, reflectand tendintele actuale ale pietei. "In intervalul ianuarie-aprilie 2012 s-au eliberat 9.958 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 5,5% fata de perioada corespunzatoare din 2011. Principalele diminuari s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Nord-Est (-282 autorizatii), Nord-Vest (-205 documente) si Bucuresti-Ilfov (-65 de permise). Singura crestere a avut loc in regiunea de dezvoltare Vest (+68 de autorizatii), iar in Sud-Vest Oltenia numarul permiselor a ramas acelasi", concluzioneaza expertii INS. Observand diagrama ce prezinta numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru locuinte in perioada aprilie 2011 - aprilie 2012, se observa ca dinamica lunara a acordarii permiselor respective indica o optimizare in lunile iunie si august ale anului trecut (5.334 de documente, respectiv 5.088 de permise), in timp ce in ianuarie 2012 s-au emis numai 2.495 de autorizatii, ceea ce reprezinta, deocamdata, un record negativ din acest punct de vedere. Situatia raportata de autoritatile locale catre INS reflecta si in continuare faptul ca, inclusiv dupa traversarea primului trimestru al acestui an (afectat de factorul sezonier), piata de constructii rezidentiale isi continua regresul, iar perspectivele negative in ceea ce priveste numarul de contracte si comenzi amana cel putin pentru semestrul al doilea initierea unui eventual proces de redresare.

 

Sursa: Agendaconstructiilor.ro

 
01/06/2012 - Acest articol a fost citit de 1756 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 30 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Constructii"
Stirile urmatoare
PSC reitereaza ideea necesitatii certificarii...
Volumului lucrarilor de constructii a crescut...
UCC-PPP organizeaza un semniar despre...
Firmele romanesti ar putea construi noul sediu...
Cresterea pietei constructiilor din Romania, in...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric