Energie solara pentru Parcul National Retezat


ghidelectric.ro
Miercuri, 24 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Energie solara pentru Parcul National Retezat


Parcul National Retezat se incalzeste cu energie electrica de la Soare

Energie solara pentru Parcul National Retezat

Cu mult inainte de a fi fost lansat programul “Casa verde”, Administratia Parcului National Retezat (APNR) a inceput propria actiune de dotare a centrelor de vizitare si a refugiilor montane cu panouri solare. Impreuna cu WWF- Programul Dunare Carpati,  APNR a pornit inca din 2007 sa caute fonduri pentru achizitionarea de echipamente care folosesc energie regenerabila. Au scris proiectul “Energie Alternativa” care a gasit finantare in Marea Britanie, prin serviciul “Tourism Industry Carbon Offset Service” (TICOS).
In august 2008, APNR a instalat patru boilere solare la Centrul de vizitare Nucsoara. Intregul centru, avand 18 bai, 14 grupuri sanitare si trei bucatarii foloseste apa incalzita de catre soare. Suprafata totala a cladirilor este de 1860 mp. Pretul intregului sistem care deserveste trei cladiri este de 6500 euro, fara TVA. In pret intra: patru boilere solare presurizate, cu un volum total de 940 litri, patru controllere de temperatura, conducte si fittinguri, transportul si manopera de instalare. Soarele ridica apa la o temperatura de  peste 70 grade Celsius chiar si in zilele reci de noiembrie.
La sfarsit de octombrie, a fost instalat un sistem fotovoltaic la Centrul de informare Pietrele. Intregul centru, avand o suprafata desfasurata de 110 mp, este luminat de soare prin intermediul a patru panouri fotovoltaice instalate pe acoperisul cladirii. Sistemul a fost mai scump decat la Nucsoara, fiindca in afara de cele patru panouri Kyocera mai sunt necesare patru baterii si un inverter. Pretul total al sistemului este de 7060 euro fara TVA. Pana acum, la Pietrele curentul electric era produs de generatoare de curent zgomotoase si poluante, functionand pe benzina. Pretul kilowatului astfel obtinut era foarte mare, asa ca nu-ti permiteai sa lasi generatorul sa functionaze decat maximum doua ore pe zi. Administratia APNR urmeaza sa instaleze panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice la Centrul de vizitare Nucsoara, la Ostrovel, la punctele de informare si la refugiile montane din Retezat.
De fapt, fondurile vin de la firma britanica de turism SUNVIL care aduna banii de la clientii ei, turisti care vor sa vada lumea. Exista un mare inters pentru protejarea mediului in statele vestice, unde cetatenii de rand dau bani pentru a ajuta ariile protejate din tari precum Romania, sa reduca poluarea si consumul carburantilor fosili. “Acum, dupa ce am vazut ca sistemele intr-adevar functioneaza, recomand tuturor sa foloseasca energia solara. Este un beneficiu nu numai pentru mediul inconjurator, dar si pentru buzunarul fiecaruia. Programul <Casa verde> va ajuta la reducerea poluarii si a costurilor platite pentru apa calda si curent electric », a declarat Zoran Acimov, directorul Parcului National Retezat. (PROMPT MEDIA)

 

 
20/11/2008 - Acest articol a fost citit de 2874 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 3 (data de 47 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Testari de racordare ale sistemelor bazate pe...
S-a dat start Programului de inlocuire a...
A fost o noua Mare Debarasare in 248 de localitati
Subventii pentru energie regenerabila din 2009
Constructiile verzi fac parte din...
Stirile urmatoare
Marea debarasare in 24 judete
Program de eficienta energetica pentru 2009 - 2010
Suntem interesati de energia recuperabila din...
Directiva privind energiile din surse...
Energia verde subventionata se amana
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric