Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Unul din inginerii participanti la acest proiect, Nicolas Malandain spunea: „ID Composite este la baza o companie prestatoare de servicii catre corporatii. Echipa este formata din trei membrii, ingineri si tehnicieni. In acelasi timp ne aflam in legatura cu o institutie de invatamant IUT din Saint Brieuc ei aducandu-si contributia prin cercetarile realizate cu ajutorul studentilor.”
In cadrul unei teme de cercetare lansata anul trecut, se propunea aducerea de invovatii in ceea ce priveste energia regenerabila. Una din temele propuse a fost utilizarea algelor verzi ce se gasesc din belsug in apele oceanului Atlantic, scrie Chip.ro.
In schimb anul acesta, proiectul propus de ID Composite consta in dezvoltarea unor sisteme autonome si anume obiecte ce necesita alimentare cu energie electrica, dar care sunt plasate in zone unde bransarea la reteaua de energie electrica este imposibila. Pentru a indeplini aceste cerinte se utilizeaza energia solara. Obiectivul fiind integrarea celulelor fotovoltaice in material. Dificultatea implementarii solutiei consta din faptul ca celulele fotovoltaice utilizate pe scara larga sunt rigide. Pentru a le putea incorpora in diferite materiale, este necesar utilizarea unor celule flexibile. In acest punct si-a adus contributia compania Flexcell, ce fabrica celule fotovoltaice imprimate pe polimeri flexibili.
In cele din urma, tot ce ramanea de facut echipei de cercetatori era integrarea celulelor flexibile in materialele din care erau facute obiectele avute in vedere. A fost utilizata o tehnica ce implica transferul rasinilor cu ajutorul unei matrite. Aceasta consta in injectarea unei rasini in spatiul dintre doua matrite, dar tehnica este destul de laborioasa si costisitoare pentru acest proiect. Asadar s-a recurs la o metoda ceva mai simpla ce implica utilizarea unei singure matrite ce continea fibrele de material si in care era injectata rasina, scrie Chip.ro.
Etapa urmatoare consta in utilizarea unui material ce avea atat proprietatile unei sticle subtiri, rezistenta si transparenta pentru a oferi o protectie optima celulelor fotovoltaice dar si pentru a permite trecerea luminii.
In cele din urma a fost realizat un prototip de catre echipa ID Composite. In baza acestui prototip se va elibera si un brevet pentru a patenta metodele de constructie utilizate. Se doreste ca proiectul sa atraga atentia companiilor asupra posibilitatilor oferite de aceasta tehnologie. Astfel santierele navale ar putea folosi noua tehnica pentru constructia vapoarelor. Pana in prezent panourile si celulele fotovoltaice erau expuse capriciilor vremii, cu noua metoda acest punct slab este practic eliminat.
Astfel pe cat de inovator este, proiectul impune o pierdere in ceea ce priveste eficienta panourilor solare dar sistemul se doreste a dota echipamente autonome, asadar merita investitia.
Sursa: Chip.ro
21/09/2011 - Acest articol a fost citit de 2848 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 70 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |