ghidelectric.ro
Luni, 22 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

Tesla


Nikola Tesla

Nikola Tesla (n. 10 iulie 1856, satul Smiljan, in apropiere de Gospi?, Croatia, pe atunci Granita Militara Croata - d. 7 ianuarie 1943, New York) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic si inginer electrician american de origine sarba.

Unele surse afirma ca ar fi fost de origine istro-romana.

Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai sfarsitului de secol 19 si inceputului de secol 20.

Inventiile, precum si munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunostintelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrica, sistemele de curent alternativ, incluzand sistemele polifazate, sistemele de distributie a puterii si motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revolutie Industriala.

Una dintre cele mai importante inventii ale sale este generatorul de curent alternativ, contribuind de asemenea la construirea hidrocenteralei de langa Cascada Niagara.

In Statele Unite ale Americii, faima lui Tesla rivalizeaza in istorie si cultura populara cu cea a altui mare inventator Thomas Edison.

Dupa demonstratia sa de transmisie de semnale fara fir in anul 1893 si dupa ce a castigat in "Razboiul Curentilor", dovedind avantajele transmisiei la distanta a curentului alternativ, in comparatie cu curentul continuu, al carui adept era Edison, el a fost recunoscut ca cel mai mare inginer electrician al Americii.

O mare parte din munca sa de inceput a pus bazele ingineriei electrice moderne, iar descoperirile sale stiintifice sunt de o importanta colosala.

Cum niciodata nu s-a priceput la administrarea veniturilor proprii, Tesla a murit sarac si uitat la varsta de 86 de ani. In ultimii ani de viata, Tesla era privit ca un om de stiinta nebun remarcandu-se prin declaratii bizare despre posibile dezvoltari stiintifice.

Amprenta lui Tesla poate fi observata in civilizatia moderna oriunde este folosita electricitatea. Pe langa descoperirile sale despre electromagnetism si inginerie, Tesla este considerat un pionier in domeniile roboticii, balisticii, stiinta calculatoarelor, fizicii nucleare si fizicii teoretice.

Tesla considera cercetarea diferitelor intrebari ridicate de catre stiinta drept cea mai nobila metoda de imbunatatire a conditiei umane cu ajutorul principiilor stiintei si progresului industrial si una care sa fie compatibila cu natura.

Totusi, o parte din munca sa a fost ultilizata intr-un mod mai putin ortodox si intr-un mod controversat, pentru a sustine pseudo teorii stintifice, teorii despre OZN-uri si ocultism-ul New Age.

Originea

Dupa unele surse a fost istroroman, fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici[1][2]. Astfel, numele initial de familie al lui ar fi fost Draghici, nume inlocuit in timp prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgher (teslari).

Sursa: Wikipedia
 
02/06/2008 - Acest articol a fost citit de 3935 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 80 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Oameni de stiinta"
Stirile anterioare
Edison
Wilhelm Conrad Rontgen
Alfred Nobel
Alexandru Popescu
Ion S. Gheorghiu
Stirile urmatoare
Alexander Graham Bell
Institutul de Fizica Atomica se va finanta...
James Clerk Maxwell, autorul legilor de baza...
Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer...
Dimitrie Leonida
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric