Inventiile lui Benjamin Franklin


ghidelectric.ro
Sambata, 2 Martie 2024
Ne gasiti si pe:            

Inventiile lui Benjamin Franklin


Benjamin Franklin, o personalitate marcanta in istoria Americii, a fost totodata si unul dintre cei mai mari inventatori ai lumii. Multe din descoperirile sale sunt utilizate chiar si astazi in versiuni modificate.

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin (17 ianuarie 1706, Boston - 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria Statelor Unite. Pe langa functia de diplomat si politician, Franklin a fost un om de stiinta si un inventator de succes. Aceasta i-a uimit pe oamenii de stiinta din toata lumea cu experientele sale cu electricitatea. Cu toate ca descoperirile sale au fost apreciate la nivel inalt aceasta a refuzat sa le breveteze. Dar sa vedem cateva dintre acestea:


Soba Franklin


In 1742, Benjamin Franklin a inventat „soba Franklin”, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai faimoase inventii ale secolului. In aceasta soba, lemnul ardea pe o suprafata din fier, aflata deasupra unei conducte cu aer rece, in care aerul era incalzit si apoi trecea prin orificiile situate in peretele posterior. Aerul cald era eliberat prin gauri de ventilare, situate pe fiecare parte a sobei. Franklin nu a brevetat aceasta inventie, dar a scris o carte despre ea, astfel ca oricine sa poata s-o copieze. El a scris „Deoarece toti ne bucuram de imensele avantaje conferite de inventiile altora, ar trebui sa ne bucure ocazia de a folosi celorlalti prin orice inventie a noastra, facand acest lucru gratuit si cu generozitate”.

 

Lentilele bifocale

Benjamin Franklin a suferit atat de miopie cat si de hipermetropie. Nevoia de a-si schimba ochelarii constant in functie de situatie l-a determiat sa creeze ochelarii bifocali. Aceasta este una dintre inventiile lui Benjamin Franklin pe care milioane de oameni o folosesc zi cu zi. Franklin a inventat ochelarii bifocali prin taierea lentilelor a doua perechi de ochelari si folosirea a jumatate din fiecare tip de obiectiv intr-un singur cadru.

 

Paratrasnetul

Paratrasnetul a fost o inventie ce a rezultat in urma mai multor ani de experimente cu energie electricape care Franklin le-a efectuat. O tija iluminata este de fapt o tija de metal care poate fi montat pe partea de sus a unei cladiri, conectata la sol cu un fir electric. Aceasta tija ofera protectie impotriva cladirii iluminate. Pentru ca paratrasnetul sa functioneze, cablul conectat trebuie sa fie ingropat adanc in interiorul pamantului, astfel incat sa transfere incarcatura in pamant. Aceasta inventie scade posibilitatea declansarii incendiilor cladirilor provocate de fulgere.

Contorul de parcurs


Contorul de parcurs este un dispozitiv care masoara distanta parcursa de un vehicul. Benjamin Franklin a inventat contorul simplu de parcurs pentru a masura distanta pe care o parcurgea in timp ce lucra ca General al Postei. Aceste verificari de distanta l-au ajutat sa descopere cele mai bune rute pe care le-ar putea urma in ideea de a minimiza distantele pe care trebuia sa le parcurga pentru a livra corespondentele.

 
20/07/2012 - Acest articol a fost citit de 10945 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 3 (data de 247 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Oameni de stiinta"
Stirile anterioare
Dimitrie Leonida
Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer...
James Clerk Maxwell, autorul legilor de baza...
Institutul de Fizica Atomica se va finanta...
Alexander Graham Bell
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric