Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE–CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare. Acest fapt a fost certificat si prin Premiul de excelenta pentru cea mai eficienta promovare a rezultatelor cercetarii, decernat de ANCS in 2008, si prin Premiul pentru asimilarea in fabricatie industriala a unei serii de generatoare electrice sincrone pentru micro-turbine eoliene, decernat de AGIR in 2010.
Diminuarea resurselor de apa potabila de pe glob a devenit o problema stringenta a umanitatii in ultimii ani, mai ales in contextul cresterii numarului populatiei si, implicit, a consumului aferent de apa. Rezolvarea acestei probleme necesita solutii rapide, viabile si accesibile din punct de vedere financiar.
O astfel de solutie vine din partea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA. Astfel, in cadrul Programului Nucleu, institutul a realizat, in stadiul de model experimental de laborator, un modul de desalinizare capacitiva a apei. Aplicatia se adreseaza desalinizarii apei de mare, cu folosinta pentru uz uman sau industrial.
Modulul poate fi utilzat pentru indepartarea diferitilor ioni din ape uzate, in tratarea apei fierbinti din statiile nucleare sau hidrocentrale, in producerea de apa de inalta puritate pentru industria semiconductorilor, in aplicatii domestice pentru dedurizarea apei, in desalinizarea apei pentru uz agricol si, nu in ultimul rand, in utilizarea aparaturii analitice.
Un avantaj al modulului dezvoltat de ICPE-CA reiese din randamentul de desalinizarea apei care, raportat la capacitatea modulului, este de 80-93%. In plus, este ecologic deoarece nu sunt utilizate chimicale pentru purificarea si regenerarea modulului, nu se folosesc echipamente auxiliare pentru intretinerea electrica a instalatiei acestuia, prezinta un consum energetic redus si poate genera cativa litri de apa pe ora.
Modulul de desalinizare capacitiva a apei este unicat in Romania, chiar si la nivel international, deoarece nu exista dispozitive de deionizare capacitiva a apei cu electrozi de aerogel carbonic.
Ceea ce este inovativ este faptul ca se pot dezvolta aplicatii la scara larga de module portabile de desalinizare, in acest moment existand doar statii fixe de desalinizare ce nu pot sa raspunda decat nevoilor locale.
Pentru implementarea in industrie a acestei solutii inovative, ICPE-CA este deschis colaborarilor cu partenerii industriali.
Sursa: Ecomunicate
Comenteaza aici
07/07/2011 - Acest articol a fost citit de 2129 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 23 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Interne" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |