Centrala electrica americana de 100 de milioane de euro la Dej


ghidelectric.ro
Joi, 25 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Centrala electrica americana de 100 de milioane de euro la Dej


Compania Optimum Energy Development a solicitat 12 hectare in parcul industrial privat din localitate pentru a produce energie electrica pe baza de gaz metan.

centrala electrica

Presedintele companiei Optimum Energy Development (OED), John Daiza, negociaza cu conducerea Arc Parc Industrial Dej (APID) construirea, pe 12 ha, a unei centrale de 100 MW. Investitia, in valoare de 100 de milioane de euro, va putea asigura necesarul de energie electrica pentru parcurile industriale din Dej si Jucu, informeaza Ziua de Cluj.

“Sistemul de producere a energiei electrice propus de americani reprezinta o premiera pentru Europa. Gazul metan se transforma, prin rotirea turbinelor, in energie electrica, insa cu o pierdere de energie de numai 3%, fata de 16-20%, in cazul sistemelor traditionale. Energia electrica produsa va fi mult mai ieftina si va putea sa asigure necesarul parcurilor industriale din Dej si din Jucu, precum si al tuturor localitatilor pana la Cluj-Napoca. Americanii stiau ca pe teritoriul parcului nostru trece o magistrala de gaz, care vine din Moldova”, ne-a declarat Adriana Cristea, director general al APID, societate care administreaza parcul privat din Dej.

APID lucreaza deja la studiul de fezabilitate, care va fi terminat spre sfarsitul acestui an, iar construirea centralei va necesita trei ani. OED este prezenta in 18 tari din lume, iar in Romania intentioneaza sa creeze un parc eolian in zona Tulcea. “Centrala pe baza de gaz, care are un sistem de pornire rapida, va avea rolul de a prelua golurile din functionarea parcurilor eoliene. Energia produsa la Dej va fi introdusa in sistemul national. Americanii au avantajul ca vor incheia un contract direct cu producatorul de gaz, valabil pe 3-5 ani”, a precizat directorul Arc Parc. in prima faza, noua centrala va crea 60 de locuri de munca, urmand ca, in faza a doua, sa poata fi extinsa pana la 200 MW, informeaza Ziua de Cluj.

in parcul din Dej s-a instalat Trelleborg, producator suedez de piese auto pentru Renault, BMW sau General Motors, o investitie de 16 milioane de euro, care  in anul trecut si-a majorat capacitatea de productie, potrivit conducerii APID. Printre investitorii care s-au interesat de obiectiv se numara doua companii din Coreea de Sud si Belgia, profilate pe productia de piese auto si stingatoare de incendii. in schimb, compania automotive germana Kolbenschmidt Pierburg a renuntat la investitie. Lucrarile la noua statie de alimentare cu energie electrica a APID, ce va avea o putere totala de 25 MVA, au inceput in vara anului trecut si sunt programate sa se finalizeze in 2009. Parcul privat din Dej se intinde pe 40 ha. La randul sau, Consiliul Judetean a creat trei parcuri industriale publice in Cluj, prin societatea Tetarom, cei mai importanti investitori fiind Emerson (SUA) – echipamente industriale si Nokia (Finlanda) – telefoane mobile.

Al treilea mare proiect energetic

Dejul figureaza printre zonele propuse de Guvern, in Transilvania, pentru construirea celei de-a doua centrale nuclearo-electrice din Romania, de pana la 3.000 MW, alaturi de Jucu de Sus, Turda sau Cluj-Napoca. Al doilea proiect-gigant il constituie hidrocentrala de pompaj de 1.000 MW de la Tarnita-Lapustesti, la 35 km de Cluj-Napoca, care va echilibra sistemul national si va asigura deficitul din orele de varf. Costurile noii centrale nucleare sunt de 2,5-10 miliarde de euro in functie de numarul reactoarelor, iar cele pentru hidrocentrala, de un miliard de euro, informeaza Ziua de CLuj.

Autor: Calin POENARU
Sursa: www.ziuadecj.ro

 
15/01/2009 - Acest articol a fost citit de 5567 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 186 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Uniunea Europeana trebuie sa-si reduca...
Generatoare electrice de la UE pentru Moldova
Resursele de energie electrica ale Romaniei au...
Moldova a renuntat la importul energiei...
Energie electrica de 400 de milioane de euro
Stirile urmatoare
"Energia este marele joc geopolitic al zilelor...
Petru Lificiu, seful Autoritatii Nationale de...
Electrica investeste cat jumatate din profitul...
Echipamente electrice pentru export
Retele energetice interconectate intre Romania...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric