Prezentarea platformei NI CompactRIO


ghidelectric.ro
Vineri, 23 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Prezentarea platformei NI CompactRIO


Dezvoltarea sistemelor complexe necesita o arhitectura care permite reutilizarea codului, asigura scalabilitate si capacitate de administrare a executiei.

Aspecte ale arhitecturii de baza,  specifica unui controller

Urmatoarele doua sectiuni prezinta modul de dezvoltare al unei arhitecturi de baza pentru aplicatiile de control precum si tehnici de implementare a unei  bucle simple PID utilizand aceasta arhitectura.
O arhitectura de baza a unui controller are trei stari principale:
1. Initializare (administrare interna)
2. Control (I/O si drivere de comunicatie, tabel de memorie, sarcini de control si masurare)
3. Shutdown (administrare interna)

Figura 2.1. Cele trei stari principale ale arhitecturii de baza specifica unui controller

Rutina de initializare

Inainte de executia buclei principale de control, programul trebuie sa efectueze o rutina de initializare. Aceasta pregateste controller-ul pentru executie si nu se refera la logica caracteristica masinii, precum logica pentru pornirea sau initializarea automatului. Acest tip de logica ar trebui sa treaca in bucla principala de control. Aceasta rutina de initializare:
 

1. Seteaza toate variabilele interne la stari implicite.
2. Creeaza orice structuri de programare necesare pentru operare, inclusiv siruri, memorii tampon de tip FIFO (primul intrat, primul iesit) in timp real, numere logice VI si downloadare de fisiere bitstream FPGA.
3. Indeplineste orice logica suplimentara definita de utilizator pentru a pregati controller-ul pentru operare, precum pregatirea fisierelor jurnal.

Rutina de control

I/O, communicatii si tabel de memorie
Multi programatori sunt familiarizati cu accesul direct I/O, in timpul caruia, subrutinele trimit si primesc in mod direct intrarile si iesirile de la hardware. Aceasta metoda este ideala pentru achizitia de forme de unda si procesare a semnalului, cat si pentru aplicatiile mai mici, intr-un singur punct. Totusi, aplicatiile de control utilizeaza in mod normal citiri si scrieri de fisiere intr-un singur punct si pot deveni extrem de complexe, avand stari multiple – dintre care toate au nevoie de acces la I/O. Accesarea I/O cauzeaza suprasarcina in sistem si il poate incetini. In plus, administrarea de accese I/O multiple pe toate nivelurile programului, ingreuneaza considerabil schimbarea intrarilor/iesirilor si implementarea caracteristicilor de simulare sau fortare.  Pentru evitarea acestor probleme, rutina de control utililzeaza o arhitectura de scanare I/O. In acest tip de arhitectura, puteti accesa hardware-ul fizic doar o data per fiecare iteratie a buclei utilizand I/O si divere de comunicatie (marcate drept „IO” si „Comm Drivers” in figura 2.1). Valorile de input si output sunt stocate intr-un tabel de memorie, iar sarcinile de masurare si control acceseaza spatiul de memorie in loc sa acceseze direct hardware-ul. Acest tip de arhitectura prezinta numeroase beneficii:
·         Abstractizare I/O, astfel incat puteti reutiliza subVI-urile si functiile (fara a coda I/O-urile in sistem hadware)
·         Overhead scazut
·         Operare determinista
·         Suport pentru simulare
·         Suport pentru “fortare”
·         Eliminarea riscului de schimbari de I/O in timpul executiei logice
Sarcini de control si masurare
Sarcinile de control si masurare reprezinta logica specifica automatului de stare care defineste aplicatia de control. Aceasta poate insemna fie controlul procesului, sau controlul mult mai complex al automatului. In multe cazuri, se bazeaza pe un automat de stare pentru a se ocupa de logica complexa cu stari multiple. O sectiune ulterioara exploreaza cum trebuie utilizate automatele de stare pentru proiectarea logicii. Pentru a executa in arhitectura de control, sarcina principala de control trebuie sa:
·         execute mai rapid decat rata de scanare a I/O-urilor
·         acceseze intrarile/iesirile prin intermediul tabelului de memorie decat direct prin citiri si scrieri de I/O
·         nu utilizeze “bucle while” in afara de retinerea informatiilor in registrele de decalare
·         nu utilizeze “bucle for” cu exceptia folosirii acestora in algoritmi
·         nu utilizeze “stari de asteptare”, ci functii de cronometrare sau de “Tick Count” pentru logica de sincronizare
·         nu efectueze operatii de forme de unda, inregistrare sau non-deterministe (folositi bucle paralele, cu prioritate scazuta, pentru acest tip de operatii)
Logica utilizator poate sa
·         includa operatii mono-punct precum PID sau analiza punct cu punct
·         utilizeze un automat de stare pentru structurarea codului
Rutina de control poate fi ilustrata ca si o singura bucla, unde I/O este citit si scris si o sarcina de control ruleaza cu driverele de comunicatie prin intermediul unui tabel de memorie; insa, in realitate, exista bucle sincronizate multiple, intrucat pot fi mai multe sarcini de control sau de masurare. Figura 2.2. Cele trei stari principale ale arhitecturii de baza specifica unui controller

 

Rutina de shutdown

Atunci cand un controller trebuie sa se opreasca din cauza unei comenzi sau a unei defectiuni, bucla principala de control se opreste si ruleaza o rutina de shutdown. Aceasta opreste controller-ul si il transpune intr-o stare de siguranta. Utilizati-l doar pentru oprirea controller-ului – nu este locul potrivit pentru rutinele de shutdown, care ar trebui plasate in bucla principala. Rutina de shutdown:

 

1. seteaza toate iesirile la stari sigure  

 

2.opreste orice bucle paralele in functionare

 

3.efectueaza orice logica suplimentara, cum ar fi notificarea operatorului cu privire la o defectiune la nivelul controller-ului sau referitor la orice informatii aflate in stare de inregistrare.  

 

 

 

 

SC National Instruments Romania SRL

 

B-dul Corneliu Coposu, nr. 167A, et.I, Cluj Napoca, CP 400228

 

Tel.: 0800 894 308

 

E-mail: ni.romania@ni.com

 

www.ni.com/romania

 

 

 

 
02/05/2011 - Acest articol a fost citit de 1922 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 25 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "National Instruments"
Stirile anterioare
National Instruments lanseaza cel mai...
National Instruments lanseaza gama de...
Automated Test Summit 2011
Prezentarea platformei NI CompactRIO ľ Partea I
Controlul motorului termic cu caldura reziduala...
Stirile urmatoare
National Instruments lanseaza cele mai...
Legea lui Moore in domeniul testarii
National Instruments stabileste noi standarde...
Osciloscoape bazate pe platforma PXI
NIDays 2011 - Bucuresti
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric