Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Cum e posibil ca o societate de stat care produce energie electrica din nimic sa nu mai poata supraviețui într-un mediu economic normalt Cum e posibil ca la o cifra de afaceri imensa sa înregistrezi profituri rahitice în condițiile în care ”mijloacele de producție” au fost moștenite de la ”regimul de trista amintire”t Realitatea ne demonstreaza nu numai ca e posibil, dar, mai grav, ca toate elementele care au stat la baza acestui scandal au fost bine cunoscute de factorii politici. Grav și, în același timp, trist.
Obligata de factorul politic sa vânda energia la prețuri de nimic, Hidroelectrica a ajuns exact acolo unde trebuia sa ajunga. Nebunia a început timid prin negura guvernarii țaraniste(poate chiar mai devreme, dar nu am cunoștința), a continuat în perioada Nastase, s-a precipitat în guvernarile pedelisto-liberala & pedelisto-pesedista și a ajuns la apogeu atunci când pedeleii au ramas singuri la butoane. Daca la început capușarea producatorului de energie hidro consta în girarea unor contracte de modernizare a hidrocentralelor, treptat, politicul a descoperit o cale mult mai profitabila, aceea a contractelor cu așa-zișii baieți deștepți.
Practic un individ cumpara de la Hidroelectrica energia electrica la jumatate de preț dupa care o vinde pe piața libera. Cum naiba sa nu ai desfacere atunci când poți face, la nivel teoretic, discounturi de 50% din preț pentru o marfa al carei preț e oarecum uniform la nivelul Uniunii Europenet Pentru cei care nu știu cum decurge suveica voi face precizarea ca, pentru acest așa-zis business, nu este nevoie de cunoștințe sau echipamente sofisticate, de angajați sau de procese de management complexe. Practic, într-un birou, un angajat achita factura catre furnizor și emite facturile catre clienți. Diferența se numește profit! Atât! Singura ta grija nu trebuie sa fie decât ca, pentru energia contractata, sa ai clienți, iar acest lucru credeți-ma ca nu e deloc complicat. Hoția se vede de la o poșta deoarece e vorba de contracte cu încredințare directa, toata lumea știe unde se duc banii, au existat chiar și tentative de anchetare.
Intrarea Hidroelectrica în insolvența nu este altceva decât singura șansa de supraviețuire a acestei companii. Protecția sub care ar fi pusa compania ar permite anularea contractelor de capușare și repunerea sa pe linia de plutire. Ceea ce trebuie sa înțelegem este ca, fiind vorba de miliarde de euro, interesele sunt pe masura. Nu va așteptați ca baieții care încaseaza bani grași pentru stapânii lor sa stea cu mâinile în sân vazând cum mașinile de facut bani se gripeaza. Este evident ca se vor baga sume mari de bani. Și dinspre Cotroceni se simte nervozitatea, mai ales ca o asemenea taiere de fonduri risca sa lase armata chiriașului fara solda.
Ceea ce trebuie sa înțelegem e ca lupta de-abia acum începe. Reprezentantul Fondului Proprietatea, cel care deține aproximativ 20% din Hidroelectrica, a votat, alaturi de reprezentanții statului, pentru intrarea în reorganizare.(nu e confirmata) Va reamintesc și ca, dupa preluarea managementului FP, cei de la Franklin Templeton s-au implicat activ în desecretizarea unor proceduri interne ale companiilor de stat la care are participație. Puțini știu ca, din raportul anual al Fondului Proprietatea, poți afla de zeci de ori mai multe informații din bucataria interna(și oculta) a unor firme de stat decât pe alte cai oficiale. În prezent, Fondul Proprietatea pare a merge pe mâna statului deoarece e un interes comun. În cazul în care practicile de pâna acum de la Hidroelectrica s-ar perpetua, deținerea pe care o are FP n-ar valora mare lucru. Așa se face ca, în cazul în care reorganizarea producatorului de energie ar avea ca efect anularea contractelor paguboase, deținerea pe care o are FP ar valora infinit mai mult(din acest punct de vedere sunt tentat sa ma uit cu mai multa atenție la titlurile fondului).
Nu cred ca lupta la care s-a înhamat Guvernul este ușoara. Deja prin presa controlata bocitoarele de serviciu se dau de ceasul morții. E posibil sa asistam la întoarceri spectaculoase de situație deoarece mâna lunga a Cotroceniului nu poate lasa lucrurile așa. E vorba de prea mulți bani și pierderea acestei mine de aur le poate fi fatala multora. Remarc însa ca avem de-a face cu o inițiativa îndrazneața de a scoate din mocirla o companie care, în mod normal, ar trebui sa fie una de referința din punctul de vedere al profitabilitații.
Sursa: Trenduri.blogspot.com
20/06/2012 - Acest articol a fost citit de 2640 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 32 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |