Romania devine al 22-lea membru al CERN


ghidelectric.ro
Miercuri, 22 Noiembrie 2017
Ne gasiti si pe:            

Romania devine al 22-lea membru al CERN


Romania a devenit in data de 18 iulie 2016 al 22-lea membru al CERN1 dupa ce a fost aprobata cererea oficiala catre Conventia organizatiei fondatoare, depusa la UNESCO.

cern romania

Aprobarea de catre Conventie a accesului Romaniei reprezinta concluzia procesului formal de aplicare inceput in 2008 si incununeaza o perioada de cooperare de 25 de ani.


"Acesta este un moment foarte special pentru Romania si pentru relatia sa cu CERN," a declarat ambasadorul Adrian Vierita, reprezentantul UN permanent al Romaniei la Geneva. "Ne mandrim cu realizarile oamenilor de stiinta si inginerilor romani, care au colaborat in ultimii ani cu CERN si au contribuit semnificativ la rezultatele acesteia. Asteptam cu nerabdare sa aprofundam si sa diversificam aceasta colaborare cu Romania in calitate de membru cu drepturi depline, in beneficiul stiintei si al omenirii."


"Avansarea Romaniei la nivelul de membru cu drepturi depline subliniaza importanta colaborarii in cercetarea europeana, in efortul de a intelegere natura la cel mai profund nivel," a afirmat profesorul Sijbrand de Jong, presedintele Consiliului CERN. "Eforturile conjugate au rezultate considerabil superioare celor obtinute individual de state."


"Sunt extrem de bucuros sa ii urez bun-venit Romaniei in calitate de nou membru al CERN", a declarat Fabiola Gianotti, Directorul general al CERN. "Este o perioada  interesanta pentru CERN si fizica particulelor, si sunt foarte bucuros deoarece comunitatea stiintifica romana, in special generatiile tinere, si-au crescut acum sansele de a contribui la programul nostru de cercetare international. Exista o adevarata traditie a colaborarii cu Romania si sunt incantat sa fiu prezent azi la consolidarea acestei relatii."


--------------------------------


Contactele bilaterale au fost initiate in 1991, cand a fost semnat un acord de cooperare stiintifica si tehnica intre CERN si Guvernul Romaniei, stablind cadrul legal pentru actiunile viitoare.


In luna aprilie, 2008, Romania a depus o cerere oficiala pentru a se alatura Organizatiei, sperand sa devina membru cu drepturi depline al acesteia si, astfel, sa contribuie efectiv la conducerea Laboratorului. Acordul ce garanta Romaniei statutul de Candidat la aderare a intrat in vigoare pe data de 12 noiembrie 2010.


Comunitatea stiintifica romana din cadrul CERN a crescut in timp si numara la ora actuala in jur de o suta de membri vizitatori. Romania se distinge prin prezenta numeroasa in experimentele LHC- ATLAS, ALICE si LHCb. Cercetatorii si inginerii romani sunt de asemenea implicati in proiectele DIRAC si n_TOF ale cosmotronului, si in experimentul NA62 din cadrul Super cosmotronului si in cadrul instalatiei ISOLDE. Romania este de asemenea activa in Reteaua internationala de calcul si beneficiaza complet de avantajul posibilitatii de transfer tehnologic oferit de CERN, in special prin intermediul apartenentei la reteaua HEPTech.

 
18/07/2016 - Acest articol a fost citit de 938 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 5 (data de 20 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Stiri externe"
Stirile anterioare
Tendinte pe piata energetica euro-asiatica
Emerson preconizeaza o crestere de 17% pentru...
Legrand, majorare a cifrei de afaceri in al...
UE interzice utilizarea de substante...
GE realizeaza autobuzul electric al viitorului
Stirile urmatoare
ABB vinde business-ul sau de cabluri la NKT Cables
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYVrei sa iti cresti profitul? Iata ce trebui sa faci pentru a ajunge la publicul tinta

echipamente electrice portal
Anul 2016, un nou pas pentru tine, o noua provocare pentru business-ul tau: cu deciziile potrivite, anul 2016 poate fi anul tau de SUCCES rasunator. Ghidelectric.ro iti este alaturi!

Daca in 2016 ti-ai propus sa iti cresti afacerea online, noi te putem ajuta sa ajungi la publicul tinta! Ghidelectric.ro este un portal ce ofera informatii cuprinzatoare despre industria din Romania si nu numai. Ghidelectric.ro este un portal de specialitate, care se adreseaza specialistilor din industrie, furnizori si consumatori deopotriva.


Portalul Ghidelectric.ro se afla in prima pagina de Google, cu peste 500 de expresii relevante pentru industria echipamentelor electrice si automatizarilor.


Categorii Industria de Azi:

Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric:
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric