Energie electrica | Afacerile Electrica au scazut cu 36% si profitul de 50 de ori


ghidelectric.ro
Miercuri, 17 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Energie electrica | Afacerile Electrica au scazut cu 36% si profitul de 50 de ori


Compania de distributie si furnizare a energiei Electrica a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 574 de milioane de euro (2,431 miliarde de lei ), in scadere cu 36% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

hidrocentrala

Cea mai drastica ajustare a suferit-o insa profitul brut al companiei, care, potrivit reprezentantilor firmei, a coborat la 36 de milioane de lei (8,5 milioane de euro), de aproape 50 de ori mai putin fata de primele sase luni ale anului trecut.
Cea mai mare contributie la scaderea profitului brut o are anularea efectului pe care privatizarea Electrica Muntenia Sud a avut-o anul trecut asupra rezultatelor companiei. Astfel, in aprilie 2008 procesul de privatizare a Muntenia Sud, castigat de grupul italian de utilitati Enel, a fost finalizat, iar in conturile Electrica au intrat circa 395 de milioane de euro bani cash si alti 425 de milioane de euro majorare de capital.
Totodata, efectele Muntenia Sud s-au resimtit si in cadrul cifrei de afaceri din primele luni ale anului trecut, compania facand inca parte din structura Electrica.
Rezultatele prezentate de companie includ indicatorii obtinuti de toate filialele Electrica neprivatizate, respectiv Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Muntenia Nord, precum si pe cele ale Electrica Aparat Central,informeaza Ziarul financiar.

 Si consumul de energie scade

In afara de efectul pe care finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud l-a avut asupra rezultatelor din primul semestru al anului trecut, indicatorii financiari ai companiei au mai fost afectati si de situatia vanzarilor de energie. La nivel local, consumul de energie electrica a scazut in primul semestru cu circa 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Evolutia vanzarilor de energie electrica la clientii eligibili ai Electrica Aparat Central se incadreaza in tendinta actuala cauzata de criza financiara internationala. Desi scaderea acestora se situeaza la aproximativ 48% (in primele cinci luni ale anului), pentru etapa urmatoare se poate estima o crestere", cred reprezentantii companiei.
Electrica se afla in prezent, impreuna cu Fondul Proprietatea, in negocieri cu cehii de la CEZ pentru vanzarea pachetelor de actiuni pe care le detin in cadrul CEZ Distributie si CEZ Vanzare, companii desprinse din fosta Electrica Oltenia dupa privatizarea acesteia. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, CEZ ofera 192,6 milioane euro pentru actiunile Fondului Proprietatea la CEZ Distributie si CEZ Vanzare si aproape 122 milioane euro pentru titlurile detinute de Electrica. Fondul Proprietatea detine cate 30% din capitalul firmelor CEZ Distributie si CEZ Vanzare, iar compania de stat Electrica are cate 18,99% din capitalulul firmelor. Tranzactia ar trebui sa fie finalizata cel tarziu pana la inceputul lunii octombrie.

 Parte din viitorul gigant energetic

Electrica urmeaza sa fie inclusa si in componenta viitoarelor doua companii energetice gigantice pe care Ministerul Economiei intentioneaza sa le infiinteze pana la sfarsitul acestui an. Prima companie energetica va cuprinde cele trei complexuri energetice din Oltenia, reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, jumatate din Electrica si doua hidrocentrale ale Hidroelectrica.
A doua companie nationala va fi formata din ELCEN Bucuresti, termocentralele Deva si Paroseni, Compania Nationala a Huilei, cealalta jumatate a Electrica, hidrocentralele Portile de Fier, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau si Targu-Jiu si Romgaz.

Sursa:ziarul financiar 

 
25/08/2009 - Acest articol a fost citit de 3380 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 67 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Energie electrica | Turcia si Rusia semneaza...
Resursele de energie primara ale Romaniei au...
Energie electrica | Hidroelectrica a renegociat...
Imbunatatirea performantei energetice a...
Reducerea de o suta de ori a pretului pentru...
Stirile urmatoare
Cablu electric cu autoprotectie impotriva...
Reorganizarea sectorului de producere a...
UE trebuie sa-si valorifice potentialul...
Adriana Ticau raportor privind eficienta...
UE trebuie sa treaca la asigurarea energiei
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric