Energobit mizeaza pe morile de vant


ghidelectric.ro
Marti, 25 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Energobit mizeaza pe morile de vant


EnergoBit, spune ca lucrarile la cea de-a doua parte a parcului eolian de 1,1 miliarde de euro dezvoltat de cehii de la CEZ se afla in plina desfasurare, etapa Cogealac urmand sa fie finalizata in 2012.

energie_verde

EnergoBit este compania care se ocupa de proiectarea si realizarea lucrarilor electrice la parculul de 600 MW, aproape cat un reactor al centralei de la Cernavoda, pe care cehii il fac in doua localitati dobrogene, Fantanele si Cogealac, scrie Ziarul Financiar.

Daca la Fantanele lucrarile sunt aproape finalizate, la Cogealac , pe fondul mai multor conflicte cu primaria comunei, constructiile au fost blocate.
 
Astfel, daca initial termenul de finalizare pentru intreaga investitie era sfarsitul anului trecut, cel mai probabil lucrarile se vor termina in 2012.
 
Contractul castigat de EnergoBit cu cehii de la CEZ arata ca si companiile romanesti pot beneficia de investitiile straine din domeniul energiei verzi. In contextul in care cei mai multi bani ii primesc produ­catorii de turbine eoliene, nicio companie de profil neavand acum o fabrica in Romania, numai aproxi­mativ 25% din valoa­rea acestor parcuri ra­mane local fiind impar­tita intre companiile de construc­tii sau companiile din domeniul lucrarilor electrice.

Vant bun la Cogealac
 
EnergoBit a identificat aceasta oportunitate, si dincolo de CEZ mai are in portofoliu si colaborari cu Petrom, ButanGas sau Energias de Portugal, companii care investesc sute de milioane de euro in "mori de vant".
 
"Partea de energie verde a ajuns sa reprezinta circa 20% din valoarea afacerilor inregistrate de noi. Daca anul trecut am ajuns la 100 de milioane de euro, pentru anul acesta ne-am bugetat 120 de milioane de euro", spune Florin Pop, directorul general al EnergoBit.
 
In legatura cu proiectul eolian al CEZ, reprezentantii EnergoBit spun ca lucrarile au inceput sa mearga si la doua parte a proiectului, cea de la Cogealac, acolo unde ar trebui montate 101 turbine cu o inaltime de 100 de metri. "La Cogealac, ba am inceput, ba ne-am oprit din cauza problemelor cu prima­ria, si tot asa, dar acum lucrarile merg intr-un ritm accelarat pentru ca investitorii vor sa recupereze timpul pierdut. Deja se toarna fundatiile. Cred ca anul acesta se vor monta 40-45 de turbine, restul urmand da fie montate anul viitor", a explicat Stefan Gadola, vicepresedintele EnergoBit si unul dintre cei trei asociati principali ai grupului, potrivit Ziarul Financiar.
 
Potrivit reprezentantilor EnergoBit, compania lucreaza acum pe partea electrica pentru parcuri eoliene cu o capacitate instalata de 1.400 MW, echivalentul in capacitate a doua reactoare de la Cernavoda.

10 milioane de euro de la BERD
 
Parcurile eoliene sunt cel mai fierbinte domeniu de investitii al momentului, atragand in ultimii doi ani de zile proiecte de circa un miliard de euro, in perioada 2011-2013 fiind asteptate investitii de 5 miliarde de euro.
 
Potentialul Romaniei in acest domeniu vine din doi factori: vantul foarte bun din zona Dobrogei si schema de sprijin generoasa pentru investitorii de profil.
 
Dincolo de parcurile eoliene, EnergoBit este interesat si de proiectele de eficienta energetica, grupul semnand ieri un contract de imprumut cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in valoare de 10 milioane de euro.
 
Aceste proiecte urmeaza sa fie derulate in colaborare cu municipalitati, dar si cu companii private. EnergoBit nu a oferit detalii concrete despre viitorii beneficiari ai acestor proiecte.
 
EnergoBit este o companie pusa pe picioare in anul 1990 de trei fosti angajati ai Renel, care acum sunt si asociatii principali: Stefan Gadola, Ioan Socea si Peter Pal, fiecare detinand acum functia de vicepresedinte.
 
Grupul are in prezent 800 de angajati, dintre care 200 sunt de profesie ingineri.

Sursa: Ziarul Financiar

Comenteaza aici

 
26/07/2011 - Acest articol a fost citit de 2164 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 26 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Circa 70% dintre companiile din industrie au...
RoEnergy Bucuresti 2011
Prima statie publica de reincarcare pentru...
Romania printre principalii actori in energie...
Bucurestiul o capitala verde
Stirile urmatoare
Cat castiga producatorii de energie verde din...
Top 10 parcuri eoliene functionale din Romania
GE Capital semneaza un contract cu Peugeot Citroen
Celule fotovoltaice integrate in diferite...
Campania nationala de constientizare si...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric