Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Astfel ca scaderea PIB in primul semestru ar putea ajunge la 7-7,5%, iar somajul sa treaca de 6%.
Pulsul din economia reala indica o viziune de ansamblu mai dramatica decat cea prezentata de autoritati, care multa vreme s-au aratat optimiste, spunand ca din T2 sunt semnale de redresare. Oamenii de afaceri ii contrazic insa si spun ca T2 si T3 vor fi mai slabe decat primul trimestru, si ce e mai rau urmeaza sa vina, iar statul nu pare in acest moment capabil sa raspunda pe masura efectelor crizei economice. Cele mai optimiste prognoze de scadere economica ale managerilor, bancherilor, avocatilor sau analistilor care au participat la sondajul Business Standard indica o contractie de minimum 4%, iar cele mai pesimiste ajung la 10% scadere PIB, dupa ce economia a contabilizat in primele trei luni o scadere de 6,2%, potrivit statisticilor oficiale.
Energie - Consumul s-a prabusit cu 45%
Reducerea puternica a consumului de electricitate si gaze naturale pe zona industriala a imprimat majoritatii jucatorilor o scadere puternica a afacerilor in S1, estimata ca fiind intre 20% si 45% fata de perioada similara a anului trecut. Pe piata de electricitate, coborarea a fost mai putin dura decat pe cea de gaze naturale, spune Petre Stroe, directorul general al EGL Gas&Power Romania, unul dintre cei mai importanti traderi locali, care activeaza in ambele businessuri. "In primele sase luni, veniturile din electricitate au picat cu 20%, iar cele pe gaze naturale cu 35%. Multe companii intra in insolventa, pentru ca nu mai au bani sa plateasca nici macar utilitatile", adauga acesta. Cel mai mare trader de electricitate si in acelasi timp producator de stat de energie, Complexul Energetic (CEN) Craiova, cu un portofoliu important de clienti, estimeaza ca scaderea activitatii in sectorul termoenergetic a fost de minimum 25%, pe fondul reducerii consumului industrial.
Industrie - Investitiile au micsorat riscurile
In industrie, primele sase luni sunt percepute diferit, in functie de nisa si de dependenta de pietele externe, pe de o parte, dar si de capacitatea jucatorilor de a-si continua programele de investitii, pe de alta parte. Cheia succesului este sa ai o scadere mai mica decat cea a pietei pe care activezi, iar acest lucru il poti face doar prin investitii”, spune Marius Cristescu, presedintele Consiliului de Administratie al Bega Grup, holding ce deruleaza activitati pe mai multe segmente industriale. Industrii precum forajul petrolier, de exemplu, spune acesta, ar putea inchide prima jumatate a anului cu o scadere de 20%, pe fondul reducerii bugetelor companiilor beneficiare. Pe segmentul constructiilor de masini, scaderea este de minimum 15%, in principal din cauza caderii pietelor europene. Divizia de profil a Bega Grup va raporta o scadere sub nivelul pietei, in principal datorita comenzilor in crestere de pe pietele emergente.
Constructii - Dependenti de imobiliare
Principalii jucatori din piata constructiilor sunt de parere ca, in primele sase luni ale anului, piata a inregistrat o contractie de 12-15%, din cauza blocajului investitiilor in imobiliare. In consecinta, veniturile companiilor s-ar putea diminua cu pana la 25%. Toate segmentele de materiale de constructii au inregistrat contractii, iar piete de peste 800 milioane de euro, precum cea a termopanelor sau cimentului, s-au redus cu 50%, respectiv 30%. “Noi simtim o scadere cu aproximativ 5-6%, iar acest aspect survine, in principal, din cauza blocarii creditarii si a indeciziei Guvernului de a lansa proiecte mari de infrastructura, desi, initial, se promiteau fonduri de zece miliarde euro pentru acest an”, a declarat, ieri, pentru Business Standard Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding si presedinte al patronatului din industria cimentului, CIROM.
Sursa: www.standard.money.ro
01/07/2009 - Acest articol a fost citit de 3404 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 162 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Statistici" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |