Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A. (Termocentrala Mintia) contribuie la stabilitatea energetica a zonei de nord-vest, prin asigurarea a circa 10% din totalul energiei electrice livrate in Sistemul Energetic National (S.E.N.), iar ca unic producator de agent termic asigura si servicii de termoficare pentru aproximativ 35.000 de persoane din municipiul Deva. Cu toate acestea, viitorul agentului economic este incert, consecinta a managementului practicat de conducerile trecute si actuale ale acestuia, sincopele in functionarea S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A. fiind de natura sa produca dificultati in onorarea angajamentelor contractuale si chiar oprirea functionarii, cu efecte imediate asupra stabilitatii S.E.N.
Nu este lipsit de importanta nici faptul ca eventuala incetare a activitatii termocentralei ar arunca pe “apa sambetei” aproximativ 100 milioane de euro folositi pentru retehnologizarea Grupului nr.3 si pentru achizitionarea de echipamente destinate reabilitarii Grupului nr.1. Grupul nr.3, a carui modernizare s-a realizat in perioada 1999 - 2004 de catre Consortiul FORTUM (in prezent EMPRIMA) - ALSTOM - ITOCHU, nu atinge parametrii de performanta proiectati si stabiliti prin contractul de retehnologizare, in conditiile in care pentru efectuarea lucrarilor a fost angajat un credit de la Banca Mondiala, in valoare de 67 milioane de euro. Acest lucru se datoreaza modului in care atat VAIDA VICTOR, in fosta calitate de director general al S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A., cat si reprezentanti ai S.C. TERMOELECTRICA S.A. Bucuresti au negociat clauzele de executie a lucrarii cu consortiul amintit, acestea fiind dezavantajoase pentru Termocentrala de la Mintia, instalatiile functionand la 85% din capacitate. Situatia de la Grupul nr. 1 este mai drastica, intrucat incepand cu anul 2000 lucrarile de modernizare au fost tergiversate in mod repetat, ajungandu-se ca, abia in anul 2003, sa fie achizitionate echipamente in contul unei datorii a Federatiei Ruse fata de Romania.
Unul dintre responsabilii esecului investitional de la Mintia este Victor Vaida, care a manifestat dezinteres in coordonarea celor doua proiecte, atat in perioada cat a fost director general, cat si, ulterior, de pe pozitia de director tehnic, aceasta urmarind practic doar interesul personal intrucat, ca membru al Consiliului de Administratie al S.C. TM POWER S.R.L. Turnu Magurele, cu atributii in coordonarea proiectului investitional al acestei firme (numit in aceasta pozitie datorita “experientei” acumulate in implementarea investitiilor de la Termocentrala Mintia), primeste un salariu lunar de peste 10.000 de euro. Cu toate ca, in anul 2005, conducerea S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A. a suferit modificari, Marian - Victor Bucalet fiind numit director general, nici acesta nu s-a implicat in activitatea manageriala pentru solutionarea proiectelor investitionale de care depind performantele si viitorul entitatii termoenergetice. Astfel, pentru stabilirea executantului lucrarilor de retehnologizare a Grupului nr. 1 s-au organizat, incepand cu anul 2007, o serie de licitatii, prin intermediul carora Bucalet, cu sprijinul lui Constantin Ioanitescu, director de dezvoltare in cadrul TERMOELECTRICA S.A. si membru A.G.A. la S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A., s-a implicat inclusiv in modificarea caietului de sarcini aferent, vizand impunerea unei firme agreate de TERMOELECTRICA S.A. care sa execute lucrarile in cauza. Cu toate ca energeticienii de la Mintia apreciaza ca singura varianta de salvare a termocentralei ar fi transferarea echipamentelor achizitionate pentru retehnologizarea Grupului nr. 1 la Grupul nr. 4, pentru a se asigura un modul complet retehnologizat, decidenti de la nivelul TERMOELECTRICA au tergiversat aprobarea actelor normative, existand riscul pierderii actualei creditari, considerata a fi foarte avantajoasa. Situatia delicata in care se gaseste S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A. este agravata si de cresterea exploziva a preturilor pe piata mondiala a carbunelui energetic, cu peste 250%, care a condus la majorarea tarifelor inclusiv de catre furnizorul intern - Compania Nationala a Huilei (C.N.H.) S.A. Petrosani. In aceste conditii, S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A. se afla in situatia de a nu-si asigura atat consumul zilnic de carbune cat si cantitatile necesare constituirii stocurilor pentru sezonul rece. Desi de la nivelul Termocentralei Mintia s-a solicitat conducerii A.N.R.E. aprobarea unor noi tarife care sa acopere costurile de productie, Nicolae Opris refuza sa avizeze documentele justificative, lasand sa se inteleaga ca, in realitate, ministrul Economiei si Finantelor nu agreeaza acest fapt.
Fata de anul trecut, cand carbunele din import putea fi cumparat cu 16 -18 dolari/gigacalorie, acum aceeasi marfa este oferita la un pret triplu, ceea ce este mult pentru un producator energetic, atunci cand din totalul costurilor, peste 70% sunt cele cu materia prima. Pentru o functionare normala a termocentralei pana la finele anului 2008, pe langa cantitatea contractata cu furnizorul autohton, mai sunt necesare aproximativ 1.000.000 tone de carbune energetic din import, care insa nu mai pot fi cumparate de S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A. la pretul actual. Lipsa resurselor financiare pentru importul de carbune a determinat conducerea agentului economic din Deva sa consume din rezervele de iarna pentru acoperirea necesarului zilnic, stocul fiind astfel diminuat cu aproximativ 30% in ultima luna. In acest ritm, daca nu se vor identifica urgent alternative pentru aprovizionarea cu carbune, stocurile vor fi complet epuizate pana in luna octombrie a.c., termocentrala urmand sa-si inchida o parte din capacitati, intrucat numai cu carbunele furnizat de C.N.H. S.A. nu se justifica functionarea tuturor celor sase grupuri.
O parte din capacitati ar putea fi oricum inchise, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, urmare a nerealizarii investitiilor pentru conformarea la normele de mediu - Problemele de la S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A. nu se opresc insa aici, pentru ca o parte din capacitati ar putea fi oricum inchise, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, urmare a nerealizarii investitiilor pentru conformarea la normele de mediu. In cauza este Instalatia Mare de Ardere 1 (IMA1) formata din grupurile energetice 1 si 2, la care trebuiau realizate pana la 31 decembrie a.c. investitii destinate reducerii emisiilor de agenti poluanti, conform prevederilor HG. nr. 541/2003, transpusa din Directiva 2001/80/CE. Costul unor asemenea lucrari se ridica insa la circa 150 milioane de euro, bani de care agentul economic nu dispune. Mai grav este ca, daca nu se vor identifica surse de finantare (aproximativ 300 milioane de euro), exista riscul ca o situatie similara sa se inregistreze si in cazul IMA2 (Grupurile 3 si 4), care are termen de conformare 31 decembrie 2011, respectiv IMA3 (Grupurile 5 si 6) cu termen 31 decembrie 2013. Avand in vedere procedurile complicate pentru realizarea unor asemenea investitii ce presupun intocmirea de proiecte, organizarea de licitatii, perioade de depunere a contestatiilor, executarea efectiva a lucrarilor, receptii, etc., coroborate cu lipsa fondurilor financiare, exista toate sansele ca incepand cu anul 2014 S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A. sa-si inceteze activitatea.
Intrebarea “Ce interese sunt cu Termocentrala Mintia” este pana la urma fireasca mai ales ca, in primele sase luni din 2008, Complexul Energetic (C.E.) Turceni a inregistrat un profit de circa 95 milioane de lei, iar C.E. Rovinari de aproximativ 60 milioane de lei (la acestea au fost insa aprobate cresteri de tarife de peste 15%), in timp ce Termocentralei Mintia nu-i sunt acoperite costurile de productie.
Sursa: PROMPT MEDIA
27/11/2008 - Acest articol a fost citit de 7373 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 192 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie termica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |