Legislatie noua privind rambursarea ajutorului de stat primit de marii consumatorii de energie


ghidelectric.ro
, 3 Martie 2024
Ne gasiti si pe:            

Legislatie noua privind rambursarea ajutorului de stat primit de marii consumatorii de energie


Guvernul aduce modificari la schema de ajutor de stat privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la aplicarea Legii nr. 220/2008, prin adoptarea Hotararii nr. 1104/2014.

energie

Potrivit noii reglementari, în primul rând, beneficiarii schemei de ajutor de stat care au primit un ajutor ilegal anterior, declarat incompatibil printr-o decizie a Comisiei Europene sau un ajutor mai mare decât cel cuvenit în mod legal sau nu mai îndeplinesc condițiile legale de eligibilitate pentru schema de ajutor de stat, vor fi obligați la rambursarea ajutorului primit.

Guvernul vine în completarea schemei de ajutor de stat privind consumatorii energointensivi, stabilind un mecanism de monitorizare anuala a beneficiarilor acestei scheme, de catre Ministerul Economiei, sub aspectul îndeplinirii si menținerii de catre aceștia, a criteriilor si condițiilor de eligibilitate legale pe toata durata de valabilitate a schemei de ajutor. Verificarea va fi facuta în baza documentației pe care beneficiarii au obligația sa o depuna pâna la data de 31 mai a fiecarui an în care beneficiaza de schema de ajutor.


Daca Ministerul Economiei constata ca beneficiarul a primit anterior un ajutor ilegal, va suspenda schema de ajutor pâna când beneficiarul ramburseaza ajutorul ilegal si incompatibil, precum si dobânda de recuperare aferenta.


În situația în care beneficiarul a primit un ajutor mai mare decât cel cuvenit în mod legal, acesta va fi obligat la rambursarea excedentului pâna cel târziu în data de 1 iulie a anului urmator.


În cazul în care se constata ca beneficiarul nu mai îndeplineste criteriile de eligibilitate, ajutorul de stat va înceta, iar Ministerul Economiei va lua masurile necesare de rambursare a ajutorului de stat de la data la care beneficiarul nu a mai îndeplinit respectivele criterii.

 

Alte modificari aduse de HG 1104/2014 se refera la suplimentarea documentației solicitate potențialilor consumatori pentru a accede la schema de ajutor de stat, venind în sprijinul criteriilor de eligibilitate. Astfel, consumatorii energointensivi interesați de schema de ajutor vor depune suplimentar documente care sa ateste: (i) încadrarea în procentele de electro-intensitatea; (ii) numarul angajatilor si (iii) încheierea parteneriatelor cu institutii de învatamânt.

”Completarile aduse rezolva, într-adevar, câteva lacune ale versiunii inițiale a schemei de ajutor de stat. Reglementarile privind instituirea unui mecanism de monitorizare anuala de catre autoritațile competente si suplimentarea documentației justificative pentru solicitanți sunt oportune si apreciem ca vor reduce folosirea în mod abuziv a schemei de sprijin.

În aceeași masura, vedem oportuna si redefinirea unor termeni precum <prețul energiei electrice>, folosit în stabilirea acordarii subvenției. Acest lucru face ca schema de ajutor de stat sa se adreseze si consumatorilor energo-intensivi cu activitate sub 1 an, noile modificari permițându-le acestora sa acceseze schema de ajutor pe baza datelor estimate de consum de energie electrica pentru primul an de activitate”, concluzioneaza Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.


***


Despre McGregor & Partners

McGregor & Partners S.C.A. este o firma de avocați comerciali și de consultanța tip „boutique”, care își desfașoara activitatea în Europa centrala și de sud-est, cu birouri în București, România (din 1992) și în Sofia, Bulgaria (din 2006). Firma este condusa de avocați români și bulgari cu experiența, coordonați de un avocat britanic cu aproape nouasprezece ani de experiența de viața și de practica în regiune. Firma pastreaza legaturi cu fosta firma mama - firma internaționala de avocatura, Stephenson Harwood, și de asemenea cu alte firme internaționale de avocatura din City of London și din alte parți.

Prezența noastra pe termen lung în aceasta regiune ne permite sa oferim clienților cunoștințe locale detaliate și de actualitate, o rețea extinsa de contacte și o înțelegere profunda a mediului de afaceri, cultural și politic din țarile în care ne desfașuram activitatea, precum și din Serbia și din regiunea înconjuratoare.

Pentru informații suplimentare va rugam sa vizitați la adresa mcgregorlegal.eu.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactați:

 

 

Boiana Berchi
Partener
McGregor & Partners
Tel: +40 (0)722 742 654
Email:
boiana.berchi@mcgregorlegal.eu

 
14/01/2015 - Acest articol a fost citit de 2596 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 4 (data de 30 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie"
Stirile anterioare
Petrom: Importurile de energie vor ajunge la...
Resursele de energie in perioada 1.I.- 30.IV.2012
Trenduri economice: Hidroelectrica
Hidroelectrica a solicitat intrarea in insolventa
Care sunt costurile unei case ce produce energie
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric