Sistem domotic aplicat


ghidelectric.ro
, 13 Octombrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Sistem domotic aplicat


Primii pasi spre domotica

Automatizari iluminat Mana sus cine stie ce este domotica! (aplicatie a calculatoarelor si robotilor pentru aplicatii casnice. Este un cuvant compus din domus (latina, insemnand casa) si informatica).

Dar pana la domotica este o notiune straina multora: wire managementul.

Am inceput prima oara wire managementul cu propriul calculator. Am organizat cablurile din interior, le-am strans in coliere, le-am taiat, le-am scurtat, am ascuns/eliminat cele care nu erau necesare, totul cu un singur scop. Sa nu mai vad cabluri.

Dar ce inseamna wire managementul intr-o casa/apartament? Presupun ca va dati seama... inseamna ascunderea la propriu a cablurilor si implica ceva demolare.

Intai trebuie studiate cablurile existente:

    * vizibile: cablul TV, cablul telefonic, cablul de internet/retea, prelungitoarele, etc.
    * invizibile: firele electrice ascunse in pereti.

Apoi trebuie stabilite noile trasee ale cablurilor. Nu o data ci de 2 ori. Pentru ca aici apar multe greseli si omisiuni. Uneori e cam stupid sa realizezi la sfarsitul lucrarii: "Am uitat un cablu".

Prizele: recomand utilizarea prizelor "ingropate" Gewiss si unde nu e posibil a celor aparente. Dozele Gewiss sunt niste cutiute cu 3,4 sau 6 sloturi in care pot intra prize de telefon, cablul TV, internet sau "curent electric". Se sparge peretele, se introduce doza, se fixeaza cu ipsos (atentie sa nu acoperiti cablurile sau clemele de fixare) apoi se introduc firele si se prind in stechere/mufe/prize iar la sfarsit se fixeaza si se aplica capacul aparent.

Reteaua electrica veche probabil este din aluminiu. Firele de cupru sunt mult mai bune. Recomandat a se inlocui. Desigur, cuprul este exorbitant de scump. Sa zicem cel putin 1 leu/metru. Dar daca va hotarati sa schimbati firele electrice atunci ar fi frumos sa puneti culori distincte. Rosu pentru faza. Negru sau maro pentru nul. Galben cu verde pentru impamantare. Pentru toate prizele din casa ar trebui sa trageti si impamantarea. Nu doar la baie si la bucatarie.

Evident reteaua electrica trebuie trasa prin conducte de protectie (copex sau altceva), imbinaturile bine facute si avut grija ca "meseriasii" care astupa/zugravesc sa nu introduca ipsos si in teava sau pe fire. Este important ca firele sa poata sa fie trase pe teava afara si reintroduse (daca apar probleme sa fie posibila inlocuirea lor) nu trebuie zidite ca Ana lui Manole.

Cablul TV. Este cablu coaxial, poate fi innadit dar nu o recomand pentru ca pe distante mai lungi va duce la pierderea de semnal, adica televizorul va prinde cu purici. Recomand folosirea spliterelor atunci cand se doreste ducerea cablului TV in mai multe camere.

rj11Cablul de telefon. In principiu acest cablu este unul standard. Are 4 fire (negru,rosu,verde, galben), asezate in linie, se folosesc cele din mijloc. Din cupru, lita subtire. Spun aceste lucruri pentru ca in practica cei neavizati pot pune orice cablu care are 2 fire, ceea ce este complet gresit. Nu orice cablu se poate mufa sau fixa in prizele speciale. Cablul telefonic prezinta avantajul ca poate fi innadit. Cablul telefonic se poate trage (evident, tot prin conducte) in toate camerele in care se doreste telefon. Asta ar include in toate camerele posibile inclusiv bucatarie. /images/emoticons/mozilla_laughing.gif Capetele se prind in prize speciale Gewiss (scumpe), in prize aplicate (ieftine) si in mufe RJ11.

cat5Cablul de retea. Este cablu UTP CAT5 sau CAT5e. Exista 2 tipuri de cabluri: un tip de cablu mai dur, care se trage prin pereti si unul mai moale (patch cord) care de obicei vine de la priza la calculator. Exista persoane care prefera sa nu le amestece, dar majoritatea percep acest cablu ca unul singur: UTP.

Firele de la priza la calculator (patch cordurile) au mufe RJ-45 si se mufeaza folosind un cleste de sertizare (costa intre 40 si 100 lei). Atentie, cablul UTP este un cablu torsadat si firele trebuie asezate intr-o anumita ordine (eu le mufez dupa standardul T568B, adica alb-portocaliu, portocaliu, alb-verde, albastru, alb-albastru, verde, alb-maro, maro).

Cablul de retea (UTP) are 8 fire (4 perechi torsadate) din care 4 sunt folosite pentru retelele de 10/100Mbps si toate 8 in cazul retelelor de 1Gbps. Capetele se fixeaza in prize speciale (in  cu un instrument numit punch tool (costa intre 40 si 100 lei). Se poate folosi si un cutit cu lama tocita dar e destul de anevoios.

Spre deosebire de cablul TV si cel de telefon, cablul UTP nu poate fi innadit. Pentru o retea este nevoie obligatoriu de echipament special: switch sau router.

Note finale (unele chestii le repet, pentru ca sunt greseli frecvente):

    * Firele trebuie trase afara cu usurinta. Nu trebuie sa fie "fixate" cu ipsos. Neaparat prin conducte, date santuri in perete sau sapa, in nici un caz bagate pe sub gresie/parchet/plinta.
    * pentru retelele de calculatoare, trebuie de obicei un switch, prin urmare trebuie tinut cont ca si pentru acesta trebuie o priza electrica (switch-ul se alimenteaza cu un incarcator).
    * Puneti cate o priza de telefon si de retea in cat mai multe camere.
    * Puneti cat mai multe prize electrice  in cat mai multe camere. In fiecare camera daca se poate pe 3 pereti din 4.
    * Pentru cablul TV folositi splitere. (Care evident, trebuie inghesuite in dozele Gewiss, sau ascunse in dozele aparente.
    * Recomand ca instalatia electrica sa fie trasa pe vechile conducte, separat de cablurile de telefon/retea/televizor, etc (chiar daca pot ajunge in aceeasi doza Gewiss).

Cam atat. Succes la renovare si wire-management.

Sursa: Programare Sociala
 
27/03/2008 - Acest articol a fost citit de 5947 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 249 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Amenajari instalatii electrice"
Stirile anterioare
Modernizarea si extinderea instalatiilor...
Utilizarea cablurilor electrice
Stirile urmatoare
Dezvoltarea retelelor electrice bucurestene
Cablul electric submarin dintre Romania si Turcia
Mecanisme automazizare parcari
Testare corpuri de iluminat
Inceperea constructiei unui nou proiect la...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric