Extreme Light Infrastructure, laserul care va pune Romania pe harta cercetarii mondiale in inginerie


ghidelectric.ro
Sambata, 15 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Extreme Light Infrastructure, laserul care va pune Romania pe harta cercetarii mondiale in inginerie


Laserul va avea functia unui accelerator de particule urias. Proiectul de anvergura va oferi Romaniei vizita celor mai buni cercetatori ai lumii si va crea noi locuri de munca care se vor ocupa prin concurs international.

proiectul laserului ELI

Cel mai puternic laser din lume, ELI, va pune in evidenta la Magurele, crema cercetarii internationale in domeniul ingineriei si al fizicii. Proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI), este la un pas de realizare in tara noastra, dupa ce Traian Basescu a facut demersuri la Bruxelles pentru accelerarea demersurilor de aprobare a finantarii europene.

 

 

 

 

ELI este un proiect de circa 300 de milioane de Euro, iar 17% se asigura de la bugetul de stat, iar restul prin finantare externa. Proiectul va aduce pentru noi o vizibilitate externa extraordinara, pe de o parte, iar pe de alta, laserul de la Magurele ar insemna salvarea facultatilor de inginerie si fizica, care de la an la an inregistreaza un numar tot mai mic de studenti.

 

 

 

 

Coordonatorul proiectului ELI este Dl. Nicolae Victor Zamfir, director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei” care a demarat deja un sistem de cursuri despre tehnologii laser si acceleratoare la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti si la cea a Universitatii de Vest din Timisoara, si lucreaza spre implementarea aceluiasi lucru si la Politehnica din Bucuresti. Astfel vor putea fi atrasi tineri spre masterate, apoi spre doctorate, unde sa se pregateasca pentru a putea contribui la proiectul de la Magurele”, spune Nicolae Zamfir.

 

 

 

 

Angajarile se vor face prin concurs international:
Pana in 2015, prin ELI se vor crea peste 200 de locuri de munca pentru cercetatori, iar acestea se vor ocupa prin concurs international. Sunt preferati doctoranzii si cei care si-au incheiat doctoratele in domenii precum fizica si ingineria. Angajarile vor incepe in cursul acestui an, dupa aprobarea finantarii, iar cu primii cercetatori implicati in proiect se va da startul partii experimentale, in colaborare cu alte laboratoare din lume.

 

 

 

 

Primii pasi pentru acest proiect au fost facuti inca din 2009, constructia ar putea fi demarata chiar in acest an si are ca termen de finalizare anul 2015.

 

 

 

 

Proiectul ELI va fi un lucru fara precedent pentru universitatile din Romania si pentru comunitatea stiintifica. Un mare beneficiu va fi acela ca va concentra resursele cercetarii romanesti, care in momentul de fata sunt foarte fragmentate. Mai mult, va fi pentru prima data cand cei mai buni cercetatori din lume vor veni in Romania.

 

 

 

 

 
18/09/2012 - Acest articol a fost citit de 3131 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 37 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Inginerie"
Stirile anterioare
La Craiova se fac softuri cheie pentru Occident
O echipa de studenti romani participa la...
Un roman premiat de Academia Regala de Inginerie
Romanul responsabil de controlarea vehiculelor...
Un nou record mondial pentru un elicopter...
Stirile urmatoare
Siemens a decis sa isi reorganizeze...
Emerson se extinde si angajeaza 500 de oameni
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric