Centrale solare in Romania


ghidelectric.ro
Luni, 16 Septembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Centrale solare in Romania


In Romania centralele solare sunt inca o afacere de subzistenta

Centrale solare
Aproximativ 2.000 de companii au facut cerere pentru finantarea unor investitii in energii regenerabile. Majoritatea acestora sunt pentru echipamente care duc la scaderea facturii la caldura. Pentru productia de energie termica din surse solare in scopuri comerciale, investitiile in Romania sunt ca si inexistente.

La Autoritatea Fondului pentru Mediu s-au primit aproape 2.000 de dosare de la companii care solicita finantare cu pana la 50% din investitie pentru achizitia si montarea unor instalatii care produc energie regenerabila. Suma totala pe care firmele o pot primi de la stat pentru fiecare echipament este de aproape 70.000 de euro. Scopul investitiilor este acela de a reduce cheltuielile cu energia termica pentru ca majoritatea solicitarilor au fost facute pentru panouri solare. Pe data de 21 decembrie, Autoritatea va anunta firmele valide care au dreptul sa monteze respectivele instalatii.

Potentialul solar al Romaniei este superior celui din Germania si Austria, insa diferenta dintre investitiile realizate in aceste state si cele de la noi sunt enorme.
Producatori ca si inexistenti

Pentru productia de energie termica in scopuri comerciale este nevoie, in schimb, de investitii mult mai mari. Deocamdata, in Romania, doar compania Rominterm Mangalia a mizat pe energia solara, investind aproape un milion de dolari intr-o centrala care functioneaza in combinatie cu centrala electrica conventionala. Prin aceasta investitie, s-a asigurat 70% din necesarul anual de energie termica pentru prepararea apei calde menajere si 10% pentru necesarul de caldura. Costurile cu achizitia de combustibili au scazut la Rominterm cu aproape 12%. Perioada de recuperare a investitiei este de aproape cinci ani. Pana in 2010 Rominterm va investi alte doua milioane de euro pentru montarea a 600 de panouri solare prin care se va completa furnizarea de apa calda si agentul termic in Mangalia. Oficialii companiei sustin ca impactul investitiei se va concretiza intr-o reducere cu cel putin 5% a preturilor actuale. 
Avantajele investitiei

Toti cei care investesc in productia de energie solara beneficiaza incepand cu 1 ianuarie 2008 de trei certificate verzi pentru 1 MWh livrat in sistemul energetic national. Practic, pentru aceeasi cantitate de curent produs din surse solare, o companie incaseaza de trei ori mai multi bani decat una care produce in sistem conventional. Zonele optime  pentru instalarea unor centrale solare sunt Dobrogea si Campia de Sud, potrivit hartilor intocmite de Ministerul Mediului. „Producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie care beneficiaza de aceasta schema de sustinere participa in mod distinct atat la piata de energie electrica, prin vanzarea energiei electrice produse, la pretul pietei, cat si la piata certificatelor verzi, prin vanzarea certificatelor verzi primite“, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Noi - cu vantul, bulgarii - cu soarele

In Romania, majoritatea investitiilor in energiile alternative sunt in fermele eoliene. Bulgarii, in schimb, mizeaza pe puterea soarelui. Langa Sofia este in curs de finalizare cea mai mare centrala de energie solara din Europa de Est. Aceasta se intinde pe patru hectare si jumatate si va contine 13.000 de panouri cu o putere de 1.250 MWh/an. Valoarea investitiei a fost de patru milioane de euro. Spre comparatie, la Mangalia, in 2010, vor fi aproape 1.150 de panouri solare intinse pe o suprafa-ta de 1.400 metri patrati.
Curent gratis

Potentialul energetic solar poate fi utilizat pentru producerea de energie electrica prin panourile fotovoltaice. In Romania, investitiile in aceste sisteme au fost facute in special in gospodarii din Muntii Apuseni, Dobrogea si Delta Dunarii, precum si in statii de radiotelecomunicatii si instalatii de pompare a apei.

Sursa: Financiarul.COM
 
09/12/2008 - Acest articol a fost citit de 23668 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 362 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Statistici"
Stirile anterioare
Cifra de afaceri in industrie creste in continuare
Industria energiei electrice inregistreaza...
Romanii vor energia nucleara
Agentia de evaluare financiara Fitch...
48% cauta informatii despre echipamente...
Stirile urmatoare
Lucrarile de constructii a crescut cu 13,4% in...
Cifra de afaceri a comertului cu amanuntul a...
Productia industriala a scazut cu 11% in noiembrie
Romania si Letonia, singurele state din UE in...
Expertii BERD prevad o crestere economica de...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric