Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Energiile regenerative reprezinta o alternativa sigura si ecologica fata de combustibilii fosili utlizati in prezent. Iar pozitia geografica a Romaniei asigura conditii deosebit de favorabile utilizarii instalatiilor solare, dispunand, in medie, de 210 zile insorite pe an. Din ce in ce mai multe locuinte din Romania pot beneficia de acest avantaj al utilizarii eficiente a energiei solare.
Utilizand panourile solare marca Junkers orice proprietar poate economisi pana la 70% din combustibilul necesar pentru prepararea apei calde si cu pana la 30% din cel utilizat pentru incalzire.
Pentru cei care isi doresc sa utilizeze energia solara pentru prepararea de apa calda menajera si aport la incalzirea locuintei, Junkers, specialist in energii regenarative, propune o solutie de calitate si cu randament ridicat: panourile solare cu tuburi vidate tip VK 180.
Sistemul solar Junkers la proiectul Oltenita
Junkers aduce beneficiile energiei solare in tot mai multe case din Romania. Un exemplu recent este proiectul, dezvoltat la Oltenita, orasul-port la Dunare. Aici, Junkers si-a dovedit competenta tehnica in domeniul utilizarii energiilor regenerative, implementand o instalatie solara complexa, alaturi de furnizorul local de energie termica, Termourban SRL si de firma partenera Romanor, care a executat lucrarile de montaj, informeaza administratie.ro.
De la ce s-a pornit
Centrala termica numarul 8 din Oltenita dispune de cazane clasice moderne, functionand cu gaz metan, care asigura incalzirea si apa calda pentru un cartier din nordul orasului, alcatuit din 18 blocuri, cuprinzand in total 720 de apartamente.
Ideea proiectului
Pana la sfarsitul anului 2007, schema de preparare si livrare a apei calde menajere conducea la un regim de functionare neeficient, la un randament necorespunzator si la reducerea duratei de viata a echipamentului.
Junkers a venit cu ideea: un sistem hibrid pentru producerea si acumularea apei calde menajere, compus din instalatia clasica existenta initial, careia i-a fost adaugata o instalatie solara Junkers de mari proportii, formata din 250 de panouri solare de inalta performanta, cu tuburi vidate, din gama Junkers VK180.
Cum s-a realizat
Montarea panourilor s-a realizat astfel: 156 dintre panouri au fost montate pe acoperisul centralei, iar celelalte 94 pe o platforma metalica situata pe un teren adiacent centralei termice. Acumularea apei calde menajere se realizeaza cu ajutorul a 4 boilere cu o capacitate de 5000l fiecare.
Controlul instalatiei solare se realizeaza printr-o automatizare performanta, care coordoneaza functionarea sistemului complex alcatuit din cele 250 de panouri solare, integrandu-le in functionarea centralei termice in ansamblu. Energia termica introdusa in sistem este contorizata. Izolatia conductelor este de cea mai buna calitate pentru a inlatura pierderile de temperatura si a pastra energia solara captata in sistem. Instalatia solara Junkers are o suprafata totala de captare a radiatiei solare de 420 mp si a fost dimensionata astfel incat sa ofere o rata medie anuala de acoperire a necesarului de apa calda menajera de peste 70%.
720 de locuinte care utilizeaza inteligent energia solara
Locuintele din cartierul in care a fost implementat proiectul se bucura acum de avantaje multiple: reducerea substantiala a costurilor de operare ale instalatiei clasice, economisirea resurselor traditionale, reducerea consumului de gaz prin utilizarea energiei regenerative solare si protejarea in acest mod a mediului inconjurator, informeaza administratie.ro.
Utilizarea instalatiei solare Junkers in perioada insorita a anului va elimina total consumul de gaz pentru prepararea apei calde de consum casnic. In restul anului, instalatia solara va functiona in tandem cu cea clasica, realizandu-se importante economii de combustibil gazos la nivelul unui an. Prin intermediul instalatiei solare Junkers, cele 720 de apartamente arondate centralei termice, beneficiaza acum de potentialul energetic gratuit si nelimitat oferit de Soare.
Proiectul solar Junkers de la Oltenita, prin amploarea sa, este un proiect de anvergura europeana in domeniul utilizarii energiilor regenerative. Eficienta in utilizarea resurselor de energie pentru incalzire, atinsa si demonstrata astfel de Junkers, este un argument convingator pentru oricine, in conditiile cresterii continue a preturilor la combustibilii clasici si ale modificarilor climatice.
Sursa: administratie.ro
05/05/2009 - Acest articol a fost citit de 3225 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 57 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |