Adrian Ticau cere ca pana la 15% din fondurile europene pentru cresterea eficientei energetice


ghidelectric.ro
Marti, 15 Octombrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Adrian Ticau cere ca pana la 15% din fondurile europene pentru cresterea eficientei energetice


Europarlamentarul PSD Adriana Ticau i-a solicitat miercuri ministrului ceh pentru industrie, comunicatii si comert, Martin Rimen, ca presedintia ceha a UE sa acorde o mai mare prioritate cresterii eficientei energetice, in special in domeniul cladirilor.

euro  Interventia Adrianei Ticau a avut loc in cadrul dezbaterii, in Comisia pentru industrie, cercetare si energie a Parlamentului European (ITRE), a propunerii Comisiei Europene privind imbunatatirea performantei energetice a cladirilor, dosar in care Adriana Ticau este raportor al PE. In aceasta calitate, eurodeputata va propune Comisiei Europene sa realizeze un site web cu planurile nationale pentru eficienta energetica, ca de altfel si introducerea posibilitatii ca pana la 15% din fondurile europene sa fie folosite pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor. Totodata, pentru o legatura mai puternica cu actorii nationali si regionali, raportoarea le-a scris ministrilor de profil si asociatiilor si reprezentantilor comunitatilor locale, oferindu-le acestora posibilitatea de a propune imbunatatiri ale legislatiei existente. "Cresterea eficientei energetice este unul dintre domeniile care, daca beneficiaza de sprijinul si instrumentele necesare, poate avea o contributie semnificativa la reducerea emisiilor de CO2 si a dependentei UE de sursele traditionale de energie. Imbunatatirea eficientei energetice este cea mai sigura, rapida si ieftina solutie pentru reducerea consumului de energie, reducerea emisiilor poluante si reducerea facturilor pentru electricitate si incalzire", a afirmat Adriana Ticau. In opinia europarlamentarului social-democrat, "in UE, numarul cladirilor performante din punct de vedere energetic este foarte mic atat din cauza lipsei de informatii disponibile cu privire la economiile ce pot fi astfel realizate, cat si a lipsei resurselor financiare pentru finantarea unor lucrari de renovare a cladirilor. Pana in prezent, Regulamentul privind utilizarea fondurilor structurale permitea doar statelor membre ce au aderat la UE in 2004 sau dupa, sa utilizeze aceste fonduri pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor, in limita a 3% din fondurile structurale corespunzatoare fiecarui stat membru". Eurodeputata PSD va propune ca acest plafon sa se ridice la 15%.
“Importanta eficientei energetice a cladirilor este recunoscuta de toate statele membre, dar rezultate rapide in acest sector pot fi obtinute doar daca statele membre vor dezvolta programe   nationale si regionale pentru finantarea proiectelor specifice. Voi solicita Comisiei Europene sa realizeze un site web care sa prezinte planurile nationale pentru eficienta energetica a cladirilor, programele nationale pentru finantarea proiectelor specifice precum si instrumentele de finantare existente la nivel regional, national si comunitar, astfel incat cetatenii interesati sa poata actiona pe baza acestor informatii”, a precizat deputata europeana.  "Am trimis scrisori la toti ministrii europeni responsabili cu acest sector dar si asociatiilor si reprezentantilor comunitatilor locale, prin care am solicitat informatii atat cu privire la dificultatile intampinate in implementarea actualei directive, dar si cu privire la propunerile pe care le au pentru a imbunatati si simplifica cadrul legislativ aferent", a conchis ea. La 16 februarie, ITRE va organiza o dezbatere publica pe acest subiect, la care vor fi invitati reprezentanti ai industriei de constructii, ai autoritatilor locale, ai asociatiilor de locatari, precum si furnizori de energie respectiv reprezentanti ai guvernelor nationale. Propunerea Comisiei Europene de modificare si republicare a directivei din 2002, solicita statelor membre elaborarea unor planuri nationale pentru promovarea cladirilor cu consum de energie, stabilirea la nivel national a  unor cerinte minime pentru eficienta energetica care sa tina cont de situatia climaterica specifica fiecarui stat membru, inspectii regulate pentru sistemele de incalzire (boilere) si racire (sisteme de aer conditionat) pentru ca acestea sa poata functiona in mod eficient, eliminarea pragului minim de 1000 metri patrati existent pentru obtinerea certificatului de performanta energetica. Cladirile noi si cele vechi sunt tratate in mod diferit de catre directiva, in cazul cladirilor vechi lucrarile de reabilitare pentru eficienta energetica realizandu-se fie la cererea locatarului, fie in cazul renovarilor majore ale acestora.
Sursa: www.PROMPTMEDIA.ro
 
22/01/2009 - Acest articol a fost citit de 2430 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 54 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie termica"
Stirile anterioare
Boc urca la 50% subventia de la stat pentru...
CET Govora ar putea utiliza biomasa drept...
Energie in scadere datorita razboiului gazelor
Incep inscrierile in programul de reabilitare...
Termocentrala de la Mintia s-ar putea inchide
Stirile urmatoare
Fonduri mai consistente pentru eficientizarea...
Romania trebuie sa isi inchida centralele poluante
Programul de reabilitare termica a cladirilor...
Mai multe investitii in eficienta energetica si...
Eficienta energetica a cladirilor noi necesita...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric