GE: Fondurile europene de 30 mld. euro pentru sunt planul Marshall pentru Romania


ghidelectric.ro
, 14 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

GE: Fondurile europene de 30 mld. euro pentru sunt planul Marshall pentru Romania


Cristian Colteanu, 58 de ani, conduce de aproape trei ani operatiunile pe care gigantul american General Electric (GE) le deruleaza in Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

general electric

Odata cu preluarea functiei pe care o detine in prezent, Cristian Colteanu a pasit intr-una dintre cele mai mari scoli de manageri din lume, GE fiind cunoscuta ca o pepiniera in ceea ce priveste dezvoltarea liderilor, informeaza Ziarul financiar.

Optiunile gigantului american in alegerea directorilor de tara sai au vizat de multe ori persoane care lucrand in pozitii cheie in structuri de stat au putut sa-si faca relatii la care sa apeleze atunci cand intra in sectorul privat. De altfel, si predecesorul sau, Dan Ionescu, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, a fost in perioada 1977-1984 director pe relatia cu SUA in cadrul Ministerului Comertului Exterior. Colteanu spune ca din ultimii 20 de ani de la Revolutie, in urmatorii patru se va scrie istorie, importanta lor fiind majora cel putin dintr-un punct de vedere: cel al atragerii fondurilor europene si al mentinerii investitorilor pe piata locala.

"Din ultimii 20 de ani, Romania trece acum printr-un moment istoric. Niciodata tara noastra nu a beneficiat de un plan Marshall, de peste 30 de miliarde de euro, bani care sunt dati de UE. Nu cred ca vom mai avea vreodata o astfel de oportunitate pentru dezvoltare si suntem obligati sa o fructificam. Mai sunt patru ani, iar guvernul va juca un rol esential in accesarea acestor fonduri", spune Colteanu, absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti.

De la aderarea din 2007 la UE, Romania a reusit in trei ani de zile sa atraga numai 1,3 miliarde de euro din banii pe care Europa i-a pus la dispozitie pietei locale. In schimb, in loc sa beneficieze de aceasta facilitate, Romania a platit la bugetul Uniunii Europene circa 3,2 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor, scrie Ziarul financiar.

"Finantarea proiectelor in 2010 nu ar trebui sa constituie o problema pentru ca exista fondurile europene. Asimetria intre expertiza autoritatilor locale si cea a mediului de business ingreuneaza insa accesarea acestor bani", este de parere Colteanu.

In contextul in care anul trecut parghiile lasate la indemana guvernului pentru elaborarea unor strategii care sa genereze cresterea economica au fost destul de limitate, in urmatorii patru ani focusul ar trebui sa devina tocmai accesarea acestor finantari. "Guvernul va juca un rol important anul acesta pentru ca in 2009 nu au fost multe lucruri de facut. Parca a fost o constelatie nefavorabila pentru intreaga regiune", este de parere Colteanu.

Directorul GE pentru regiunea Romania, Bulgaria si Republica Moldova crede ca anul 2010 va aduce o crestere economica usoara, dar si o competitie pentru mentinerea si atragerea investitiilor private. "Pentru 2010 estimez o crestere economica usoara, dar cred ca vor exista probleme legate de deficitul bugetar si de somaj. Daca ne vom confrunta in continuare cu o lipsa a investitiilor coerente in domenii strategice, Romania nu va putea micsora decalajul in domeniul infrastructurii fata de alte tari", spune Colteanu, potrivit Ziarul financiar.

Potrivit acestuia, exista mai multe solutii prin care Romania isi poate creste atractivitatea in fata investitorilor privati, unul dintre cele mai importante lucruri de rezolvat fiind reducerea birocratiei. "Bugetul multianual poate reprezenta o cale pentru atragerea investitorilor. De asemenea reducerea birocratiei prin crearea unui one stop shop, adica un loc unde investitorul sa poata obtine toate informatiile necesare deodata, poate reprezenta un punct de atractie. Realizarea unor planuri coerente pe termen lung pe domenii strategice poate constitui un avantaj pentru Romania in atragerea si pastrarea investitiilor", este de parere Colteanu. De exemplu, in domeniul dezvoltarii proiectelor de energie regenerabila, mecanismul birocratic ii impiedica pe multi investitori sa-si dezvolte planurile.

"Parteneriatele public-private, care pot fi un vehicul foarte important pentru atragerea de investitii, nu merg asa cum ar trebui. Acestea sunt obstacole serioase pentru investitii, pentru ca nu exista inca o sincronizare intre legislatia primara, secundara si normele aplicative", explica reprezentantul GE. Dupa un 2009 in care piata de fuziuni si achizitii a scazut in valoare cu 75%, majoritatea investitorilor preferand sa-si pastreze lichiditatile fie in asteptarea unor vremuri mai bune, fie estimand o continuare in ceea ce priveste deprecierea activelor, Colteanu spune ca spiritul competitiv va reveni, scrie Ziarul financiar.

"Va exista o revenire in domeniul de fuziuni si achizitii pentru ca se simte nevoia pentru consolidare. Astfel, 2010 va fi un an mai bun pe aceasta zona pentru ca institutiile financiare incep sa deblocheze liniile de creditare", spune Colteanu. In continuare vor fi afectate domenii precum industria sau constructiile, dar pot aparea oportunitati pe segmente cum ar fi energie verde sau sanatatea.

In ceea ce priveste businessul pe care il conduce, care, potrivit estimarilor ZF realizate pe baza datelor comunicate de companie, a ajuns anul trecut la circa jumatate de miliard de dolari in regiune, o divizie s-a remarcat cu precadere devenind adevarata vedeta a operatiunilor GE, cel putin pentru piata din Romania.

"Divizia VIP a anului 2009 a fost GE Energy care a castigat contractul cu CEZ. La fel au stat lucrurile si in Bulgaria unde am castigat un contract pentru un parc de 50 de MW la Varna", spune Colteanu. Anul trecut, GE Energy a semnat cu CEZ un contract pentru livrarea a 101 turbine eoliene pentru parcul pe care cehii il construiesc la Cogealac. In 2008, GE a mai castigat un contract tot cu CEZ pentru 139 de turbine eoliene pentru parcul eolian de la Fantanele, scrie Ziarul financiar.

In total, CEZ va ridica in cele doua localitati dobrogene 240 de turbine eoliene, cu o putere instalata de 600 de MW, cat un reactor de la Cernavoda, in care vor investi 1,1 miliarde de euro. In afara de CEZ, GE a mai castigat un contract major pentru investitia de 500 de milioane de euro pe care Petrom o face intr-o unitate de productie a energiei de 860 de MW pe platforma rafinariei Petrobrazi.

"Este al treilea an de crestere consecutiva pentru GE in ceea ce priveste veniturile, si desi ritmul a fost mai scazut comparativ cu cel din exercitiul financiar anterior, este totusi o performanta tinand cont de contextul economic, social si politic", spune Colteanu. "Nici anul 2010 nu ofera un context mult schimbat fata de cel de anul trecut, dar cu siguranta este mai prietenos. Astfel, daca pana acum eram intr-o postura oarecum rezervata, cred ca putem trece la ofensiva", a conchis Colteanu.

Gigantul american este interesat si de o colaborare pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, anuntul fiind facut la jumatatea lunii ianuarie cand GE a semnat un contract de 146 mil. dolari pentru intretinerea unitatilor nucleare 1 si 2 pentru urmatorii opt ani. Semnarea acestui contract vine in contextul in care in ultimii ani americanii de la GE s-au impus pe piata locala ca fiind unul dintre principalii furnizori de echipamente pentru proiectele de miliarde de euro din industria energetica. In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4, reprezentantii GE spun ca grupul nu va contribui financiar la viitorul proiect, fiind interesat doar de posibilitatea livrarii de echipamente pentru cele doua reactoare noi care vor fi construite pe platforma de la Cernavoda si care vor avea o valoare de 4 miliarde de euro, informeaza Ziarul financiar.

Oportunitati in criza: Totusi in anul 2009 nu a fost o criza de oportunitati, iar faptul ca pe agendele guvernamentale se regasesc politici pentru promovarea energiei verzi, pentru preventia medicala, pentru dezvoltarea durabila si infrastructura constituie un avantaj pentru noi.

Fuziuni si achizitii: In ultimii doi ani, piata de fuziuni si achizitii a inregistrat un declin. Este un raspuns normal la criza pentru ca fiecare CEO s-a concentrat pe supravietuire. Dar, strategia de business trebuie sa se schimbe, spiritul competitional revine, vanzatorii devin mai realisti.

Industrii afectate: In 2009, constructiile si industria au fost cele mai afectate zone si nu cred ca anul 2010 va aduce schimbari majore.

2010, an bun de casa noua: Pentru cei care vor sa-si construiasca o casa acum cred ca este cel mai bun moment pentru ca este mai ieftin, iar bancile au inceput sa taie din dobanzi tocmai pentru a da drumul la procesul de creditare.

Cucerirea teritoriala: Cred ca vom asista la o abordare mai agresiva a teritoriului. Daca pana acum, investitile se duceau in orasele mari, acum cred ca se vor orienta spre zone mai mici, dar care au un potential bun in ceea ce priveste resursa umana.

Relatii bilaterale: Cred ca este necesara reactivarea relatiilor comerciale cu tari cu care Romania a avut in mod istoric relatii bilaterale foarte bune, in afara spatiului UE.

Avantajul diversificarii: Faptul ca avem un portofoliu diversificat constituie un avantaj in fata crizei. Daca de exemplu nu exista cerere pentru tehnologie noua, oricand ne putem orienta pe partea de service sau de mentenanta.

Cooperare public-privata: Mediul privat si autoritatile locale trebuie sa-si dea mana pentru cresterea economica.

Cele mai importante contracte semnate de GE pe piata locala au vizat investitii majore in domeniul energiei care urmeaza sa fie realizate de companii lideri de piata cum ar fi Petrom, CEZ (Cehia) sau Nuclearelectrica.

Domeniul energetic se anunta a fi unul extrem de atractiv si in anii care vor urma, asa cum a declarat recent si Carmen Neagu, region executive al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Moldova.

"Nevoia de investitii in zona de generare este imensa. Partea de cogenerare (productia simultana de energie electrica si termica - n.r.) va necesita investitii mari. Sistemele centralizate de incalzire si modernizarea acestora reprezinta un potential urias. Legislatia urmeaza sa devina aplicabila, iar urgentarea reglementarilor privind parteneriatele public-private este obligatorie. Sunt multi factori care vor face acest domeniu sa creasca in continuare si cred ca 2010 va fi mai bun decat 2009", spunea recent Neagu.

Portrivit acesteia, in 2008 GE Energy a castigat in regiunea Romania, Bulgaria si Republica Moldova proiecte in valoare de un miliard de dolari.


Cine este Cristian Colteanu

•Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Masini Unelte
•Intre 1986-2000 a fost reprezentant al grupului italian cu activitati in domeniul energetic Ansaldo
•Intre 2000-2003 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe
•Intre 2003-2007 a fost ambasadorul Romaniei in Italia
•Din 2007 preia conducerea operatiunilor GE pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova


Sursa: Ziarul financiar

 
05/02/2010 - Acest articol a fost citit de 2367 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 26 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Interne"
Stirile anterioare
APC by Schneider Electric a extins...
Disponibilizari in cadrul companiei Siemens din...
Instalatii pentru Ambasada SUA din Bucuresti de...
Siemens a avut o crestere a profitului cu 24%
Motoare electrice din Romania pentru francezi
Stirile urmatoare
Curs gratuit -Casa inteligenta - solutia...
CONFERINTA AUDITORILOR ENERGETICI, 27 mai 2010,...
Asociatia Romana a Electricienilor va invita la...
Noi automatizari industriale la Targul...
Vom ramane fara energie nucleara!!!
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric