Moldova a renuntat la importul energiei electrice din Ucraina


ghidelectric.ro
, 14 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

Moldova a renuntat la importul energiei electrice din Ucraina


Potrivit agentiei RBC Ucraina, Fent Di a mentionat ca a expediat Moldovei la finele lunii decembrie 2008, o oferta de a livra in 2009 o cantitate de 250 mil. kwt/ora la pretul de 52 dolari SUA pentru 1 Mwt ora.

energie electrica

Potrivit agentiei RBC Ucraina, Fent Di a mentionat ca a expediat Moldovei la finele lunii decembrie 2008, o oferta de a livra in 2009 o cantitate de 250 mil. kwt/ora la pretul de 52 dolari SUA pentru 1 Mwt ora. “Nu am primit vreun raspuns”, a spus Fent Di.Potrivit agentiei RBC Ucraina, Fent Di a mentionat ca a expediat Moldovei la finele lunii decembrie 2008, o oferta de a livra in 2009 o cantitate de 250 mil. kwt/ora la pretul de 52 dolari SUA pentru 1 Mwt ora. “Nu am primit vreun raspuns”, a spus Fent Di.

Precum a fost comunicat anterior, intreprinderea ucraineana "Ukrinterenergo" a propus companiei moldovenesti "Energocom" sa procure, incepand cu 1 ianuarie 2009, energie electrica din Ucraina la pretul de 52 dolari pentru 1 MWt/ora,  pentru aceasta fiind nevoie sa semneze o anexa la contractul existent din 20 mai 2005.

Ministerul ucrainean al Energiei si Combustibilului a comunicat ca in acest sens ministrul ucrainean Iuri Prodan i-a expediat o scrisoare viceprim-ministrului, ministrului Economiei si Comertului din Moldova Igor Dodon. In scrisoare se mentioneaza necesitatea incheierii unui nou acord pentru asigurarea interconectarii la frontiera moldo-ucraineana in cazul in care Energocom va refuza sa semneze o anexa la contractul existent cu "Ukrinterenergo". 

Totodata, la finele anului 2008, CERS Moldoveneasca din regiunea transnsistreana a semnat cu compania "Energocom" un contract de livrare  in Moldova a energiei electrice produse la centrala, de la 1 ianuarie 2009 pana la 31 martie 2010, in volum de 250 mil. kWt/ora pe luna.

Ministrul adjunct al Economiei si Comertului din Moldova, Tudor Copaci a declarase ca de la 1 ianuarie 2009 Moldova va achizitiona cu precadere energie electrica elaborata la centrala. “Cea mai mare parte a electricitatii va fi livrata in Moldova de la CERS Moldoveneasca, partea ramasa – din Ucraina”, a mentionat viceministrul. Potrivit lui, colaborarea cu CERS Moldoveneasca va asigura achizitionarea la un pret acceptabil a volumelor de energie necesare.

Copaci a declarat ca Moldova va procura lunar 200-220 kWth de energie electrica transnistreana la pretul de 5,7-5,8 centi.

Anterior, Moldova procura din Ucraina energie electrica la pretul de 5,6-5,7 centi, insa recent autoritatile ucrainene au declarat ca vor scoate energia electrica la licitatie.
 
Moldova produce aproximativ 30% din energia consumata in interiorul tarii. Volumul ramas era importat din Ucraina. Astfel, potrivit datelor ANRE, in primul treimestru al anului 2008, Moldova a importat 652,7 milioane kWh.

Sursa: www.interlik.md

 

 
12/01/2009 - Acest articol a fost citit de 2471 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 27 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Energie electrica de 400 de milioane de euro
Centrala electrica de la Ungheni urmeaza sa fie...
Centrala electrica ce va fi construita de un...
Rusia va asigura integral Moldova cu energie...
Centrala electrica la Piatra-Neamt
Stirile urmatoare
Resursele de energie electrica ale Romaniei au...
Generatoare electrice de la UE pentru Moldova
Uniunea Europeana trebuie sa-si reduca...
Centrala electrica americana de 100 de milioane...
"Energia este marele joc geopolitic al zilelor...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric