Companiile autohtone de servicii si echipamente energetice pierd in fata firmelor straine


ghidelectric.ro
Marti, 3 Decembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Companiile autohtone de servicii si echipamente energetice pierd in fata firmelor straine


Pentru firmele autohtone consecintele sunt evidente: deprofesionalizarea institutelor de proiectare, in absenta experimentarii noilor echipamente; companiile producatoare de utilaje nu au referintele si forta financiara pentru a merge la export

Ion Andronache - presedinte Syscom 18

“Inființarea unei companii energetice naționale sau a unei asociații de firme energetice romanești, care sa susțina și sa promoveze companiile autohtone la nivel internațional, ar putea constitui o soluție din care intreaga industrie energetica romaneasca ar avea de caștigat.”, este concluzia domnului Ion Andronache, președintele companiei romanești de automatizari industriale și sisteme de masura Syscom 18, care a susținut o prezentare in cadrul unui seminar pe teme energetice, organizat de publicatia "Focus Energetic".
Prezent in prima parte a zilei la seminar, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat, in același context, ca este adeptul mentinerii monopolului de stat in transportul energiei electrice, pentru ca doar statul poate asigura accesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piata. "Eu sunt deptul mentinerii monopolului statului in transportul energiei pentru a asigura accesul nediscriminatoriu pentru toti participantii la piata. Numai statul poate face investitii rapide in ranforsarea sistemului energetic si in domeniul interconexiunilor cu tarile vecine", a declarat Videanu.

Ion Andronache a aratat ca toate statele dezvoltate și-au sprijinit, de-a lungul anilor, firmele locale pentru a fi cat mai puternice și pentru a se extinde pe terțe piețe. Companii ca Shell, BP, EXXON, ENI, TOTAL, GAZPROM și altele au beneficiat intotdeauna de suport politic pentru a avea poziții dominante in țari ca Nigeria, Azerbaidjan, Qatar, Kazakstan, Maroc, Algeria, Libia, Siria etc. In acest context, reacția din partea țarilor dominate nu a intarziat sa apara. In Arabia Saudita, de exemplu, s-a implementat de mulți ani o politica de saudizare; se inființeaza firme mixte intre firme saudite și firme straine care primesc puncte suplimentare sau alte avantaje in cadrul unor licitații. In Indonezia, se comercializeaza numai skiduri fiscale produse in Indonezia. In Kazakstan, la un strain angajat trebuie sa angajezi 8-15 localnici. In Azerbaijan compania locala Socar este proprietara campurilor petroliere, iar firmele straine contractate presteaza servicii pentru Socar.

“Vorbim aici de firme foarte puternice care au o prezența la fel de puternica in țarile pe care le-am enumerat. Au in spate banci puternice și societați de asigurari capabile sa acopere orice risc. Au de asemenea suport politic, indiferent de partidele aflate la putere.”, considera Andronache.

Apeland la serviciile și produsele firmelor conaționale, companiile energetice ar putea beneficia de multiple avantaje: sumele investite se intorc in țara de baștina; companiile producatoare de echipamente sau instalații devin tot mai puternice, cu referințe bune și eligibilitate maxima; companiile de proiectare demonstreaza un grad din ce in ce mai mare de profesionalism, proiecteaza instalații complexe care nu s-ar mai fi realizat pe plan național (chimie, petrochimie, NLG).

In ultimii 20 de ani insa, Romania nu a avut nici companii energetice locale care sa se extinda puternic pe alte piețe și nici nu s-a protejat impotriva companiilor straine care au dorit o poziție dominanta in Romania. “In Romania, odata cu privatizarea companiilor energetice, accesul firmelor autohtone la proiecte mari de investiții a fost complet blocat”, arata Ion Andronache.

“Pentru firmele autohtone consecințele sunt evidente: deprofesionalizarea institutelor de proiectare, in absența experimentarii noilor echipamente și tehnologii; companiile producatoare de utilaje nu au referințele și forța financiara pentru a merge la export. In plus, nu mai avem firme puternice capabile sa acționeze ca și contractor general pentru proiecte mari.”, continua Andronache.

“Cred de asemenea ca avem nevoie de companii energetice romanești puternice. Fie ca este vorba de companii petroliere sau de gaze naturale mai mult sau mai putin integrate, fie de companii de producere a energiei electrice, avem nevoie de astfel de companii puternice, cu capital romanesc, prin care statul sa-și aplice politica sa energetica.”, a concluzionat Ion Andronache.

Comenteaza aici

 
20/08/2010 - Acest articol a fost citit de 3849 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 64 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Statistici"
Stirile anterioare
Companiile romanesti din automatizari prezente...
Criza de specialisti in domeniul...
Dupa o scadere de 8,3% in 2009, consumul de...
Statistici despre consumul de energie electrica...
Preturile productiei industriale au crescut cu...
Stirile urmatoare
In 2010 piata de automatizari industriale a...
Productia industriala va continua sa creasca...
Reuters: Nu mai amanati investitiile in energie
Indicii productiei industriale in luna aprilie...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric