Romania devine al 22-lea membru al CERN


ghidelectric.ro
Luni, 20 Mai 2024
Ne gasiti si pe:            

Romania devine al 22-lea membru al CERN


Romania a devenit in data de 18 iulie 2016 al 22-lea membru al CERN1 dupa ce a fost aprobata cererea oficiala catre Conventia organizatiei fondatoare, depusa la UNESCO.

cern romania

Aprobarea de catre Conventie a accesului Romaniei reprezinta concluzia procesului formal de aplicare inceput in 2008 si incununeaza o perioada de cooperare de 25 de ani.


"Acesta este un moment foarte special pentru Romania si pentru relatia sa cu CERN," a declarat ambasadorul Adrian Vierita, reprezentantul UN permanent al Romaniei la Geneva. "Ne mandrim cu realizarile oamenilor de stiinta si inginerilor romani, care au colaborat in ultimii ani cu CERN si au contribuit semnificativ la rezultatele acesteia. Asteptam cu nerabdare sa aprofundam si sa diversificam aceasta colaborare cu Romania in calitate de membru cu drepturi depline, in beneficiul stiintei si al omenirii."


"Avansarea Romaniei la nivelul de membru cu drepturi depline subliniaza importanta colaborarii in cercetarea europeana, in efortul de a intelegere natura la cel mai profund nivel," a afirmat profesorul Sijbrand de Jong, presedintele Consiliului CERN. "Eforturile conjugate au rezultate considerabil superioare celor obtinute individual de state."


"Sunt extrem de bucuros sa ii urez bun-venit Romaniei in calitate de nou membru al CERN", a declarat Fabiola Gianotti, Directorul general al CERN. "Este o perioada  interesanta pentru CERN si fizica particulelor, si sunt foarte bucuros deoarece comunitatea stiintifica romana, in special generatiile tinere, si-au crescut acum sansele de a contribui la programul nostru de cercetare international. Exista o adevarata traditie a colaborarii cu Romania si sunt incantat sa fiu prezent azi la consolidarea acestei relatii."


--------------------------------


Contactele bilaterale au fost initiate in 1991, cand a fost semnat un acord de cooperare stiintifica si tehnica intre CERN si Guvernul Romaniei, stablind cadrul legal pentru actiunile viitoare.


In luna aprilie, 2008, Romania a depus o cerere oficiala pentru a se alatura Organizatiei, sperand sa devina membru cu drepturi depline al acesteia si, astfel, sa contribuie efectiv la conducerea Laboratorului. Acordul ce garanta Romaniei statutul de Candidat la aderare a intrat in vigoare pe data de 12 noiembrie 2010.


Comunitatea stiintifica romana din cadrul CERN a crescut in timp si numara la ora actuala in jur de o suta de membri vizitatori. Romania se distinge prin prezenta numeroasa in experimentele LHC- ATLAS, ALICE si LHCb. Cercetatorii si inginerii romani sunt de asemenea implicati in proiectele DIRAC si n_TOF ale cosmotronului, si in experimentul NA62 din cadrul Super cosmotronului si in cadrul instalatiei ISOLDE. Romania este de asemenea activa in Reteaua internationala de calcul si beneficiaza complet de avantajul posibilitatii de transfer tehnologic oferit de CERN, in special prin intermediul apartenentei la reteaua HEPTech.

 
18/07/2016 - Acest articol a fost citit de 2667 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 4 (data de 30 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Stiri externe"
Stirile anterioare
Tendinte pe piata energetica euro-asiatica
Emerson preconizeaza o crestere de 17% pentru...
Legrand, majorare a cifrei de afaceri in al...
UE interzice utilizarea de substante...
GE realizeaza autobuzul electric al viitorului
Stirile urmatoare
ABB vinde business-ul sau de cabluri la NKT Cables
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric