CET Govora ar putea utiliza biomasa drept combustibil


ghidelectric.ro
Luni, 20 Mai 2024
Ne gasiti si pe:            

CET Govora ar putea utiliza biomasa drept combustibil


In cativa ani, CET Govora ar putea produce energie electrica, abur tehnologic si agent termic din biosursa regenerabila, pe baza exploatarii unor specii lemnoase de mare randament.

energie verde

Ideea este propusa de presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, iar punerea ei in practica ar urma sa se faca printr-un proiect in care CET Govora ar deveni partener al Statiunii de Cercetare Pomicola (SCP) Ramnicu Valcea.

"Avem in vedere selectarea unor genotipuri arboricole si utilizarea unor tehnologii de crestere a randamentului de biomasa pentru producerea de energie verde. Acest tip de solutii se conjuga perfect cu imperativele actuale in domeniul asa-numitei energii verzi, mai ales ca, nu peste multi ani, 20% din energia produsa in Romania, ca tara membra a Uniunii Europene, trebuie sa fie din surse regenerabile" a declarat Ion Calea.

Potrivit directorului SCP Ramnicu Valcea, prof. univ. dr. Ioan Botu, exista posibilitatea ameliorarii unor specii arboricole indigene, dar si a adaptarii unor specii ce vor fi aduse din alte tari, in vederea realizarii unor plantatii de vegetatie pentru biomasa, care sa se recolteze periodic, in vederea utilizarii drept combustibil la CET Govora. "Este vorba de specii cunoscute pentru cresterea lor rapida, cum sunt salcia, plopul, nucul negru si altele, precum si de anumite specii care pot fi aduse din Suedia, Ungaria si Grecia. Dupa etapa optimizarii in cadrul statiunii noastre de cercetare, cu aceste specii se pot infiinta culturi intensive, care devin exploatabile la trei ani de la infiintare" a explicat prof. univ. dr. Ioan Botu.

Proiectul propus de conducerea CJ Valcea are in vedere o etapa de cercetare care urmeaza sa fie finantata de CET Govora, precum si achizitionarea catorva sute de hectare de teren pentru infiintarea culturilor de biomasa lemnoasa. Achizitionarea terenurilor poate fi facuta fie direct de CET, fie de o firma subsidiara acestuia, care ar putea deveni furnizor de combustibil. Costurile estimative ale infiintarii culturilor de biomasa sunt de circa 15.000 lei pe hectar, la care, ulterior, se vor adauga cheltuielile de recoltare, de transport si depozitare a biomasei, informeaza "administratie.ro".

SCP Ramnicu Valcea detine in prezent 424 hectare de teren amenajat ca pepiniere pentru diverse specii valoroase, iar personalul statiunii este format din 10 cercetatori, dintre care trei sunt profesori, iar unul este conferentiar la Universitatea de Stat din Craiova. CET Govora este prima centrala de acest fel externalizata din sistemul Electrica, in anul 1998. In prezent, functioneaza ca societate comerciala al carei actionar unic este CJ Valcea.

Sursa: administratie.ro

 
19/01/2009 - Acest articol a fost citit de 3427 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 94 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie termica"
Stirile anterioare
Energie in scadere datorita razboiului gazelor
Incep inscrierile in programul de reabilitare...
Termocentrala de la Mintia s-ar putea inchide
La Giurgiu pretul gigacaloriei este dublu fata...
Locuitorii din Tulcea se vor incalzi cu energie...
Stirile urmatoare
Boc urca la 50% subventia de la stat pentru...
Adrian Ticau cere ca pana la 15% din fondurile...
Fonduri mai consistente pentru eficientizarea...
Romania trebuie sa isi inchida centralele poluante
Programul de reabilitare termica a cladirilor...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric