ghidelectric.ro
Luni, 2 Decembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Edison


Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847- d.18 octombrie 1931) a fost un important inventator si om de afaceri american a sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX.

A fost cunoscut si ca "Magicianul din Menlo Park", fiind si cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practica a descoperirilor stiintifice (1903 brevete).

Este un autodidact, insa acest lucru nu l-a impiedicat sa realizeze inventii in domeniul electricitatii (becul cu filament), telefoniei, al sistemului de transmisie multipla a telegramelor, inregistrarii mecanice a sunetului (fonograful) si cinematografiei - kinetoscopul.

In lumea industriei introduce notiunea de productie de serie.

Pentru meritele sale, Academia Americana de Arte si Stiinta ii acorda in anul 1895 "Premiul Rumford" pentru activitatea din domeniul electricitatii si in anul 1915 "Medalia Franklin" pentru contributia sa pentru binele umanitatii.

Edison s-a nascut in Milan, Ohio, Statele Unite ale Americii si si-a petrecut copilaria in Michigan. A fost partial surd din adolescenta, ceea ce nu l-a impiedicat sa devina operator de telegraf in anii 1860.

Primele inventii ale lui au fost legate de telegraf.

In adolescenta sa, Edison a lucrat si in alte domenii, vanzand mancare si bomboane calatorilor din trenuri. Primul sau brevet de inventie a fost obtinut pentru masina electromagnatica de inregistrat voturi in 28 octombrie 1868.

Inventii

Inventeaza si experimenteaza in 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe acelasi fir, doua telegrame in sensuri contrare.

In anul 1877 inventeaza fonograful, primul aparat de inregistrat sunete si totodata de redarea lor.

In anul 1878 perfectioneaza telefonul lui Alexander Graham Bell (amplifica vocea cu ajutorul curentilor de inductie) si, folosind microfonul inventat de Hughes, breveteaza telefonul cu bobina de inductie si microfon cu carbune, caruia ii adauga apoi soneria electrica de apel.

In anul 1879 inventeaza becul cu incandescenta. iar in anul 1880 realizeaza prima distributie de energie electrica instaland o centrala electrica pe pachebotul transatlantic "Columbia", prima nava iluminata electric.

In anul 1880 propune un proiect pentru folosirea tractiunii electrice pe calea ferata.

In ziua de 4 septembrie 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea in functiune prima centrala electrica care alimenteaza cladirile unui oras.

In anul 1883 descopera efectul care ii poarta numele, efectul Edison, care se refera la emisia de electroni de catre metalele incalzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrica.

Descopera acest fenomen intamplator: introducand intr-un bec cu incandescenta o mica placa metalica observa ca un galvanometru din circuit indica trecerea unui curent electric daca placa era legata la polul pozitiv al sursei de alimentare si ramanea la zero daca placa era legata la polul negativ al sursei de alimentare. Nu i-a acordat vreo importanta pe moment, dar la notat totusi.

Fenomenul a fost studiat si dezvoltat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming, punandu-se astfel bazele electronicii.

In anul 1892 inventeza un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni in miscare, care folosea o banda de celuloid de 35 mm cu perforatii pe margine. Primele incercari, efectuate in laborator, au fost executate cu ritmul de 15 imagini pe secunda, care pe moment nu au dat rezultate satisfacatoare.

In anul 1894 inventeaza kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini in miscare, cu o frecventa de 46 de imagini pe secunda, dar acest aparat nu permitea decat vizionarea filmului decat de o singura persoana. Aparatul folosea benzi de film perforate pe margini, unde imaginile luminate prin transparenta puteau fi urmarite printr-o lentila. Primul "spectacol" public a avut loc intr-o sala de pe Broadway, dupa care aparatul a fost construit in serie si comercializat.

In anul 1912 realizeaza un prototip de cinematograf sonor, combinand cinematograful propriu-zis cu fonograful. Rezultatele au fost mai mult spectaculoase decat satisfacatoare.

In anul 1914 perfectioneaza acumulatorul alcalin cu placi de fier si de nichel introduse in solutie apoasa de hidroxid de potasiu sau de sodiu ca electrolit, inventat de germanul Jungner in 1901.

Controverse asupra personalitatii sale

Desi a avut destule inventii proprii, Edison nu s-a sfiit sa isi atribuie fara scrupule rezultatele muncii altora, doua exemple fiind concrete in acest sens:

•    Sarbul Nicolae Teslea (Nikola Tesla). In 1885, transatlanticului "Oregon" i se defectase generatorul de curent electric Edison. Trebuia sa plece la timp, altfel intarzierea le-ar fi adus armatorilor mari pagube. Firma lui Edison il insarcineaza pe Teslea sa repare scurt-circuitul generatorului, defectul fiind in spirele infasurarii bobinei de excitatie si o remediaza, rebobinand-o in circa 20 de ore.

Edison ii promisese un premiu de 50.000 dolari daca defectiunea este indepartata in timp util plecarii vasului la data prenotata. Nava pleaca la timp, dar promisiunea premiului se transforma in explicatii: fusese o gluma. Nici alte gratificatii promise, de exemplu pentru perfectionarea generatoarelor si motoarelor electrice Edison in 24 de variante, inzestrate cu un regulator si un nou tip de intrerupator, nu i se acorda. Edificat asupra conduitei lui Edison, Teslea va lucra de acum inainte pe cont propriu si va realiza definitivarea sistemului sau original, bazat pe curenti alternativi polifazati.

Trecerea timpului ii da dreptate lui Teslea in competitia sa cu Edison si treptat, teza sa privind curentul alternativ se impune. [...]

Edison si Teslea au fost propusi impreuna sa imparta premiul Nobel pentru fizica pe anul 1915, ca unii ce-si inchinasera viata pentru descoperiri si realizari tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul, din cauza animozitatilor din trecut. Dar era in anul 1916, si premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza razboiului mondial..." (Formula As)

•    Francezul Georges Méliès. In 1902, dupa ce a terminat filmul "Le voyage dans la lune", Méliès a intentionat sa-si vanda filmul in S.U.A., ceea ce i-ar fi adus profituri uriase. Insa tehnicienii lui Thomas Alva Edison, furand o copie originala, facusera deja copii pentru difuzare a acestui film. A fost proiectat in toata America in reteaua de sali de cinematograf ale lui Edison la cateva saptamani de la lansare. Edison a facut o avere de pe urma furtului acestui film Méliès si datorita lipsei unei legi privind dreptul de autor. Lipsa acestei legi a dus si la falimentarea producatorului care nu si-a putut recupera investitia.
•    De altfel, exista o serie de inventii si idei de-ale angajatilor sai pe care Edison a avut grija sa si le insuseasca. (Robert Conot - "Thomas A. Edison: A Streak of Luck").


Sursa: Wikipedia
 
02/06/2008 - Acest articol a fost citit de 3132 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 72 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Oameni de stiinta"
Stirile anterioare
Wilhelm Conrad Rontgen
Alfred Nobel
Alexandru Popescu
Ion S. Gheorghiu
Constantin Budeanu
Stirile urmatoare
Tesla
Alexander Graham Bell
Institutul de Fizica Atomica se va finanta...
James Clerk Maxwell, autorul legilor de baza...
Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric