Electrica SA Bucuresti va disparea de pe piata de energie


ghidelectric.ro
Sambata, 13 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Electrica SA Bucuresti va disparea de pe piata de energie


Compania de stat Electrica SA, detinuta de Ministerul Economiei, va disparea de pe piata furnizarii de energie, deoarece FMI a cerut ca obiectul principal de activitate sa fie transferat catre Electrica Furnizare.

Electrica SA Bucuresti

Obiectul principal de activitate al Electrica SA este furnizarea de energie electrica. Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementaren domeniul Energiei (ANRE), compania a avut in 2010 o cota de piata de 3%, scfie Mediafax.
 
Scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la ultimele negocieri arata ca Electrica SA va ramane doar cu activitatile de citire a contoarelor, reglaj in sistemul energetic si dezvoltarea unor proiecte eoliene, urmand ca obiectul principal de activitate sa fie transferat subsidiarei Electrica Furnizare.

Electrica SA detine trei filiale de distributie a energiei (Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Muntenia Nord), trei filiale de furnizare si o firma de servicii si mentenanta, denumita Electrica Sev.
 
Un numar de cinci dintre cele opt filiale de distributie a energiei ale Electrica SA au fost privatizate. Grupul ceh CEZ a preluat Electrica Oltenia, grupul german E.ON a cumparat Electrica Moldova, iar Enel (Italia) a cumparat Electria Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, scrie Mediafax.
 
Cele trei filiale de furnizare (Electrica Furnizare Transilvania Nord, Electrica Furnizare Transilvania Sud si Electrica Furnizare Muntenia Nord) au fost incluse in acest an in firma Electrica Furnizare.
 
Activitatea de furnizare a energiei electrice presupune comercializarea acesteia, utilizand retelele detinute de distribuitorii de electricitate. Operatiunea de distributie este transportul energiei prin retele.
 
Scrisoarea de intentie cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX, releva ca Electrica Furnizare si Electrica Serv vor fi privatizate pana la finele anului viitor. De asemenea, statul va trebui sa vanda pachete minoritare din cele trei filiale de distributie.
 
Potrivit FMI, cele trei filiale de distributie nu pot fi integrate intr-o singura societate, dupa modelul Electrica Furnizare, intrucat "o astfel de fuziune ar putea conduce la restrictii de competitie pe piata".
 
Pe parte de distributie a energiei, cele trei filiale ale Electrica SA au avut o cota de piata de 38,44%. Comparativ, principalul competitor al companiei de stat, respectiv grupul italian Enel, a avut in 2010 o cota de 33,79% din piata distributiei de Energie din Romania, potrivit Mediafax.
 
Calendarul impus de FMI pentru privatizarea Electrica Furnizare si vanzarea pachetului minoritar de actiuni la cele trei filiale de distributie prevede ca pana la mijlocul lunii februarie a anului viitor.
 
De asemenea, pana in august 2012 statul va trebui sa publice prospectul de privatizare, urmand ca inchiderea ofertelor sa aiba loc pana la sfarsitul lunii octombrie. In paralel cu derularea acestor operatiuni, companiile mentionate vor disponibiliza angajati.
 
FMI solicita ca Electrica Serv sa fie privatizata fie cu investitor strategic sau prin oferta de actiuni pe piata de capital pana la mijlocul lunii februarie 2012, iar onsultantul pentru privatizare va fi ales pana in martie.
 
Electrica Serv are opt filiale, iar pana in iunie 2012 va trebui finalizata privatizarea filialelor Electrica Serv din Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord. Celelalte cinci filiale ale Electrica Serv urmeaza sa fi vandute pana in toamna anului viitor.
 
Daca procesul de privatizare va esua in cazul uneia sau a tuturor filialelor Electrica Serv, acestea vor fi lichidate.

Sursa: Mediafax

 
12/12/2011 - Acest articol a fost citit de 2487 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 39 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Interne"
Stirile anterioare
Forumul International de Energie
Targul Tehnic International Bucuresti ľ TIB
Seminar de masurari si procesare de semnal
Emerson da in judecata Primaria Cluj pentru...
CEE Energy Forum 2011
Stirile urmatoare
REACT- Sistem integrat pentru monitorizare...
Schrack Technik Romania trece de pragul de 6...
Ghidelectric.ro se pregateste de relansare
EnergoBit ESCO a castigat premiul 'Programul...
Transelectrica a pus in functiune o noua statie...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric