Supraconductorul ideal


ghidelectric.ro
Joi, 29 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Supraconductorul ideal


Supraconductori la temperatura mediului ambiant

Lansat in luna februarie, un nou material face furori in lumea fizicienilor si chimistilor: oxiarsenida.

Supraconductivitatea acestuia rezista pana la temperaturi de 47 Kelvin, jumatate din recordul mondial. In plus, oxiarsenida ramane supraconductoare pana la campuri magnetice de 45 de Tesla, dubland deja recordul mondial.

Sunt poate putine inventiile tehnologice care ar putea avea un impact major in societate. Printre acestea insa trebuie enumerati supraconductorii la temperatura mediului ambiant.

Cu ajutorul lor nu numai ca am putea transporta curentul electric fara pierderi, dar putem construi puternici magneti permanenti cu care sa levitam vehicule in miscare.

In plus, am putea creste viteza computerelor de mii de ori, sau putem stoca energia fara pierderi pe un termen nelimitat.

Problema majora este ca, pana astazi, nimeni n-a reusit sa construiasca un material supraconductor la temperatura mediului ambient.

Primii supraconductori au fost metalele obisnuite, racite la temperaturi de cativa Kelvin (-270 grade Celsius), ceea ce le face nepotrivite pentru orice aplicatie practica. Acum 20 de ani, speranta a fost inviata datorita descoperirii asa-numitilor supraconductori de temperatura inalta.

Sa nu fim indusi in eroare de nume, acestia sunt supraconductori ce rezista numai pana la temperaturi de 100 Kelvin (-170 grade Celsius). La temperaturi mai mari devin niste simpli izolatori... Cu tot entuziasmul ce a fost creat acum 20 de ani, nimeni nu a reusit insa sa depaseasca limita de 100 grade Kelvin.

Cei mai dintre fizicieni si chimisti au parasit domeniul acesta de cercetare care, ce e drept, a dat doi laureati ai premiului Nobel.

Iata insa ca, de doua luni, sperantele au reinviat. In februarie 2008, un grup de cercetatori japonezi au reusit sa obtina un alt tip de material, denumit oxiarsenida (de la oxigen si arsen), ce este un supraconductor le temperaturi mai mici de 26 Kelvin.

Nu pare mult, insa fizicienii au intuit imediat ca noul material are potential urias.

Aceasta pentru ca structura oxiarsenidei difera foarte mult de cea a supraconductorilor de inalta temperatura descoperiti acum 20 de ani (care sunt niste structuri planare de atomi de cupru si oxigen).

In structura oxiarsenidei, cercetatorii japonezi au inclus atomi de fier si un ingredient magic: atomi de arsen! 

Articol complet in Oxiarsenida, supraconductorul mult cautat?
 
05/09/2008 - Acest articol a fost citit de 4640 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 110 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Tehnologie video - televizorul in actualitate
Economia de energie casnica
Privatizarea Icemenerg
Curentul electric este nociv
Curent electric cu ajutorul bacteriilor
Stirile urmatoare
Comunicatii de generatia a treia
Noua tehnologie eoliana inventata in Israel
Motor perpetuum mobile, solutia unor...
Prima minicentrala nucleara va fi instalata in...
Studii despre efectele campurilor electromagnetice
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric