Utilizarea cablurilor electrice


ghidelectric.ro
Luni, 2 Decembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Utilizarea cablurilor electrice


Conductori si cabluri electrice: alegere, conexare

Cabluri electrice In urma numeroaselor scrisori venite de la cititori ne-am hotarat ca incepand cu numarul de azi sa elucidam asa-zisul “mister” al cablurilor si conductorilor electrici, despre care am pomenit cu diverse ocazii. Prin definitie, un conductor este format dintr-un singur fir, izolat sau nu, in vreme ce prin cablu se intelege un ansamblu de doua sau mai multe fire izolate intre ele ce sunt izolate de exterior printr-o imbracaminte comuna, numita manta, din material textil, PVC sau alt material izolator.

Deci un cablu contine mai multi conductori izolati intre ei sub un invelis comun. Veti intalni adesea denumirea de conductoare in loc de conductori sau de cable in loc de cabluri, ceea ce in “argoul” electricienilor reprezinta de fapt acelasi lucru. Pe parcursul materialului vom folosi una sau alta dintre cele doua denumiri si o vom face pentru a va familiariza cu notiunile respective. Pentru a nu repeta mereu sintagma “conductori si cabluri” ne vom referi numai la conductori, cu mentiunea ca ceea ce vom explica despre ei este valabil si pentru cabluri (diferentele fiind expuse explicit). In cele ce urmeaza vom discuta doar despre cele mai uzuale folosite in gospodarie.

Clasificare general

Conductorii se impart in doua mari categorii: monofilari si multifilari.

Conductorii monofilari
(sau blank sau rigizi) sunt dintr-un singur fir masiv, iar cei multifilari (sau litati sau flexibili) sunt alcatuiti din mai multe fire subtiri (lite) puse impreuna si izolate impreuna. Cand vorbim despe sectiunea conductorului ne referim doar la sectiunea partii conductoare (metalului) fara a lua in considerare si izolatia.

La conductorul multifilar se considera sectiunea manunchiului de lite care alcatuiesc partea conductoare. Cand vorbim despre sectiunea unui cablu, ne referim la sectiunea unui singur conductor, toate fiind egale intre ele.

Exista o singura exceptie, si anume cablurile trifazate peste 25 mmp cu conductor de nul, care nul este mai subtire si are o sectiune mentionata separat (vezi codificare).Conductorii pot fi de semnal (suporta tensiuni pana in 50V), de comanda (pana la 100V), de alimentare (pana la 1.000V) sau de putere (peste 1.000V). Se clasifica de asemenea dupa utilizare: conductori de uz general, de telefonie, pentru antene, pentru minerit etc. In cazul in care campul magnetic generat de curentul care trece printr-un cablu poate produce interferente (cablul se afla in vecinatatea unor cabluri de semnal) se folosesc cabluri armate, adica intre mantaua izolatoare exterioara si izolatiile conductorilor ce alcatuiesc cablul se pune din fabricatie o folie sau o plasa metalica.

Codificare tehnica
Conductorii se codifica prin litere si cifre, cifrele indicand sectiunea conductorului. Conductorii monofilari au codul MY, iar clasa de fabricatie poate fi: 1; 1,5; 2,5; 4; 6; 10; 16; 25; 35; 50 mmp.

Conductorii multifilari au codul MYF si se fabrica in aceeasi clasa avand in plus si conductori de 0,5 si 0,75 mmp. Peste aceste dimensiuni nu se fabrica decat la comanda speciala.

Codificarea cablurilor respecta aceleasi reguli numai ca, in plus, se specifica numarul de conductori continuti de cablu.Cablurile rigide se codifica CYY si se fabrica cu 2 (de 1,5 si 2,5), 3 (1,5; 2,5; 4), 4 ( 1,5; 2,5; 4; 6; 10 si 16) si 5 (1,5; 2,5; 4; 6; 10 si 16) conductori (se scrie, de exemplu, CYY 3×2,5). Se fabrica de asemenea un conductor CYY 3×25 +16 ceea ce inseamna 4 conductori, 3 de 25 mmp si un nul de 16 mmp pentru alimentari de forta. Se gasesc de vanzare in colaci de 100 m. Despre alte conductoare, moduri si accesorii de conectare, in numarul viitor.

La bobinat
La diferite bobine se utilizeaza numai conductori de cupru izolati cu un lac de email.

De asemenea, pentru transmisia de semnale se vor folosi numai cabluri de cupru, in majoritatea cazurilor cu manta pentru evitarea de influente magnetice provenite prin interferenta sau camp magnetic. Conexiunea trebuie sa fie ferma, realizata prin lipire cu cositor sau prin dispozitive papuc faston-lamela prevazut cu teaca izolatoare de protectie.

Cablurile de semnal
sunt de o larga varietate, putand avea in componenta pana la 21 de conductori si chiar mai multe, izolate intre ele pe perechi uneori torsadate, sau prevazute cu mantale protectoare ( de genul cabluri in interiorul cablului principal). In genere la cablurile multifilare multiple (peste 5 conductori) conductorii sunt izolati cu culori diferite sau sunt numerotati din loc in loc pentru o identificare rapida.

Sfat : Racordurile de forta (se realizeaza numai de personal autorizat) de la retea la consumatorul individual se fac cu cabluri de sectiune de forma unui sector de cerc pana in cofretul exterior, iar de acolo se foloseste cablu monofilar trifazat cu fir de nul si pana la tabloul general din locuinta.

Cablul se izoleaza de stalpii de sustinere cu izolatori de portelan. Se respecta regulile de protectie contra fulgerelor (vezi numarul anterior). Pe distante lungi se recomanda folosirea de cablu special cu fir de otel incastrat in camasa (izolatia exterioara) pentru sustinerea greutatii. Cablul ingropat se trage prin tevi (metalice sau de plastic) cu izolatie normala sau direct (cu izolatie speciala).

Sursa: Amenajari interioare si exterioare
 
25/03/2008 - Acest articol a fost citit de 25578 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 435 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Amenajari instalatii electrice"
Stirile urmatoare
Modernizarea si extinderea instalatiilor...
Sistem domotic aplicat
Dezvoltarea retelelor electrice bucurestene
Cablul electric submarin dintre Romania si Turcia
Mecanisme automazizare parcari
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric