Energie electrica de 400 de milioane de euro


ghidelectric.ro
, 16 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Energie electrica de 400 de milioane de euro


Patru companii consuma 40% din curentul de pe piata libera

Alro Slatina

Combinatele Alro Slatina, ArcelorMittal, Oltchim Rm. Valcea si compania petroliera Petrom sunt cei mai mari consumatori de energie electrica. Contractele de furnizare de electricitate incheiate cu acestea au valori de milioane de euro.Primii patru mari consumatori de electricitate din Romania, companiile Alro, ArcelorMittal, Oltchim si Petrom, cheltuiesc anual impreuna aproape 400 de milioane de euro pentru curent. Consumul lor reprezinta 40% din piata libera de energie electrica si 11% din intreaga tara. Ponderea cea mai mare o are combinatul de producere a aluminiului Alro Slatina. Anul trecut, dintr-un total de 53,3 TWh inregistrat la nivelul tarii, combinatul, aflat in proprietatea omului de afaceri rus Vitali Matsitski, a consumat 3 TWh, adica 5,6% din piata. Pentru acest curent, Alro a platit in jur de 150 de milioane de euro. 75% din acesta provine de la Hidroelectrica, producatorul celei mai ieftine energii din tara, printr-un contract de lunga durata. Restul de 25% este achizitionat de la complexele energetice Turceni si Craiova in baza unor tranzactii incheiate pe bursa de energie OPCOM. Dependenta de curentul altora va fi rezolvata printr-o investitie intr-o cen- trala electrica de 1.000 de MW ce urmeaza sa intre in functiune in 2013.

Afaceri mari cu ArcelorMittal

Combinatele ArcelorMittal din Romania, aflate in portofoliul celui mai mare producator siderurgic din lume, detin 4,1% din consumul total (2,2 TWh). Pretul curentului achizitionat de combinatele de la Galati, Hunedoara, Iasi si Roman se situeaza intre 80 si 90 de milioane de euro pe an. Cea mai mare parte din acest curent vine de la furnizorul de energie Petprod, aflat in proprietatea omului de afaceri Jack Cutisteanu. Relatia cu ArcelorMittal plaseaza Petprod pe pozitia a patra in topul furnizorilor autohtoni de electricitate dupa Alro, Electrica si Energy Holding. ArcelorMittal este unul dintre cei sase investitori privati ai companiei EnergoNuclear, care are ca scop constructia si operarea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda. In momentul intrarii acestora in functiune, in 2015, ArcelorMittal va putea cumpara curent la pretul de productie, mai ieftin decat cel de la complexele energetice din bazinul Olteniei (Turceni, Rovinari si Craiova).

Furnizori de stat

Cel mai mare consumator de stat este combinatul chimic Oltchim din Rm. Valcea. Pana de curand, compania cumpara curent de la furnizorul privat Energy Holding. De la inceputul anului 2008, Oltchim s-a reorientat catre o alta companie de stat, Electrica, cu care a semnat un contract de 75 de milioane de euro anual pentru livrarea unei cantitati de 1,35 TWh. Acest contract a saltat pozitia Electrica pe piata de furnizare a energiei, reusind in acest an sa treaca pe locul secund, lasand in urma Energy Holding. Pentru a scapa de intermediari, Oltchim a cerut ANRE licenta de furnizare ca sa negocieze direct cu producatorii.Compania petroliera Petrom, detinuta de grupul austriac OMV, a semnat un contract pe doi ani cu Complexul energetic Craiova, in valoare de 116 milioane de euro, pentru o cantitate anuala de 1,15 TWh. Ca si in cazul Oltchim, Petrom a avut pana acum un an un contract cu Energy Holding. Compania petroliera va depinde de intermediari pana in 2011 cand va intra in functiune centrala electrica de 860 MW din incinta rafinariei Petrobrazi.

Situatie de criza

Furnizorii de electricitate din Romania estimeaza ca in 2009 consumul de curent va scadea cu pana la 10% din cauza reducerilor activitatilor unitatilor industriale. Cauza principala o constituie criza economica globala. Principalele sectoare afectate vor fi cele din siderurgie si auto.

Sursa: www.financiarul.com

 
07/01/2009 - Acest articol a fost citit de 4095 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 110 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Centrala electrica de la Ungheni urmeaza sa fie...
Centrala electrica ce va fi construita de un...
Rusia va asigura integral Moldova cu energie...
Centrala electrica la Piatra-Neamt
Energie nucleara in Brasov
Stirile urmatoare
Moldova a renuntat la importul energiei...
Resursele de energie electrica ale Romaniei au...
Generatoare electrice de la UE pentru Moldova
Uniunea Europeana trebuie sa-si reduca...
Centrala electrica americana de 100 de milioane...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric