Numarul certificatelor verzi s-ar putea reduce din ianuarie 2013


ghidelectric.ro
Vineri, 26 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Numarul certificatelor verzi s-ar putea reduce din ianuarie 2013


Investitorii in energia solara trebuie sa se grabeasca daca vor sa mai prinda subventiile mari. De la anul regulile jocului s-ar putea schimba.

energie solara

Energia solara era creditata de multi specialisti ca fiind zona din care se va plamadi noul boom verde, dupa ce deja turbinele eoliene au cucerit aproape in totalitate Dobrogea. Schema de sprijin pusa la dispozitie de statul roman pentru acest tip de proiecte era magnetul principal, energia solara fiind copilul rasfatat al regenerabilelor prin valoarea subventiilor acordate. Bucuria a durat insa numai cateva luni, scrie revista Business Magazin.
 

"Incepusera sa se dezmorteasca si bancile si investitorii, dar asta ar fi concluzia din ceea ce vedem. Se va reduce numarul de certificate verzi incepand cu ianuarie 2013. Informatii oficiale nu exista, sunt supozitii, dar aceasta ar fi concluzia discutiilor de pana acum", spune Robert Cruceru, directorul executiv al Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

Certificatul verde este inima intregului sistem de sprijin gandit de statul roman pentru energie regenerabila.
 
Cum proiectele verzi sunt mai costisitoare decat cele conventionale de producere a energiei, statul roman a gasit o modalitate prin care sa sustina industria regenerabila in contextul in care, la nivelul anului 2020, in calitatea sa de membru al UE, Romania trebuie sa aiba un procent de 38% de energie verde in consumul final de electricitate.
 
Astfel, pentru fiecare MWh de energie nepoluanta producatorul era recompensat pana la finele anului trecut cu un singur certificat verde, indiferent de tehnologie, fie ca era eoliana, solara sau hidro.
 
Pretul acestui certificat este cuprins intre 27 si 55 de euro. Pentru energie eoliana, chiar si un singur certificat verde era bun, dar pentru altii, asa cum erau investitorii in energia solara, el s-a dovedit insuficient. Asa ca industria nu s-a dezvoltat mai deloc.
 
Din noiembrie anul trecut insa, dupa trei ani de discutii, fiecare forma de energie verde a inceput sa fie recompensata printr-un numar diferit de certificate.
 
La acel moment, energia solara a tras lozul cel mare si s-a trezit cu 6 certificate verzi pentru fiecare MWh, desi initial trebuia sa primeasca doar patru.
  
Minunea nu a tinut mult si deja se discuta despre reducerea numarului de certificate la 4 unitati mai ales in contextul in care costul echipamentelor a scazut substantial de la 4 milioane de euro pe MW la mai putin de 2 milioane de euro. Cursa contra cronometru a inceput pentru ca numai pentru cei care vor fi gata cu proiectele solare pana in ianurie 2013 marea compensare cu 6 certificate verzi mai poate deveni realitate. Pentru restul, visul frumos aproape s-a terminat.
 
"Este o temere ca investitorii in energia solara s-ar putea imbogati peste masura datorita avansului tehnologic care a dus la scaderea costurilor cu echipamente. Cei care inca mai vor 6 certificate verzi nu trebuie sa astepte mai mult de o luna pentru finalizarea procesului de avizare pentru a avea timpul necesar ca sa monteze panourile si sa le lege la retea pana in ianuarie 2013, cand ar trebui sa se modifice sistemul de sprijin", spune la randul sau Horea Harsan, executive manager in cadrul ABB, unul dintre cei mai importanti furnizori la nivel global de servicii si echipamente pentru industria energetica.
 
Miscati-va repede!
 
Declaratiile lui Harsan sunt sustinute si de Robert Cruceru. "Trebuie sa se miste repede pentru a mai putea beneficia de 6 certificate verzi. In ianurie anul viitor trebuie sa fie conectati, sa produca, altfel risca sa intre sub noua schema de sprijin", a precizat repre­zentantul RPIA.
 
Astfel ca investitorii deja au inceput sa se agite. Datele Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, arata ca la finalul lunii aprilie 79 de parcuri solare cu o capacitate totala de aproape 335 MW aveau contrac­tele de racordare la retea, adica puteau incepe constructiile.
 
Daca in cazul energiei eoliene Constanta si Tulcea sunt judetele in care s-au concentrat ma­jo­ritatea investitiilor, pentru proiectele solare mai toata suprafata Romaniei s-a dovedit a fi atractiva. Din cele 79 de proiecte, peste 20 au ca termen de punere in functiune anul acesta. Este vorba despre circa 87 MW, care ar presupune investitii de 174 de milioane de euro si este de subliniat faptul ca acesta este un bilant doar pentru primele patru luni din 2012.
  
"Cei care au decis sa investeasca sunt deja activi pe piata. Cred ca vom vedea tranzactii importante in perioada urmatoare si sunt si companii noi care doresc sa vina", a mai precizat Cruceru. Astfel, previzibila micsorare a numarului de certificate verzi pentru energia solara stimuleaza pe de o parte interesul pentru a finaliza cat mai multe proiecte anul acesta pentru a beneficia de cele 6 certificate verzi. Dar, pe de alta parte, nici nu este de natura a domoli complet apetitul pentru investitii in aceasta zona.
 
"Din cate vedem noi acum, chiar si cu 4 certificate verzi un proiect in zona solara este rentabil. Mai jos de atat nu se poate cobori. Daca reducerea nu va fi foarte drastica, astfel incat sa-i inghete pe investitori, eu cred ca vom asista la o mica perioada de stagnare in 2013, dupa modificarea sistemului de sprijin, pentru ca apoi investitiile sa reporneasca. Lumea va incepe sa investeasca iar dupa ce-si va pune cifrele din nou in ordine", conchide Cruceru.

 

Sursa: Ziarul Financiar

 
15/05/2012 - Acest articol a fost citit de 1979 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
RECOBAT PLUS: prima organizatie licentiata...
Siemens, parcuri solare in 30 de tari
Investitiile in energie regenerabila au crescut...
Cel mai mare parc solar din Europa construit de...
Are nevoie Romania de un Minister pentru Energie?
Stirile urmatoare
Energie eoliana - Vantul norocului peste Romania
Parcul eolian Crucea Nord va avea 36 de turbine
Reducerea numarului de certificate verzi ar...
ABB a finalizat noua statie de 110 kV Rahman
Romania, un exemplu pentru celelalte tari...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric