Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Compania germana Energy Mohring tocmai a inaugurat in localitatea Eggebek, aproape de granita Germaniei cu Danemarca, cel mai mare parc solar din Europa , montajul panourilor fiind realizat de o companie romaneasca in doar patru luni. Parcul are o capacitate de 83 MW produsi de 400.000 de panouri si se intinde pe o suprafata de 3,2 km ² pe locul unei vechi baze NATO. Investitia totala a fost de 130 de milioane de euro, scrie Money.ro.
Compania romaneasca care a amplasat panourile, Enercons Guset, a folosit o echipa de 200 de muncitori din comuna aradeana Tudor Vladimirescu. Romanii au montat 3.000 de panouri pe zi in fiecare dintre cele patru luni. Toate panourile au cantarit 4.000 de tone si au fost aduse cu 200 de tiruri.
„Am facut ceva gigantic aici. 83 de MW in patru luni. Ne mandrim cu faptul asta ca niste oameni atat de mici au putut face niste lucruri atat de gigantice”, a spus patronul roman, Valentin Guset, citat de Realitatea TV. Potrivit acestuia, nemtii au apelat la serviciile Enercons pentru ca echipa sa este foarte cunoscuta in Europa si a mai lucrat, tot pe fotovoltaic, in Germania, Italia si Belgia, scrie Money.ro.
Guset nu a vrut sa dezvaluie cat a castigat el din afacere. Zice ca important e ca si-a trecut in CV montajul celui mai mare parc solar din Europa.
Deocamdata, nu se pune problema introarcerii acasa pentru niciun membru al echipei. Vor sa lucreze la proiecte similare din vest. Ceea ce si fac. Acum muncesc in cadrul unui proiect fotovoltaic de 40 de MW in nord-estul Germaniei si, de la anul, vor monta un parc de 4 MW in Berlin. La Eggebek au facut o impresie buna. „Au lucrat bine, sunt foarte muncitori. Am avut o problema cu un furt dar s-a dovedit ca hotul era german”, a spus despre romani Sascha Moring, patronul companiei care detine parcul solar. Aceeasi parere o are si primarul din localitate, Reinhard Breidenbach, care spune despre muncitori ca sunt foarte harnici. Omologul sau roman i-ar vrea acasa pe cei 200 pentru ca vrea ca urbea pe care o conduce sa beneficieze de experienta lor acumulata la nemti. „Cu tot respectul pentru germani, vrem sa ii aducem acasa calificati pentru ca si noi avem nevoie de ei”, precizeaza Ioan Crisan, edilul din Tudor Vladimirescu.
Parcul solar Eggebek se intinde pe 4 km de la nord la sud si pe 0,8 km de la est la vest . Panourile sunt produse de gigantul Danfoss si folosesc o tehnologie de ultima generatie care permite o productie de energie mai mare la o suprafata a panoului mai mica fata de produsele clasice existente acum pe piata. Urmare a acestui lucru, energia produsa in parcul din Eggebek va fi cu pana la 30% mai ieftina decat media pietei germane.
In momentul de fata parcul solar german este in top 3 proiecte de acest tip din lume. Va fi depasit rapid, insa, de proiecte gigantice de sute de MW din Australia ori SUA. De departe, cel mai mare proiect al planetei va fi Desertec care vrea sa acopere o buna parte din nordul arid al Africii si Peninsula Arabica cu panouri solare. A re ca initiatori mai multe tari europene, cu Germania cap de lista si presupune amplasarea a milioane de panouri fotovoltaice intr-o perioada de 20 de ani. Investitia necesara este uriasa: 400 de miliarde de dolari insa si beneficiile ar urma sa fie pe masura. La nivelul anului 2050 se estimeaza ca firmele implicate in proiect ar avea profituri de 2.000 de miliarde de dolari. Energia produsa in cadrul Desertec ar fi suficienta pentru alimentarea intregii Europe dar si a tarilor gazda ale panourilor solare.
Romania are un singur producator de energie solara. Compania Renovatio Trading administreaza un parc de 1 MW in localitatea Singureni din judetul Giurgiu. In Romania, costul unui MW instalat in energie fotovoltaica este de trei milioane de euro, aproape dublu fata de ce al unui MW eolian.
Sursa: Money.ro
22/11/2011 - Acest articol a fost citit de 2227 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 63 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |