Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Ideea este propusa de presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, iar punerea ei in practica ar urma sa se faca printr-un proiect in care CET Govora ar deveni partener al Statiunii de Cercetare Pomicola (SCP) Ramnicu Valcea.
"Avem in vedere selectarea unor genotipuri arboricole si utilizarea unor tehnologii de crestere a randamentului de biomasa pentru producerea de energie verde. Acest tip de solutii se conjuga perfect cu imperativele actuale in domeniul asa-numitei energii verzi, mai ales ca, nu peste multi ani, 20% din energia produsa in Romania, ca tara membra a Uniunii Europene, trebuie sa fie din surse regenerabile" a declarat Ion Calea.
Potrivit directorului SCP Ramnicu Valcea, prof. univ. dr. Ioan Botu, exista posibilitatea ameliorarii unor specii arboricole indigene, dar si a adaptarii unor specii ce vor fi aduse din alte tari, in vederea realizarii unor plantatii de vegetatie pentru biomasa, care sa se recolteze periodic, in vederea utilizarii drept combustibil la CET Govora. "Este vorba de specii cunoscute pentru cresterea lor rapida, cum sunt salcia, plopul, nucul negru si altele, precum si de anumite specii care pot fi aduse din Suedia, Ungaria si Grecia. Dupa etapa optimizarii in cadrul statiunii noastre de cercetare, cu aceste specii se pot infiinta culturi intensive, care devin exploatabile la trei ani de la infiintare" a explicat prof. univ. dr. Ioan Botu.
Proiectul propus de conducerea CJ Valcea are in vedere o etapa de cercetare care urmeaza sa fie finantata de CET Govora, precum si achizitionarea catorva sute de hectare de teren pentru infiintarea culturilor de biomasa lemnoasa. Achizitionarea terenurilor poate fi facuta fie direct de CET, fie de o firma subsidiara acestuia, care ar putea deveni furnizor de combustibil. Costurile estimative ale infiintarii culturilor de biomasa sunt de circa 15.000 lei pe hectar, la care, ulterior, se vor adauga cheltuielile de recoltare, de transport si depozitare a biomasei, informeaza "administratie.ro".
SCP Ramnicu Valcea detine in prezent 424 hectare de teren amenajat ca pepiniere pentru diverse specii valoroase, iar personalul statiunii este format din 10 cercetatori, dintre care trei sunt profesori, iar unul este conferentiar la Universitatea de Stat din Craiova. CET Govora este prima centrala de acest fel externalizata din sistemul Electrica, in anul 1998. In prezent, functioneaza ca societate comerciala al carei actionar unic este CJ Valcea.
Sursa: administratie.ro
19/01/2009 - Acest articol a fost citit de 3514 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 94 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie termica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |