Reuters: Nu mai amanati investitiile in energie


ghidelectric.ro
Marti, 23 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

Reuters: Nu mai amanati investitiile in energie


Romania,Polonia si Cehia se numara printre statele cel mai putin dependente energetic din UE, dar ar putea fi nevoite in circa 10 ani sa majoreze importurile de acest tip,din cauza intarzierii proiectelor nucleare si a inchiderii centralelor vechi.

energie

Proiectele de construire a unor centrale nucleare in Europa Centrala si de Est sunt intarziate sau chiar anulate din cauza deficitului de finantare si a incertitudinilor legate de pretul energiei. Acest fapt pune in pericol aprovizionarea cu energie a tarilor din regiune si planurile de inchidere a centralelor poluante care functioneaza cu carbune, scrie Ziarul Financiar.

Investitorii se retrag din aceste proiecte, ingrijorati ca viitoarele preturi ale energiei nu le vor aduce un profit bun.

Multe tari din regiune au intentionat sa majoreze capacitatea de productie a energiei nucleare, pentru a-si asigura o aprovizionare constanta si pentru a putea respecta tintele Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Proiectele sunt intarziate de costurile mari, scaderea interesului companiilor din energie si incertitudinile privind pretul certificatelor de dioxid de cabon.

Saptamana trecuta, grupurile GDF Suez, RWE si Iberdrola s-au retras din proiectul de construire pana in 2017 a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda. Grupul CEZ a renuntat la proiect in 2010.

In proiect au mai ramas doar doi parteneri straini, ArcelorMittal si Enel, iar Romania va cauta noi investitori, fiind foarte probabil ca acest fapt sa intarzie lucrarile, scrie Ziarul Financiar.

Bulgaria, Cehia si Polonia inregistreaza de asemenea intarzieri ale planurilor de construire sau de extindere a capacitatilor nucleare. "Investitiile in noi capacitati de generare a energiei trebuie sa apara, acestea trebuie construite si asta chiar acum", a declarat Michael Labelle, expert independent in energie din Budapesta.

El a aratat ca exista mai multi factori negativi care descurajeaza aceste proiecte, respectiv problema finantarii, guvernele fiind mai putin dispuse sa investeasca, in timp ce planurile UE ca preturile sa fie competitive sporesc nesiguranta legata de nivelul acestora in viitor.

In Lituania, esecul de a atrage investitori l-a determinat pe presedintele statului sa afirme ca este nevoie de o regandire a alternativelor. In Cehia, grupul CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, a amanat in 2010 o licitatie pentru extinderea centralei nucleare de la Temelin. Autoritatile din Slovenia ar fi trebuit sa aprobe anul trecut construirea unei a doua centrale nucleare, dar acest fapt nu a avut loc. Croatia este improbabil sa decida inainte de 2012 daca sa participe impreuna cu Slovenia sau Ungaria la construirea unei noi centrale sau sa construiasca o a doua astfel de unitate pe teritoriul sau.

Sursa: Ziarul Financiar

Comenteaza aici

 
31/01/2011 - Acest articol a fost citit de 3461 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 3 (data de 44 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Statistici"
Stirile anterioare
Productia industriala va continua sa creasca...
In 2010 piata de automatizari industriale a...
Companiile autohtone de servicii si echipamente...
Companiile romanesti din automatizari prezente...
Criza de specialisti in domeniul...
Stirile urmatoare
Indicii productiei industriale in luna aprilie...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric